Choď na obsah Choď na menu
 


Carissa Broadbent

 

Carissa Broadbent - Crowns of Nyaxia (Koruny Nyaxie):

1. The Serpent and the Wings of Night - Zmija a krídla noci (Motýľ, 2023; CooBoo, 2024)

2. The Ashes and the Star-Cursed King - Prekliaty kráľ a krvavá koruna (Motýľ, 2024)

3. The Songbird and the Heart of Stone

Six Scorched Roses

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

koruny-nyaxie.jpg

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

1. Zmija a krídla noci Carissa Broadbent

Či už ide o človeka alebo upíra, pravidlá prežitia sú pre všetkých rovnaké: nikdy never, nikdy sa nevzdávaj a vždy, vždy si stráž svoje srdce. Oraya, adoptovaná ľudská dcéra upírskeho Kráľa temnoty, si vydobyla miesto vo svete, ktorý ju chce zabiť. Jej jedinou šancou stať sa niečím viac ako len korisťou, je vstúpiť do Kejari: legendárneho turnaja, ktorý organizuje samotná bohyňa smrti. Vyhrať však nebude vôbec jednoduché, pretože sa musí postaviť proti najkrutejším bojovníkom zo všetkých troch upírskych rodov. Ak chce Oraya prežiť, je nútená uzavrieť spojenectvo s tajomným rivalom. Lenže všetko na Raihnovi je nebezpečné. Je to nemilosrdný upír, efektívny zabijak, nepriateľ jej otca... a jej najväčšia konkurencia. Čo však Orayu desí najviac, je zvláštna príťažlivosť, ktorú k nemu cíti. No v Kejari nie je miesto pre súcit. Rozpúta sa vojna o Rod temnoty a zničí všetko, čo si Oraya doteraz myslela, že vie o svojom domove. A Raihn jej možno rozumie viac ako ktokoľvek iný.
Ich prekvitajúca príťažlivosť by však mohla byť v kráľovstve, kde nič nie je smrteľnejšie ako láska, jej pádom. V boji na život a na smrť je srdce najzraniteľnejšie – víťaz však môže byť len jeden. 
(Motýľ, 2023; CooBoo, 2024)

¤ ¤ ¤

Oraya si už ako malé dieťa vyslúžila prezývku Zmija. Žije medzi dvoma svetmi – ľudským a svetom upírov a hoci ju vychoval ten najmocnejší z nich, nepatrí v skutočnosti ani do jedného. Rod temnoty, Rod tieňa, Rod krvi – konkurenčné rody, večne súperiace o nadvládu, určujú dynamiku Obitreasu.

Oraya, ktorú si privlastnil Vincent, vládca rodu Temnoty, sa má zúčastniť tradičného turnaja Kejari na počesť bohyne Nyaxie. Ostatní ju majú za kráľovského maznáčika, za Viktorovu hračku. Tento svet ju obmedzuje, naučil ju vynahradiť si to, čím nemôže byť. Oraya sa nemôže spoliehať na upírie zmysly či mágiu, iba na svoju dômyselnosť a výcvik. Musí si neustále kryť chrbát, myslieť najmenej dva kroky dopredu, dokázať, že nie je ľahká korisť, že ju netreba podceňovať.

Plnenie úloh pomaly eliminuje účastníkov. Práve tu z radu vyčnieva Raihn Ashraj, výnimočne silná osobnosť a bojovník, Temnorodený Rishan. Raihn sa vymyká upírskym štandardom. Každá jeho podoba je iba ďalšou maskou. Má sebazničujúce návyky. Jediná osoba, ktorej dôveruje, je kamarátka Mische. Pre Orayu je životne dôležité odhaliť, čo skrýva pod povrchom. Túžba vyhrať, potreba prežiť a istá vypočítavosť z nich robí neočakávaných spojencov.

Prečo sa Raihn spojil s outsiderom? Aké sú jeho skutočné úmysly? Je záhadou. Oraya si uvedomuje, že oveľa väčšie nebezpečenstvo sa skrýva v tom, čo ostáva nepovedané. Sama však má v Mesačnom paláci, kde sa Kejari odohráva, mizivú šancu na prežitie. Obojstranne prospešná dohoda vťahuje oboch hrdinov do vzťahu, ktorý im ukazuje veci v inom svetle, kde sa plány a realita menia z minúty na minútu.

Nebezpečenstvo a smrteľné ohrozenie číhajú v paláci na každom kroku. Beštie a démoni v rôznych podobách útočia svojskými spôsobmi. Meniť tradičný svet, ako ho v Temnosvete poznajú, si vyžaduje obetavosť, sústredenie a bezohľadnosť. Dokáže Oraya takou byť? Vo chvíli, keď stojí na hranici dvoch svetov? Dokáže dobývať? Mische učí Orayu používať mágiu, s Raihnom sa učí spolupracovať ako tím. Kým sa z nich nestanú nepriatelia...

