Choď na obsah Choď na menu
 


Stopy v krvi

18. 5. 2017

732588.jpg

Stopy v krvi Steve Robinson  

Před dvěma sty lety utekla loajalistická rodina před americkou válkou za nezávislost do Anglie, kde se po ní doslova slehla zem. Americký genealog Jefferson Tayte je pověřen, aby zjistil, co se s ní stalo. Tayte se celý život potýká s ironií toho, že navzdory profesi genealoga nedokázal nikdy odhalit vlastní původ, a proto si nemůže nevšimnout podobností mezi svou minulostí a detaily případu, na němž pracuje.

Někdo si dal velmi záležet na tom, aby kompletně vymazal celou jednu pokrevní linii z historie, a Tayte se nevzdá, dokud nezjistí proč. Jeho pátrání se soustředí na tragický život mladé cornwallské dívky, psací skříňku a odkrytí temného tajemství. Někdo další však hledá stejné odpovědi a nezastaví se před ničím, aby je našel. (Mystery Press, 2016)

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ 

  Na začiatku je smrť istého Mawgana Henryho v roku 1803 v juhozápadnom Anglicku a zmienka o istej skrinke a žene menom Lowenna.

  Príbeh zoznamuje čitateľa s genealógom Jeffersonom Taytom, ktorý pátra po rodokmeni pre svojho klienta Waltera Sloana. Má to byť narodeninový darček pre manželku, ktorú minulosť spája s rodinou istého Jamesa Fairborna. Jeho stopy vedú po odchode z Ameriky (ako vstúpenec kráľa Juraja III. odchádza s rodinou po občianskej vojne s vidinou lepšieho života a zdedeného titulu) kamsi na pobrežie Anglicka a ďalej do Cornwallu, ale pátranie po ďalšej rodine, ktorú vzal so sebou, vykazuje čosi podivné... Genealóg Jefferson Tayte, zvaný JT vie, že vec nevyrieši za stolom a že jedinou možnosťou, ako sa dopátrať, prečo zmizli všetky záznamy o rodine, je ísť do Anglicka. Ibaže...

  JT má fóbiu z lietania a pracuje výhradne spoza svojho stola. Čeliť Sloanovým argumentom však nie je jednoduché, a tak, ak si chce Tayte svoju pozíciu, atakovanú ambicióznym Petrom Shofieldom, udržať a zarobiť, musí zaťať zuby. Po dileme, ktorá nemôže trvať dlho, JT berie vyriešenie tohto prípadu ako osobnú záležitosť. V zásade sa nastaví tak, že ak sa mu nepodarí vystopovať Fairbornovo tajomstvo, nemôže sa vyrovnať ani s osobnou „traumou“. Lebo hoci dokáže vystopovať minulosť a predkov iným, napriek všetkej snahe sa mu už dvadsať rokov nedarí odhaliť vlastnú minulosť (matka ho opustila, keď mal len niekoľko mesiacov). Ak teda nedokáže nájsť túto rodinu, ako môže byť úspešný pri hľadaní tej svojej?

  Už prvé kapitoly čitateľovi predkladajú postavu, ktorá nebude akčným, vševedúcim hrdinom, ktorý sa dostáva k tomu, čo potrebuje, lusknutím prsta a nie je to ani muž, ktorý by mal výzor zvodcu. Jefferson Tayte je muž v stredných rokoch, ktorý žije na cestách, nocuje v lacných moteloch a živí sa fast foodom, čo prispelo k jeho výzoru. Napriek tomu je od prvej chvíle sympatický, čomu dopomáha autorov veľmi čitateľný štýl, skrytý vtip až sebairónia. K dobrej čitateľnosti prispieva aj postupné odkrývanie toho, čo sa udialo v minulosti. Toto striedanie časových pásem rovnako dobre udržiava čitateľovu pozornosť. Pravda, spočiatku sa na scéne – aj s Taytovým príchodom do Cornwallu – zjavuje viac ľudí, ktorých súvislosť s genealógovým pátraním nie je celkom zjavná, ale veci a osudy sa postupne pekne spoja, aby bol ich vklad do celého rámca príbehu na konci knihy jasný.

  James Fairborne odišiel z Ameriky so ženou, svojimi deťmi, sestrou a jej manželom. Ale jediné, k čomu sa Tayte dokáže dopátrať, je, že sa krátko potom, čo prišiel do Anglicka, oženil s istou Susan Forbesovou. Prečo si Fairborne zakladal novú rodinu a je jediný, o kom ostala aspoň nejaká zmienka? Čo sa stalo s ostatnými? A najmä, prečo o nich nie sú žiadne záznamy?

