Choď na obsah Choď na menu
 


Lucy Clarke

Lucy Clarke

 

bmid_rozlucka-na-ostrove-lns-516627.jpg

Rozlučka na ostrově Lucy Clarke

Měla to být dokonalá víkendová dovolená. Šest odlišných žen vyrazí na sluncem prozářený řecký ostrov, aby oslavily rozlučku se svobodou a Lexinu nadcházející svatbu. Nádherný výhled na moře, malebné taverny a nabílené ulice působí možná až příliš nádherně. Plavání při západu slunce a půlnoční koktejly jsou však jen fasáda a pod hladinou se skrývají nebezpečné proudy, protože každá z žen má svoje tajemství. Jedna z nich je odhodlaná zajistit, aby ke svatbě nikdy nedošlo – a někdo za to zaplatí tu nejvyšší cenu.

Jedna z nejprodávanějších autorek podle Sunday Times Lucy Clarke nás po strhujících Trosečnících bere na další prosluněnou dovolenou, na niž bychom nikdy nechtěli. (Vendeta, 2023)

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Nádherná obálka ladená do modrých farieb a nadpriemerné ohlasy na túto knihu ma zlákali po nej siahnuť. Šesť kamarátok na jednej rozlúčke v Grécku. Šesť uhlov pohľadu na jeden víkend a šesť osobných drám. To všetko sa pomaly odkrýva na pozadí úchvatného gréckeho prostredia, presýteného slnkom, vôňou mora a soli. Čím viac sa čitateľ do príbehu ponára, tým viac si uvedomuje, že sa tu odkrýva napätie, ktoré musí nevyhnutne smerovať k tragédii.

Lexi, Bella, Fen, Robyn, Ana a Eleanor sa ocitnú na gréckom ostrove Aegos, kde majú osláviť Lexinu rozlúčku so slobodou. Je to práve Bella, prvá družička, ktorá má o tom, ako stráviť tento čas, jasnú predstavu. Ale ako môže dopadnúť spojenie šiestich nesúrodých žien, ktoré sa ocitnú zatvorené na štyri noci pod jednou strechou? Najmä ak Bellin príchod sprevádza kríza vo vzťahu s partnerkou Fen, v kruhu priateliek sa ocitne Lexina kamarátka z jogy Ana, voči ktorej Bella nepociťuje zvláštne sympatie a Eleanor sa tu ocitla skôr kvôli tomu, že je sestrou Lexinho nastávajúceho Eda. Už príchod do vily Feninej tety tak ukáže, že medzi ženami viazne komunikácia a že im dochádzajú spoločné témy na rozhovory. Istotou ostávajú len spomienky na minulosť.

Udalosti sú podávané z uhlov pohľadu jednotlivých žien. Tie postupne odkrývajú skutočnú povahu vzťahov medzi sebou navzájom, ale aj svoje vlastné osobné drámy a dôvody na tento pobyt. Zo šestice žien najviac vyčnieva Bella, ktorá sa pokúša za každú cenu udržať náladu nad vodou, ale jej pokusy často končia fiaskom a ich výsledok je skôr zvyšovanie napätia medzi ženami. Jej nespokojnosť sa naplno prejavuje najmä vo vzťahu k Ane a Eleanor. Za všetkým je jej angažovanosť vo vzťahu k Lexi. Správa sa k nej divne, nárokuje si na všetko, čo sa Lexi týka.

Samotná budúca nevesta si prechádza osobnou krízou. Pokúša sa potlačiť pochybnosti ohľadom svojho zasnúbenia s Edom a smerovania ich vzťahu. Je svadba skutočne dobrým rozhodnutím? Excentrická Bella bojuje s krízou vo svojom vzťahu s Fen. Navyše nevie pripustiť, že sa Lexi zmenila, že už to nie je tá bezstarostná kamarátka, ktorú poznala kedysi a ktorú s ňou spájala neviazaná zábava na všetky spôsoby. Pravdou však ostáva, že sama bojuje s vlastnými démonmi. Často sa dostáva s ostatnými ženami do sporu. Najviac vo vzťahu k Ane. Neverí jej. Nedôveruje priateľstvu, ktoré sa rodí medzi Anou a Lexi. Spojila ich skutočne iba náhoda a cvičenie jogy? Prečo je Ana vlastne tu? Fen sa vyrovnáva s traumou z detstva a jej osobnú krízu autorka rieši takmer ako formu terapie. Najmä prostredníctvom Robyn, ktorá takisto prechádza osobnou krízou po tom, čo sa jej život radikálne zmenil po narodení syna. Navyše sa vyrovnáva s dominanciou svojej matky. Eleanor sa vyrovnáva so smrťou vlastného snúbenca, bratovho kamaráta Sama a vyznieva ako taký outsider celej skupiny. Čo ju spája s Bellou, ktorú už na prvý pohľad nemá v láske?

Ako do všetkého zapadá Lexin snúbenec Ed? Akým spôsobom je prepletený so šesticou žien, ktorá sa ocitla pod jednou strechou na letnom výlete? A čo všetko vďaka tomu Lexi o ňom zistí? Čo všetko v tomto malom prostredí zakryje pravidlo: „Co se stane na rozlučce, to na ni taky zůstane“?

Rôzne druhy šikany, toxicity vzťahov – to všetko je odsúdeniahodné, no v autorkinom podaní to všetko pôsobí skôr ako pokus o šírenie osvety a ten tón mi v knihe popravde vadil. Najmä ak Belline nápady rozprúdiť zábavu končia vždy pri alkohole. Pomaly tlejúce napätie sa medzi ženami s blížiacim koncom a odkrývanými tajomstvami rýchlo rozhorí. Je jasné, že smeruje k dráme. Ktorú z nich zasiahne najviac, autorka zahmlieva a podsúva čitateľovi niekoľko zavádzajúcich smerov, no čitateľ už ku koncu tuší, že vyvrcholenie celého napätia bude smerovať inam, hoci zasiahne všetky aktérky rozlúčky.

Autorka rozhodne písať vie. V jej podaní vyznieva najmä opis prírody a letnej atmosféry. V takmer plazivo sa odvíjajúcom príbehu podsúva pomaly sa stupňujúce napätie. Napriek tomu musím povedať, že som sa cez tie malé/veľké ženské drámy prelúskavala len veľmi pomaly. Čítanie mi napriek prvotnému elánu nešlo tak hladko a knihu som niekoľkokrát odkladala a znova sa k nej vracala, pretože, popravde, nemám rada nedokončené príbehy. Zároveň je treba podotknúť, že celý ten príbeh sa točí okolo ženských vzťahov a mne sa zdalo, že sa tu nakoniec celý vzťahový problém scvrkol na vzťahový trojuholník, resp. štvoruholník Bella, Fen, Robyn, Lexi s konečným vyznením v prospech vzťahu Fen a Robyn. Ja neviem... rada by som sa v zmysle svojich čitateľských preferencií niekde na prebale knihy o tomto aspekte dočítala. Vadilo mi samotné tempo tejto knihy, pocit nevýrazného napätia, naozaj dramaticky pôsobí až záver knihy, ktorý odkryje osobu, ku ktorej to celé vedie (nie žeby na to čitateľ počas čítania ani raz nepomyslel), ale tie ženské vzťahové kotrmelce mi na pôžitku z čítania nepridali.

Príbeh hodnotím na priemer. Autorkin štýl sa mi však páčil, čo naznačuje, že niekedy v budúcnosti by som po ďalšej jej knihe zo zvedavosti siahla, preto dávam konečných smileysmileysmiley.

-sa

 

 

 

_______________________________

https://lucy-clarke.com/