Choď na obsah Choď na menu
 


Freida McFadden

Freida McFadden

 

bmid_anatomia-lzi-7yy-522537.jpg

Anatómia lží  Freida McFadden

Novomanželia Tricia a Ethan hľadajú svoj vysnívaný domov. Navštívia odľahlé sídlo, ktoré kedysi patrilo doktorke Adrienne Haleovej, uznávanej psychiatričke, ktorá pred tromi rokmi bez stopy zmizla. Počas obhliadky ich v dome uväzní silná zimná búrka... nemajú šancu uniknúť, pokým sa snehová smršť neskončí. Pri hľadaní knihy, ktorá by ju zabavila, kým neprestane snežiť, narazí Tricia na tajnú miestnosť. Nájde v nej zvukové záznamy všetkých pacientov, s ktorými kedy doktorka Haleová pracovala. Pri počúvaní kaziet sa dozvedá o desivom reťazci udalostí, ktoré viedli k záhadnému zmiznutiu doktorky Haleovej.

Tricia si prehráva jednu kazetu po druhej do neskorých nočných hodín. Po každej z nich do seba zapadá ďalší šokujúci kúsok skladačky a pavučina lží doktorky Adrienne Haleovej sa pomaly rozpletá.

A potom sa Tricia dostane k poslednej kazete.

K tej, ktorá odhalí celú desivú pravdu. (Motýľ, 2023)

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Kniha, ktorej lajtmotívom je myšlienka: „dvaja dokážu udržat tajomstvo, len ak je jeden z nich mŕtvy“. Pár Tricia a Ethan sa po krátkom vzťahu, ktorý odštartovala láska na prvý pohľad, rozhodnú nájsť si vhodný nový dom. Pre Ethana sa javí ako ideálne odľahlé bývanie v dome, ktorý kedysi vlastnila psychiatrička Adrienne Haleová. Od prvého momentu je z domu očarený. Aj Tricia je spočiatku nadšená, ale keď zistí, že ich tu nečaká ich realitná agentka Judy a v dome uviazli vďaka snehovej búrke, zaplavuje ju neodbytný pocit, že s týmto obrovským domom čosi nie je v poriadku. A Ethan všetky jej argumenty zahráva do autu.

Ako napovedá anotácia, počas tohto núteného pobytu v obrovskom dome, Tricia naďabí na miestnosť s nahrávkami doktorkiných sedení s pacientmi. Zvedavosť jej nedá pokoj, a tak si nahrávky tajne púšťa. Odhaľuje sa tak pozadie toho, čo sa udialo, kým doktorka, autorka populárneho psychologického knižného hitu, pred tromi rokmi zmizla. Doktorka Haleová sa javí ako tvrdá žena. Táto psychiatrička a psychoterapeutka si je vedomá svojich kvalít. Jej povaha je sledovaná na pozadí dvoch vzťahov – vzťahu k agentke Paige, ktorá má na starosti jej kariéru bestsellerovej autorky, a vzťahu, ktorý sa rodí na klinike v Bronxe, kde Adrienne pracuje ako dobrovoľníčka. Práve tu spoznáva príťažlivého Lukea Straussa, ktorý bol neskôr obvinený z jej zmiznutia.

Kniha je vystavaná na sledovaní Triciinho vnímania toho, čo sa deje a tento pohľad dopĺňa návrat do udalostí pred zmiznutím doktorky Haleovej. Tieto flashbacky sú tu vypovedané z doktorkinej optiky. Dej dopĺňajú prepisy nahrávok, ktoré Tricia počúva. Do popredia vyvstáva najmä jeden pacient, ktorý sa Adrienne vyhráža a vydiera ju. V tomto smere sa prejavuje Adriennina vypočítavosť, najmä vo vzťahu k Lukeovi, ktorého využije, aby jej pomohol pacienta s iniciálami E. J. sa zbaviť.

Celým príbehom sa vinie motív strachu, ktorý sa predikuje názvom Adrienninej knihy Anatómia strachu. Prvkom budovania napätia je aj Triciin neutíchajúci pocit, že v dome s Ethanom nie sú sami. Tricia v dome naráža na drobné dôkazy toho, že v dome skutočne okrem nej a Ethana ktosi je. Navyše sa zdá, že Ethan sa tu až podozrivo dobre vyzná. A je nervózny, keď sa ho Tricia začne pýtať na minulosť. Počúvanie nahrávok odhaľuje prepojenie osudov Adriennných pacientov práve s doktorkiným zmiznutím. Ja osobne som odhalila len jedno z nich. Autorka tu podsúva niekoľko stôp, ktoré však zväčša vedú do slepej uličky. Veci sa začnú rozpletať vo chvíli, keď sa na scéne objaví tajomný tretí obyvateľ domu doktorky Haleovej.

Autorka stavia na zrejmých prvkoch – napr. identické iniciály mena Ethana a psychiatričkinho pacienta, takže čitateľ si môže konfrontovať svoje dedukčné schopnosti – je to identická osoba, alebo nie je... V Ethanovi sa totiž skrýva akási tichá agresia – dokázal by Tricii, ktorá pred ním skrýva jedno tajomstvo, ublížiť? (Je však jasné, že autorka si čitateľa cení príliš na to, aby mu nachystala takúto trestuhodnú priehľadnosť.) V samotnom dome doktorky Haleovej sa medzi Ethanom a Triciou buduje takmer dusná komorná atmosféra (stupňovaná aj nahrávkami, ktoré Tricia tajne počúva), pri ktorej čitateľ cíti, že smeruje k veľkému odhaleniu, ktorému bude predchádzať tragédia. Koho sa však dotkne a v akej podobe, si autorka necháva do poslednej chvíle pre seba.

Áno, je to prekvapivé, priznám, aj miestami mrazivé, ale mne sa to nakoniec zdalo až prekombinované – skrátka tých deviácií tu bolo akosi na jednom mieste priveľa. Zdá sa, že autorka chcela za každú cenu šokovať (najmä konečným Triciiným prispením do skladačky). Autorkin štýl rozprávania je však chytľavý a baví. Svižne posúva dej dopredu a kniha sa aj vďaka krátkym kapitolám číta rýchlo. Osobne určite siahnem aj po inom autorkinom diele – možno aj po toľko ospevovanej Pomocníčke.

-sa

smileysmileysmileysmiley

 

 

 

 

__________________________

https://www.freidamcfadden.com/