Orayin život si vyžaduje, aby sa zmierila s protichodnosťou, aby bola pripravená, formovaná, no na zničenie jej krehkého smrteľného života stačí malá chyba. Pod vplyvom nových skutočností prehodnocuje. Prichádzajú pochybnosti, túžba po odpovedi na otázky, na ktoré sa nikdy nepýtala. S Vincentom sa pomaly navzájom vzďaľujú. Za kulisami Obitreasu sa deje niečo zlé. Schyľuje sa ku krvavej vojne.  

Vzťah Oraye a Raihna sa drží pravidiel smerom od nedôvery a neistoty k inštinktívnej blízkosti. Prepojeniu. Nepôsobí ako rýchlokvasená láska. Vzhľadom na dynamiku deja sa romantickým chvíľam až toľko priestoru neponúka.

Aréna kolosea ako javisko pre dav prizerajúcich sa a bludisko úloh ponúka surovú zábavu. Na pozadí tohto diania sa odohrávajú politické a mocenské šarády. Víťaz Kejari môže zmeniť usporiadanie sveta, ako ho Obitreas pozná. Môže spôsobiť pád impéria, priniesť chaos. Publikum baží po pekelnej šou. Postaví proti sebe milencov...

Hry o prežitie à la Divergencia či Drozdajka už akosi zľudoveli, ťažko ponúknuť niečo neopozerané, originálne, aby to nevyzeralo, že sa len čosi kopíruje. Tu sa to miestami podarilo a aj v spojení s klišé autorkina fantázia funguje. Chce ponúknuť čosi iné ako ďalšie „Hunger Games“ v poradí. Budovanie sveta, jeho pravidiel, kde treba počítať s opisnými časťami, stavia na tom, že si poskladáte v predstavách čosi, čo už poznáte. Je to trochu povrchná robota. Autorkin Panteón a svet božstiev je zmesou grécko-rímskej i egyptskej mytológie. Pravdou je, že najvyššia bohyňa Nyaxia nepôsobí pozitívne.

Autorka je dobrá rozprávačka, a zdá sa, že sa v tom rozprávaní vyžíva. Metafory, obrazné vyjadrenia dávajú na prvý pohľad kapitolám citovosť a dojem, no i tak zahlcujú strany a upierajú textu jednoduchosť. Istá drsnosť vo vyjadrovaní postáv mi prišla zbytočná.

Zubov, pazúrov, krvi a mágie tu je ozaj dosť a už po niekoľkých opakujúcich sa súbojových scénach snáď aj ozaj dosť, až nadbytočne. Opisy bojov, na ktorých prevažne stoja dejové zložky, sú efektívne, vo svojej podstate však rovnaké. Konečné vyznenie zachraňujú zvraty, ktoré príbeh prináša a sú dôvodom, pre ktorý sa na otvorený záver nedá zanevrieť. Celkovo prvá časť série Koruny Nyaxie ponúka príťažlivý svet fantázie, ktorý má potenciál zaujať mierne drsným dobrodružstvom s romantickým podtónom. Cieľavedomá a nezlomná hrdinka v spojení so sexy démonickým bojovníkom si nepochybne vytvoria svoju fanúšikovskú základňu aj v našich končinách.

si-

   a 1/2

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

2. Prekliaty kráľ a krvavá koruna Carissa Broadbent

Prekliaty kráľ a krvavá koruna je vyvrcholením dvojdielnej série Koruny Nyaxie, dychberúce pokračovanie Zmije a krídiel noci a duetu Raihna a Oraye v príbehu zlomených sŕdc, vykúpenia, krvavých intríg a stupňujúcej sa akcie. Po skončení turnaja Kejari sa ukázalo, že všetko, čo Oraya vo svojom živote považovala za pravdu, bola len lož. Smúti nad zradou Vincenta aj Raihna a je presvedčená, že už nebude dôverovať nikomu, hlavne nie Raihnovi.
Rod temnoty je obklopený nepriateľmi. Šľachtici nie sú príliš horliví, aby prijali premeneného upíra za svojho kráľa, najmä ak kedysi býval otrokom. Navyše hrozí, že Rod krvi zaryje svoje pazúry do kráľovstva a roztrhne ho zvnútra. Keď Raihn ponúkne Orayi tajné spojenectvo, uzavretie dohody je jej jedinou šancou, ako získať späť svoje kráľovstvo a pomstiť sa milencovi, ktorý ju zradil. Aby to však mohla urobiť, bude musieť využiť starodávnu ničivú silu, pevne prepojenú s najväčšími tajomstvami jej otca, a pomoc od bohýň.
Oraya odhaľuje svoju minulosť, čelí svojej budúcnosti a zisťuje, že je nútená vybrať si medzi krvavou realitou uchopenia moci a zničujúcou láskou, ktorá by mohla byť jej pádom. 
(Motýľ, 2024)

¤ ¤ ¤

 

 

________________________________________________________

► carissabroadbentbooks.com