  JT začína svoje pátranie na vidieku, blízko mora, na mieste s pašeráckou minulosťou. Kontaktuje aktuálnu lady Fairbornovú a vďaka miestnemu farárovi získava prvé informácie. Tayte vie, že za informácie sa platí a má už dosť skúseností, aby vedel, ako sa dostať k tomu, čo potrebuje. A zdá sa, že všetko ide hladko. Dokonca tak, že týždeň vydelený na pátranie ani nebude potrebný. Až kým...

  Autor do príbehu pridáva niekoľko ďalších postáv a skrze nich a ich okolie dotvára kolorit anglického vidieka. Jednou z postáv je Amy Fallonová, ktorá pred dvoma rokmi prišla o manžela Gabriela. Zmizol počas búrky na mori a ona sa s tým, že sa nenašiel, doteraz nevyrovnala. Keďže nebolo nájdené jeho telo, nemôžu ho ani vyhlásiť za mŕtveho a ona sa s ním nevie rozlúčiť. Ďalšou postavou je Julie Kapowská, Taytova spolucestujúca z lietadla. Veľmi bezprostredná, na prvý pohľad takmer otravná dáma, znalkyňa starožitností, ktorej služby JT v istej chvíli využije a čitateľ tuší, že to bude mať čo dočinenia s jeho pátraním a so skrinkou, ktorá sa mihla na začiatku príbehu.

  Amy s manželom sa presťahovali na vidiek a kúpili Prievozníkovu chatu. Keď sa Amy pustí do rekonštrukcie, naďabí na tajomstvo, ktoré chata zrejme celé storočia ukrývala a pochopí, že zjavne odhalila čosi, o čom hovoril jej manžel pred zmiznutím, ale už jej nestihol nič vysvetliť. V miestnosti pod chatou objaví skrinku, ktorú kedysi James Fairborne daroval svojej dcére Lowenne so spomienkou na iné dievča – Katherine. Čo ukrýva táto skrinka? A aké tajomstvo sa s ňou spája? Pre Amy je skrinka impulzom pre pátranie po manželovom tajomstve, a tak sa rozhodne o nej čosi zistiť. Ako prvú hľadá odpoveď na otázku, ako sa do Prievozníkovej chaty vôbec dostala, a to znamená pátrať po bývalých majiteľoch domu, v ktorom žije.

  V tej chvíli ani netuší, že pátranie istého Jeffersona Tayta vedie vo svojej podstate k rovnakému cieľu. A že spojivkom medzi oboma hľadaniami je práve James Fairborne. Tayte sa vyberie za lady Fairbornovou, ale tá sa s ním nakoniec odmietne stretnúť. Prečo jej manžel, sir Richard, nechce, aby s genealógom hovorila? Aké tajomstvo spojené s Taytovým pátraním môže byť pre Fairbornovcov nebezpečné?

  Veci sa začnú zamotávať. Minulosť, ktorá zasahuje do prítomnosti, sa javí stále viac nejasnejšia. Kam vedie Taytovo pátranie? Bude vôbec úspešný? Prečo ho niekto napadne a varuje ho, aby nepokračoval? Kto ho sleduje? Ako sa s Fairbornom spája meno Mathewa Parfitta, ktorý kedysi vzniesol nárok na majetok Jamesa Fairborna a prečo ho krátko nato stiahol? Ako zapadá do Fairbornovej rodiny? JT má na vyriešenie týždeň a hoci sa ten zdal pred nedávnom dlhý, zrazu sa cieľ vzďaľuje. Navyše sa do hry zaplieta Schofield, ktorý sa teší, že mu prípad preberie. JT si neradostne uvedomí, že by jeho pomoc mohol využiť a že by časť pátrania mohol preniesť na neho, zatiaľ čo on si bude môcť overiť svoje podozrenia.

  Tayta znepokojuje otázka, kto má taký záujem na tom, aby zmizli všetky dokumenty spojené s Fairbornovou rodinou. Prečo sa nevie dostať k jeho závetu? Všetky otázky ho nútia preniesť pozornosť na rodinu Forbesovcov a na Lowennu. Dostáva sa tak na stopu nerovného vzťahu a vraždy. Čo skutočne skrýva skrinka, pre ktorú je ktosi ochotný vraždiť a snaží sa ju získať už niekoľko storočí? Čo je ochotný urobiť súčasný sir Fairborne, aby ho Taytove odhalenia nepripravili o všetko a kto je vlastne neznámy, ktorý hrá vlastnú hru nielen s Taytom?

