Choď na obsah Choď na menu
 


Smrtící hry

3. 3. 2020

bmid_smrtici-hry-sqc-415925.jpg

 

 Smrtící hry Steve Robinson 

 POUZE MUŽ OCHOTNÝ VSADIT VLASTNÍ ŽIVOT MŮŽE PŘEŽÍT SMRTÍCÍ HRY…

Ve Washingtonu, D.C. jsou v bedně z plexiskla nalezeni utopení dva bratři-dvojčata. Jeden z nich má v ústech roubík a je přivázaný k židli. Jedná se o poslední z řady krutých a promyšlených vražd, které mají společné dvě věci: vrah zanechává na místech činu rodokmen a oběti jsou nějak spojené s genealogem Jeffersonem Taytem.

V naději, že jeho odborné znalosti pomohou případ vyřešit, povolá FBI Tayta zpět do hlavního města. Jenže zatímco se Tayte snaží rozluštit stopy, udeří vrah znovu – a znovu. Tayte proslul jako nejlepší ve svém oboru, jenže tentokrát stojí proti genealogickému géniovi, který se zdá být neustále o krok napřed.

Hodiny tikají, počet mrtvých narůstá a Tayte se utápí v pocitu viny. Jeho pověst i kariéra jsou v troskách. Vrah si dělá, co chce, a je pouze otázkou času, než si přijde pro svůj hlavní cíl… (Mystery Press, 2019)

 ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ 

 Príjemné chvíle s Jean Summerovou strieda návrat do Washingtonu D. C. po naliehavom telefonáte od FBI, ktorá potrebuje pomoc genealóga Jeffersona Taytea pri riešení bizarného prípadu. A hoci sprvu JT nerozumie, ako by mohol byť nápomocný, jeho zástoj v prípade sa veľmi rýchlo ukáže. Vrah totiž pri svojich obetiach necháva indície, ktoré môže rozlúštiť jedine genealóg, navyše iba samotný Jefferson Tayte. Veľmi rýchlo tak vhupne do kolotoča premyslených vrážd, ktorým spočiatku chýba akýkoľvek motív. Ukáže sa, že všetky obete spája jediné, ich minulosť je klientsky prepojená práve s Jeffersonom. A je viac než isté, že vrah je zameraný na Jeffersona, na jeho reputáciu, na jeho svedomie, chce v ňom vyvolať výčitky.

 Napriek indíciám, vďaka ktorým by sa mohol k nasledujúcej obeti dostať včas, stále zlyháva. A to aj napriek agentke-analytičke Frankie Mavroovej, ktorá je mu nápomocná. Všetko napovedá, že za vraždami stojí istý Westlake, ktorý vďaka JT prišiel o všetko, lebo jeho pátranie v minulosti Westlakeovej rodiny odhalilo korupciu, čo rodinu nakoniec zruinovalo a doviedlo Westlakea až do väzenia. Lenže JT pochybuje, že by práve tento muž dokázal vymyslieť genealogické hádanky, podľa ktorých by si vyberal obete aj spôsob ich usmrtenia. Je presvedčený o tom, že za tým stojí niekto iný. A keď sa v meste stretne s Michelom Levantom kruh jeho podozrenia sa uzavrie. Inštinkt mu napovedá, že pravý Genealóg, ako vraha začali prezývať, je práve on.

 Pre políciu je však jeho podozrenie predsudkom. Na to, aby obvinili Levanta nemajú žiadne dôkazy, pátrajú tak po Westlakeovi, ktorý zatiaľ po sebe zanecháva ďalšie obete. Narúša aj Taytove súkromie a ten musí byť v mene bezpečnosti presunutý do tajného bytu. Vo svojom zápale dokázať, že pravým Genealógom je Levant, sa nevyhne chybám. Napriek všetkému JT vie, že hrá o čas a v tých pretekoch umiera deväť ľudí. Stále však nie je jasné, o čo skutočne vrahovi ide. Rozuzlenie prichádza po deviatej obeti, spolu s ktorou umiera aj Westlake. A JT pochopí, že všetko sa dialo nielen preto, aby trpel a prišiel o svoju reputáciu, ale najmä preto, aby ho jeho skutočný nepriateľ zasiahol na tom najcitlivejšom mieste... aby mu siahol na budúcnosť, na Jean.

