Choď na obsah Choď na menu
 


E. M. Powell

E. M. Powell

e.m.powell-barling-a-stanton.png

 

The Stanton and Barling Mysteries/séria Stanton a Barling:

1. The King´s Justice (2018) – Králova spravedlnost (Vendeta, 2023)

2. The Monastery Murders (2018) – Vraždy v klášteře (Vendeta, 2023)

3. The Canterbury Murders (2020) – Vraždy v Canterbury (Vendeta, 2024)

-------------------------------------------------------------------

Králova spravedlnost E. M. Powellová

Došlo k vraždě, jež se vzpírá vší logice – a vrah je stále na svobodě. Anglie roku 1176. Aelred Barling, vážený soudní úředník krále Jindřicha II., je královským dvorem vyslán, aby se svým mladým asistentem Hugem Stantonem vyšetřil brutální vraždu spáchanou ve vesnici nedaleko Yorku. Případ se zdá být jasný. Podezřelý je pod zámkem v místním vězení a rozběsnění vesničané požadují rychlý výkon spravedlnosti. Když se však začnou nacházet další těla, jistota se mění v pochybnost. A v nastalém chaosu zbývá jistota jiná – nikdo není mimo podezření. Stanton a Barling čelí rostoucím nepokojům ve vesnici i vzrůstajícímu hněvu majitele panství a začínají se zaplétat do tajemství, které se vymyká logice. Pronásledují vraha, jenž jim uniká jako nepolapitelné mystérium. Podaří se jim vyřešit hádanku, kdo loví vesničany? A zvládnou to, aniž by se sami stali kořistí? (Vendeta, 2023)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

V Yorku 12. storočia sa spravodlivosť začína uplatňovať tak, že predstavitelia práva prichádzajú k ľuďom. Kráľom zriadené súdne zbory putujú po krajine a vykonávajú kráľovu spravodlivosť, sú prejavom kráľovej súdnej reformy. V prípade, že zločin nemá svedkov, pristupuje sa k vykonaniu ordálu (božej skúšky – v zásade krutej metódy, pri ktorých je predpoklad zásahu vyššej moci takmer nulový, pričom obvinený je odsúdený na smrť tak či onak). Práve toto divadlo v meste York vyvoláva pozdvihnutie a plní už tak prepchaté uličky.

Kdesi uprostred tohto virvaru spoznávame súdneho posla Hugta Stantona, ktorý v miestnych úzkych priechodoch doplatí na svoju dôverčivosť. Prepad bandou, ktorá ho olúpi, spôsobí, že zanedbá svoje povinnosti, takže nový prípad, ktorý kráľovmu sudcovi prednesie rozhorčený sir Reginal Edgar, je vlastne pre Stantona trestom. On sám si v sebe nesie hnev, ktorý obracia proti kráľovi a jeho novej súdnej reforme, a ktorý pramení v nešťastí, čo ho postihlo. Autorka veľa kariet ohľadom Hugovej nenávisti neodkryje a ponecháva tento fakt v rovine tajomstva, na ktoré občas sám Stanton upozorní, no nijako ho neobjasňuje (spomienky na mŕtvu manželku). Stanton je pridelený k súdnemu úradníkovi kráľa Henricha II., Aelredovi Barlingovi. Vrúcny vzťah medzi nimi nepanuje, o to zložitejšie je v nasledujúcom vyšetrovaní ich kroky zladiť. Často sa tak dostávajú do sporu a cesta k spolupráci nie je priamočiara. 

Sir Edgar má vo veci brutálnej vraždy miestneho kováča jasno. A jasno má aj celá dedina, ktorá svoj názor dáva nahlas najavo. Presadiť riadne prešetrenie prípadu nie je v tejto situácii pre Barlinga ľahké. Edgar má v cele uväzneného jasného vinníka – žobráka Nicholasa Lindleyho. Napriek atmosfére v dedine sa Barling predsa len rozhodne miesto činu preskúmať a dať spravodlivosti zadosť. A je to práve Hugo, kto upozorní na to, že tu čosi nesedí. Barlingovi tak neostáva iné, než pokúsiť sa rozpliesť okolnosti vraždy kováča Geoffreyho Smitha, a to napriek nevôli sira Edgara i ďalších, najmä Smithovej dcéry Agnes.

Veci sa zamotajú, keď zmizne hlavný podozrivý a v dedine začnú pribúdať mŕtvi. Barling so Stantonom len ťažko prekonávajú nevôľu dedinčanov a ich neochotu spolupracovať. Rekonštruovať okolnosti kováčovej smrti im tak zaberajú mnoho času. Vyšetrovanie im sťažuje aj sám majiteľ panstva, večne vo víne naliaty sir Edgar. Svoje zohrá aj svojvoľné správanie kováčovej dcéry Agnes a jej vzťahy k mužom. Keď však začnú práve muži točiaci sa okolo Agnes umierať, zasiahne celú dedinu panika. Do ohrozenia sa dostane aj Hugo. Ten sám sa dostane do blízkosti vraha, o ktorom ani netuší. Otázkou tak ostáva, či ho spolu s Barlingom odhalia skôr, než zomrie niekto ďalší, možno aj niektorý z nich.