  Spojenie Jeffersona Tayta a Amy Fallonovej je nevyhnutné. Obaja v podstate sledujú rovnaký zámer. JT sa tak dostane ku skrinke, ktorej záhadu mu pomôže odhaliť Julie Kapowska. V tajnej priehradke sa nachádza list. Ten však prináša iba nové otázky. Čo o otcovi zistila Lowenna? Prečo to nazýva temným tajomstvom a prečo je pre ňu skrinka dôležitou zábezpekou? Sotva sa Taytovi podarí nájsť odpoveď na jednu otázku, nahradia ju ďalšie. Navyše ho čaká nepríjemný šok. Ktosi zabil Schofielda, ktorého on poslal na schôdzku s tajomným mužom, ktorý Taytovi ponúka návnady a upriamuje jeho pozornosť na dôležité čriepky príbehu, po ktorom pátra. Po návrate z Londýna ho teda víta polícia a navyše... zmizla aj Amy. 

  Čo robil Schofield v Prievozníkovej chate a kto ho zavraždil? Tayte si uvedomí, že je to správa. Hoci nepozná vraha, ani jeho motív, vie, že ide o odkaz – Amy verzus skrinka a jej tajomstvo. Čitateľ tuší, že temné tajomstvo Jamesa Fairborna je spojené s denníkom jeho dcéry Katherine. Ale kam denník zmizol? Aký odkaz skutočne zanechala v skrinke Lowenna a komu bol určený? Čo také desivé sa stalo, že sa sama pokúsila zabrániť, aby sa skrinka znova dostala do otcových rúk? Čo spájalo Lowennu s Mowganom Henrym? A čo spájalo jeho príbeh so starým súdom, na konci ktorého ostali dvaja odsúdenci bývajúci v Prievozníkovej chate?

  Taytov pokus o záchranu Amy preverí mnohé jeho schopnosti a sily, dokonca aj nervy. Objaví v sebe schopnosti, o ktorých nevedel a ani netušil, že by ich dokázal vo vypätých situáciách zo seba vydolovať. Obyčajné pátranie po minulosti rodiny, ktoré malo byť obyčajným darčekom k narodeninám, hľadanie odpovedí na prázdne miesta v rodostrome, sa mení na hru o život. A JT je zrazu v situácii, o ktorej ani nesníval. V ohrození je viac životov, než sa na prvý pohľad zdalo. Nie je hrdinom, ale je zapálený a chce veci dotiahnuť do konca. A niekoľkokrát sa musí vrátiť na začiatok. Odpovede sú skryté v odhalení toho, čo sa stalo s loďou, ktorou sa James Fairborne údajne doplavil do Anglicka, ďalšie v odhalení skutočného miesta jeho odpočinku. Tam kdesi je ukrytá aj odpoveď na to, kto sa snaží, aby história jeho rodu ostala v tajnosti. Toto tajomstvo však Tayte odhaľuje s vypätím všetkých síl. A je to to jediné, čo mu ostáva, ak majú bizarnosti, ktoré zažil, dať zmysel. Navyše, je tu ktosi, kto zúfalo potrebuje jeho pomoc, lebo čas je neúprosný a príliv v tajných zákutiach medzi pobrežnými skalami neúprosne stúpa.

   Kniha v zásade nemá hluché miesta a číta sa veľmi dobre. Dynamicky a rýchlo, pretože sa tu stále niečo deje. Autor dávkuje napätie zručne a efektívne. Záhada okolo skrinky je zaujímavá a jej príťažlivosť nevyprchá, takže čitateľa kniha nenudí. JT je sympatický hrdina, nie je dokonalý, na nič sa nehrá, je to muž, ktorý o svojom výzore nemá valnú mienku, ale je ľudský a uveriteľný. A zdá sa, že s vypätím svojich síl dokáže aspoň sčasti prekonať svoje domnelé (fyzické aj psychické) limity. Istotne si kúpim aj druhú časť série a ak sa Mystery Press rozhodne vydať ďalšie diely, myslím, že to s istou dávkou nadšenia privítam.

-sa

    a 1/2

_____________________________________

► http://www.steve-robinson.me/Welcome.html  

Kniha je súčasťou série s názvom The Jefferson Tayte Genealogical Mystery Series:

1. In The Blood (2014) - Stopy v krvi

2. To The Grave (2014) - Hluboký hrob

3. The Last Queen of England (2014) - Poslední anglická královna

4. The Lost Empress (2014) - Ztracená vládkyně

5. Kindred (2016) - Spříznění

6. Dying Game (2017) - Smrtící hry

7. Letters from The Dead (2018) - Dopisy od mrtvého