 V tomto bode sa dej presúva späť do Anglicka. O tri mesiace neskôr čitateľ nachádza Taytea v celkom inom rozpoložení a kniha má celkom inú atmosféru. Zatiaľ čo prvá časť sa podobala skôr na skutočný triller a čitateľ šiel s JT z akcie do akcie, pričom lúštenie hádanky, koho to vlastne vrah chce odstrániť a kde, striedal súboj s časom, aby ho JT spolu s tímom FBI stihol zachrániť, v úvode tejto časti je JT otupený bolesťou z Jeaninho zmiznutia. Ťaživé obvinenia neprichádzajú len zvnútra, ale aj od rodiny, a JT myslí na najhoršie.

 Čitateľ ale vie, že na koniec je ešte skoro. A keď sa objaví Jeffersonov brat Rudi, je jasné, že hra bude pokračovať.

 Rudi vnáša do príbehu nový vietor, i pohľad. Racionálny, nezaťažený sebaobviňovaním. Je aktivizujúcim prvkom a pre JT, ako sa neskôr ukáže, je zároveň pomocou, ktorá vnáša to povestné svetlo na konci tunela a rovnako hýbe dej dopredu. Vďaka nemu zistí, že ešte nič nemusí byť stratené. A ak kvôli ničomu inému, tak už len kvôli tomu, aby našiel odpoveď na otázku, prečo sa to všetko muselo stať, dlží Jean i sebe dokončenie tejto misie. Odkryje tak staré rodinné tajomstvo aj v rodine Jean Summerovej a rovnako ako vo Washingtone aj tu sa dopracuje k hádanke, na konci ktorej je odpoveď, kde je Jean. A to dáva nádej, že ešte môže byť medzi živými. Pre JT nebude prekvapením, že na druhej strane svojej cesty za Jean naďabí na Michela Levanta. Svojich odpovedí sa dočká. S istým nadhľadom aj čitateľ svojho uspokojenia z dobrého čítania.

 Moja poznámka o nadhľade má v tomto prípade svoj dôvod práve pre dvojpólovosť tejto knihy. Jej členenie na časť pred a časť po dáva tušiť aj akýsi dvojaký koncept – jeden dynamický, rušný, plný akcie uprostred veľkomesta, a predsa v istom ohľade vytvorený podľa vzorca – indícia, hľadanie a identifikácia obete a spôsobu jej usmrtenia, pokus dostať sa na miesto určenia včas, nepodarený zásah. Vzhľadom na množstvo obetí sa tento vzorec opakuje niekoľkokrát. Otázka znie, či to čitateľa v istom bode neomrzí. Mňa osobne to neomrzelo. Mala som len pocit, že sledujem akýsi seriál v TV, trochu sa mi to od doterajšieho čítania kníh s Jeffersonom Taytom líšilo, ale nehodnotím to ako negatívum. Druhá časť sa mi viac podobala na predchádzajúce knihy, no vzhľadom na tempo navodené v prvej časti to už zase bolo pomalé. Záver s Michelom Levantom podľa mňa celkom nevyšiel a nie som si istá, či dôvody a motívy pomsty splnili moje očakávania. Mám pocit, že som od Michela Levanta čakala čosi iné. Pozitívne hodnotím najmä skutočnosť, že tento raz sa dej sústredil na JT, ten bol skutočne v centre pozornosti. Priestor na záver dostala aj romantická linka, ktorá je v kontraste s tým, čo bolo kdesi na začiatku príbehov o Tayteovi, ktorému by jeden nejaké rodinné zázemie netipoval. Ale nakoniec, aj táto postava prešla svojím vývinom.  

 JT ostáva pre mňa sympaťák, na jeho príbehy sa náramne teším a čítam ich jedným ťahom. Autorov štýl mi sedí (i preklad), takže je to pre mňa príjemné a miestami zážitkové čítanie. Ďalší zážitok s Jeffersonom Tayteom si rozhodne nenechám ujsť.

-sa 

     a 1/2 

 

 

Kniha je súčasťou série s názvom The Jefferson Tayte Genealogical Mystery Series:

1. In The Blood (2014) - Stopy v krvi

2. To The Grave (2014) - Hluboký hrob

3. The Last Queen of England (2014) - Poslední anglická královna

4. The Lost Empress (2014) - Ztracená vládkyně

5. Kindred (2016) - Spříznění

6. Dying Game (2017) - Smrtící hry 

7. Letters from The Dead (2018) -  Dopisy od mrtvého