Autorka vykreslila stredoveký vidiek so všetkou špinou, jednoduchosťou, ale aj prostotou a necivilizovanosťou. Barlingovo dôsledné presadzovanie logického myslenia a zhromažďovania dôkazov tu nenachádza oporu. Aj vo vzťahu k Stantonovi sa akýsi rešpekt rodí len postupne. Surovosť doby, do ktorej je príbeh zasadený, zdôrazňuje najmä akési davové šialenstvo, sklony ku krutosti, neochota odpútať sa od emocionálneho riešenia vzniknutej situácie, prejavujúca sa vo volaní po vendete za akúkoľvek cenu, ale aj apatia voči tomu, čo sa okolo ľudí v dedine deje (ľudia sa v prvom rade snažia prežiť a podľa možnosti dostať sa z vazalstva voči sirovi Edgarovi). To všetko sa sústreďuje aj v rodine tkáča Petera Webba, tragédiu ktorej odhaľuje najmä záver Barlingovho vyšetrovania.

Moje čitateľské chute inklinujú k historickým detektívkam a ak sa na trhu objaví v tomto žánri niečo nové, vzbudí to moju pozornosť. Anotácia tejto knihy ma zaujala, no po jej prečítaní musím konštatovať, že nenaplnila moje očakávania. Nie som si istá, či je to tým, že ide o prvú časť série a tým, že je to taký rozbeh s oťukávaním s novými postavami. Musím povedať, že ústredná dvojica vyšetrovateľov mi nesadla a napriek všetkej snahe ani na konci knihy mi nebola sympatická. Do vyšetrovania ústrednej dvojice som sa začítavala len sťažka a samotné čítanie u mňa celý čas viazlo. Záver s rozsiahlym vrahovým priznaním aj konečným zhrnutím od Barlinga na mňa pôsobilo príliš rozvláčne. Hoci vzhľadom na dobu, v ktorej sa dej odohráva, uznávam nemožnosť aplikovať akékoľvek vyšetrovacie metódy, knihe v mojej optike absentovala požadovaná dynamika. Uznávam aj jednoduchosť dedinčanov, no pri postavách mi prekážalo aj priveľa kriku, priveľa alkoholu a na druhej strane Agnesin voľný prístup k životu. Nadbytočne na mňa pôsobil aj zástoj sira Edgara s jeho chúťkami (mám pocit, že je to len násilná aplikácia súčasného trendu).   

Prvá časť tejto série ma nenavnadila na pokračovanie. Priznám sa, že v tomto prípade u mňa prevážil pocit nudy, vyšetrovanie tohto zločinu ma nezaujalo. Ani jedna postava tu nebola sympatická. Čítanie druhej časti si rozmyslím, posuniem na neurčito, hoci je jasné, že pocit potreby pokračovať v prípadoch Barlinga a Stantona sa u mňa minul účinkom, a radšej dám prednosť iným autorom.  

-sa

smileysmiley a 1/2

__________________________________

Vraždy v klášteře E. M. Powellová

Je Štědrý den roku 1176. Bratr Maurice, mnich z opatství Fairmore, čeká na zvonění k noční modlitbě. Zvon se však neozývá. Maurice proklíná lenost svého řádového bratra Cuthberta, vydává se jej hledat – a nachází ho v temnotě brutálně zavražděného. Z Londýna je do odlehlého kláštera uprostřed yorkshirských vřesovišť vyslán královský soudní úředník Aelred Barling s poslem Hugem Stantonem, aby tento strašlivý zločin vyšetřili. Rychle zjišťují, že klášter má do ráje poklidného duchovního rozjímání daleko. Vře to zde zatrpklou nenávistí, soupeřením a záští. Sotva však Barling a Stanton dorazí na místo, zabiják udeří znovu – a nikoliv naposledy. (Vendeta, 2023)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

___________________________________

Vraždy v Canterbury E. M. Powellová

Požárem zničená katedrála se stává dějištěm bezbožné, odporné vraždy. Velikonoce roku 1177. Canterburská katedrála, kde se nachází hrob mučedníka svatého Tomáše Becketa, nese dosud stopy strašlivého požáru. Benedikt, představený místní církve, řídí její přestavbu. Práce jsou však přerušeny hrůzným činem. Jeden z kameníků je nalezen brutálně zavražděný a tvář mrtvého muže je navíc znetvořená šokující ranou.

Když králův úředník Aelred Barling a jeho asistent Hugo Stanton dorazí na pouť k hrobce, převor jim nařídí, aby tento zrůdný zločin vyšetřili.

Vraždící bestie si však záhy vyžádá další oběť – a po ní další. Zatímco místní náboženská obec začíná propadat panickému děsu, dvojice vyšetřovatelů se zoufale snaží nalézt mezi vraždami souvislost.

Dokážou Barling a Stanton v atmosféře narůstající paniky dopadnout viníka dříve, než zlo znovu udeří – a zastavit ho, než si přijde i pro ně? (Vendeta, 2014)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

 

 

 

 

 

_____________________________

https://www.empowell.com/