Choď na obsah Choď na menu
 


René Anour

René Anour

 

Die Totenärztin series/The Doctor of Death:

1. Wiener Blut (2021) – Vídeňská krev (Alpress, 2022)

2. Goldene Rache (2021) – Zlatá pomsta (Alpress, 2024)

3. Donaunebel (2022) –

4. Schattenwalzer (2023) –

----------------------------------------------------------------------

bmid_videnska-krev-unq-503900.jpg Vídeňská krev René Anour

Vídeň 1908. Ačkoli Fanny Goldmannová vystudovala medicínu, pracuje pouze jako pomocnice při pitvách v ústavu soudního lékařství. Jednoho dne asistuje ohledání mrtvého bezdomovce a všimne si, že není všechno tak, jak policie uvádí. Rozhodne se tělo tajně pitvat. Pátrání ji přivede na stopu zločinů, jež sahají až ke smetánce z nádherných vídeňských paláců. (Alpress, 2022)

 ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

 

V príbehu, ktorého názov inšpirovala Straussova opereta Viedenská krv, autor zavedie čitateľa in medias res do ústavu súdnej patológie. Dej začína priamo v pitevni. V tomto smere autor čitateľa nijako nešetrí a postup pri pitve popisuje dostatočne detailne na to, aby si ho čitateľ vedel živo predstaviť. Pitvu mŕtveho bezdomovca, ktorého znenazdania prinesie polícia, vykonáva doktor Franz Wilder za asistencie mladej ženy Fanny Goldmannovej. Napriek tomu, že je vyštudovanou lekárkou (jednou z mála), zastáva len miesto pomocnice (je to jediné miesto, ktoré jej kto kedy v odbore ponúkol). Fanny by rada prispela väčšou mierou, ale riaditeľ ústavu doktor Kuderna jej to výslovne zakázal. Je to muž, ktorý má o mieste ženy v živote dostatočne jasno, dosiahnuté vzdelanie u Fanny neuznáva, a dáva jej to pri každej príležitosti najavo. Fanny nemá veľmi na výber, podriaďuje sa tak jeho arogancii a moci, ktorou disponuje.

Prípad, ktorý do pitevne privezú neskoro večer, chce mať doktor Wilder čo najskôr za sebou. Konštatovať okolnosti smrti ďalšieho bezdomovca je všetko, čo mieni tomuto prípadu venovať. Fanny však taká presvedčená o jasnosti tohto prípadu nie je. Rozhodne sa tak porušiť všetky pravidlá a v tajnosti sa k pitve muža, ktorý ako žobrák vyzerá len na prvý pohľad, vrátiť. Jej úsilie prinesie objav tajného odkazu spojeného s miestom, ku ktorému sa viaže legenda o zmluve s diablom. Otázkou sa tak stáva, či bude mať odvahu dokončiť to, čo začala, pretože je zjavné, že má pred sebou prípad vraždy.

Do príbehu vstupuje niekoľko ďalších postáv – Fanny žije s chorým otcom Leopoldom Goldmannom (trpí dôsledkami mŕtvice), často ich navštevuje otcova sestra Agathe, do deja zasahuje aj Fannino priateľstvo s Tilde Waringovou (sila ich priateľstva sa ukáže niekoľkokrát v príbehu, navyše je Tilde svojská a nič, čo okolo Fanny zaváňa podivnosťou, ju od priateľstva s ňou neodrádza – aj ona žije zošnurovaná dobovými konvenciami a hoci sa na prvý pohľad zdá, že jej nič nechýba, opak je pravdou). Najmä Tilde a aj Fannin bratranec Schlomo vnášajú do príbehu istú ľahkosť a viažu sa na nich situácie vyvolávajúce úsmev.

V snahe zistiť, čo bezdomovec skrýva, sa Fanny pustí do dobrodružstva, ktoré presahuje všetko, čo doteraz vo svojom živote zažila. Na jeho začiatku sa stretáva s tajomným mužom v čiernom, Majzlíkom. Už hneď na začiatku zažíva naháňačku s políciou. Následne sa v snahe dokázať, že by mohla byť pri vyriešení bezdomovcovej vraždy na osoh, z nej stáva „kráľ valčíkov“, podvodníčka, ktorá viedenskú spoločnosť oberá o úspory. Pri zohraní tejto postavy Fanny pomôže najmä bratranec Schlomo (čierna ovca rodiny), maskér v divadle Burghtheater. Pátranie ju vedie na tajomný ples, kde sa dostane do zorného poľa nebezpečného grófa Waidringa.

Veľmi skoro sa objaví ďalšia mŕtvola. Aj táto smrť vyzerá naoko ako dôsledok prepadnutia. Keďže Fanny je presvedčená, že tu niekto dômyselne zakrýva vraždy, dostáva sa do sporu s doktorom Wilderom a jej ďalšie tajné konanie nad rámec kompetencií i povolenia neostane bez odozvy. Fanny je z ústavu vyhodená. Napriek tejto rane (prichádza o všetko, na čom jej záležalo) sa rozhodne vo svojom pátraní pokračovať, pretože je presvedčená o tom, že ak človek niečo hľadá, musí sa dívať pozorne, až kým to nenájde. Navyše si myslí, že predsa sa musí nájsť niekto, kto dorozpráva príbeh tých, ktorí už hovoriť nemôžu.  

Svoju úlohu v tomto príbehu zohrá aj manželka doktora Kudernu, lady Loentine, ktorá mu svojsky, s istou gráciou oponuje. Obdivuje Fanny za to, že ide za svojím snom a ponúka jej účasť vo svojom spolku, ktorý má za úlohu povzbudiť úsilie žien bojovať za svoje postavenie v mužskom svete. Je to ona, kto zároveň Fanny nabáda, aby na svojej ceste za postavením, o ktoré bojuje, prijala aj nevyhnutnú porážku a využila všetky prostriedky na to, aby dostala to, po čom túži. Leontine sa vo Fanninej blízkosti ocitá aj vďaka Fanninej rodine. Jej strýko vlastní továreň na konzervy a je veľmi zámožný. So súrodencami Leopoldom a Agathe má však veľmi málo spoločné a svojho syna Schloma považuje za odpadlíka. A je to jej rodina, vďaka ktorej odhalí pravú totožnosť tajomného Majzlíka, z ktorého sa vykľuje policajt, Maximilian Meisel, ktorý sleduje vlastnú pomstu za smrť otca. Práve táto snaha prekríži jeho kroky s Fanny. Obaja sa totiž zapletú do honby za klenotom, ktorý je spojený so smrťou cisárovnej Alžbety.

Pátranie vedie Fanny do nebezpečných situácií a vyúsťuje vo viedenskom podzemí. Maxa a Fanny ich snaha ohrozí na živote, pretože vrah je na ceste za svojím cieľom schopný obetovať všetko, čo sa mu postaví do cesty. Odhaľovanie vraha Fanny niekoľkokrát zmiatne, no nakoniec pochopí, že vrah je pri nej bližšie, než si spočiatku myslela. A je tam, kde by ho čakala najmenej, pretože odhalí, že sa v jej blízkosti pohybujú neúprimní a nebezpeční ľudia, ktorí dokážu svoju pravú tvár skrývať za falošnú masku. Toto odhalenie ju však stojí veľa obety a síl a ešte viac síl bude potrebovať na to, aby ochránila tých, na ktorých jej najviac záleží.

Autor do knihy prostredníctvom príbehu prepašoval najmä tematiku postavenia žien v súdobej spoločnosti a monarchii. Fanny stojí v nerovnom boji voči mužom, akými sú povýšený a arogantný doktor Kuderna, policajný dôstojník Kaltenecker, doktor Valdéry a ďalší, ale čitateľ tu naďabí aj na protiklad – doktor Franz Wilder – s ktorým sa síce Fanny občas dostáva do konfliktu, no on si veľmi dobre uvedomuje inteligenciu, ktorou Fanny disponuje (často ju kryje pred doktorom Kudernom). O vhodnosti jej postavenia ako dobre vydatej manželky ju často poučuje aj teta Agathe, ktorá jej prácu považuje za sebeckosť, pretože podľa konvencie by sa Fanny mala dobre vydať a postarať o chorého otca.

Fanny počas svojho pátrania prejde istou premenou. Uvedomí si, že pri boji o svoje postavenie jej dobrosrdečnosť, viera v korektnosť či dokonca v spravodlivé šance nebude stačiť, takže bude musieť siahnuť aj po iných metódach, ktoré sú oveľa ráznejšie a miestami možno hraničia s vydieraním. No v tomto nerovnom boji sa zdá (ako sa hovorí), že účel bude musieť svätiť prostriedky.

Táto kniha je ľahkým čítaním, hoci miestami prekypuje pátosom, veľkými gestami (strnulosť, otvorené ústa, preexponované reakcie a pod.). Potom, čo Fanny vyhodia z práce, kniha tak trochu stráca na svojej počiatočnej ľahkosti a priberá na neuveriteľnosti aj konšpiratívnosti. Stále však ostáva čitateľnou a rýchlo ubieha. Navyše prináša príjemné a sympatické postavy, s ktorými by sa čitateľ rád stretol znova. Zvedavosť môže pritiahnuť aj priaznivcov romantickej linky - zbližovanie medzi Maxom a Fanny je na začiatku (a už v tejto knihe prejde celým oblúkom emócií, od počiatočnej antipatie po vzniknuté sympatie, cez nezhody k citom). Ak sa teda vydavateľstvo rozhodne preložiť aj ďalšie časti série, určite budú v mojom zornom poli. 

-sa

smileysmileysmileysmiley

 

 

 

 

______________________________

https://www.reneanour.com/