Choď na obsah Choď na menu
 


Hluboký hrob

7. 8. 2017

hluboky-hrob.jpg

Hluboký hrob Steve Robinson

 

POUZE MUŽ PŘIPRAVENÝ ZEMŘÍT MŮŽE VYKOPAT HLUBOKÝ HROB…

Současnost. Do jednoho z domů na předměstí Washingtonu dorazí bez vysvětlení zastaralý dětský kufřík. O týden později se americký genealog Jefferson Tayte ocitne v anglickém hotelovém pokoji tváří v tvář nabité zbrani. Válkou zmítaná Británie roku 1944. Právě sem zavedou Tayta stopy v pokrevní linii jeho klientky. Eliza Grayová by se ráda setkala se svou skutečnou matkou, kterou nikdy nepoznala, neboť netušila, že je adoptovaná. Tayte doufá, že zařídí jejich znovushledání, místo toho ale odhalí příběh mladé anglické dívky a amerického vojáka z 82. výsadkové divize, jejichž láska skončila více než tragicky… (Mystery Press, 2016)

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒  

  Pohľad Jeffersona Tayta do hlavne namierenej pištole v hotelovej izbe mu napovedá, že aj tento raz sa pri pátraní po minulosti svojej klientky dostal do poriadneho problému. Je to skutočne to posledné, čo v živote uvidí? Bez odpovede na otázku, aké tajomstvo vlastne skrýva minulosť tej, po stope ktorej šiel? Naozaj preň musí umrieť, navyše, keď je už tak blízko? Zomrie skutočne bez toho, aby sa mu podarilo vypátrať stopy vlastnej minulosti?  

  Čitateľ, ktorý sa s JT už stretol pri jeho prvom kutraní v rodinnej minulosti, tuší, že to tak nemôže skončiť. Ale na odpoveď, prečo sa JT dostal do tejto šlamastiky a po čom to vlastne pátra, sa s ním bude musieť vrátiť na začiatok. Takto akosi začína druhé genealogické pátranie hlavného hrdinu spisovateľa Steva Robinsona. Ten, kto si Jeffersona Tayta obľúbil, nebude ochudobnený ani v tejto časti série. A nepríde ani o tajomstvo, dávku napätia, množstvo otázok, ale aj emócií.

  Eliza Grayová, šesťdesiatnička, ktorá zistila, že je adoptovaná, dostane poštou malý červený kufrík, ktorý skrýva nevrátenú knihu o Emme Bovaryovej, a napovedá, že by mohol patriť jej skutočnej matke. Kto a prečo jej kufrík po desiatkach rokov poslal? Prečo sa Elizy matka vzdala? A prečo ktosi chcel, aby sa k nej kufrík dostal? Aký príbeh sa za ním skrýva? Je možné, že jej matka by ešte mohla žiť? S hľadaním odpovede sa obráti na genealóga Jeffersona Tayta.

  JT je v zásade od svojej práce závislý. Nič iné vlastne nemá. Práve kvôli svojej práci stráca aj svoje vzťahy (či skôr pokusy o ne, hoci zo vzťahov nakoniec aj tak uniká). Vo svojej podstate ani nič iné robiť nevie. Pátranie po stopách minulosti novej klientky vedie znova do Británie. A znova musí podstúpiť nenávidené lietanie...

  Taytove kroky vedú do Leicesteru. Do dedinky Oadby, v ktorej žije rodina Lesseterovcov. A najmä ich takmer sedemnásťročná dcéra Philomena, ktorú volajú Mena. Podobne ako v prvej knihe, aj tu autor sleduje dve dejové línie. Tá minulá sa sústreďuje na rok 1944, ktorý je pre anglický vidiek – podobne ako pre zvyšok sveta – veľmi ťažký. Mena sa nevie dočkať svojich nastávajúcich narodením, chce sa totiž stať súčasťou ženskej pozemnej armády. Tým pravým dôvodom však okrem iného je, že sa pokúša dostať z domu, najmä z dosahu svoje matky – prísnej a rigidnej katolíčky. Závidí svojej dospelej sestre Mary slobodu (vstúpila do pomocného zboru pri pozemnej armáde), ktorú odchodom z domu získala.

  Vianoce roku 1944 sú pre Menu vo viacerých smeroch osudové. Okrem toho, že ich príde navštíviť Mary, aj tento rok s nimi trávi celý Štedrý deň jej snúbenec Edward Buckley, vďaka ktorému je tento večer vzhľadom na možnosti čokoľvek vo vojnou poznačenej krajine získať, skutočne štedrý. A práve vďaka Eddiemu sa Mena spoznáva s príťažlivým Američanom, výsadkárom Dannym Danielsonom. Mena je okúzlená a... zamilovaná. A ako mnohé iné ženy z okolia aj ona sa vydá k základni, aby sa so svojím Američanom stretla. Dannyho síce nestretne, ale nechá mu odkaz u iného vojaka Victora Montalva. Odpoveď, že by sa mohla s Dannym stretnúť, ju poteší, ale musí vyriešiť problém, ako sa vytratiť pred matkiným zrakom z domu. Pomoc nachádza u kamarátky Joan Cartwrightovej, s ktorou slúži v požiarnej hliadke. Joan je svojská, ale je to dobrá kamarátka. Stretnutie s Dannym však dopadne celkom inak, ako si Mena predstavovala. Táto chvíľa zmení celý jej život a jeho smerovanie. Stane sa komplikáciou, a zároveň tajomstvom, na konci ktorého je jeden zbalený červený kufrík...

  V súčasnom Leicesteri sa JT spája s Jonathanom Lesseterom, potomkom Lesseterovcov, ktorý je ochotný odpovedať na jeho otázky. O Mene sa však nedozvie veľa, pretože mu Jonathan môže ponúknuť len niekoľko spomienok Meninho otca, na ktoré si pamätá, a ukázať mu pár fotografií. Zdá sa, že aj Jonathana zaujal osud Philomeny, ktorá jedného dňa zmizla, a už o nej nik v rodine nepočul.

  Menine narodeniny sú nakoniec predsa len šťastné. Vída sa s Dannym tak často, ako môže, a zdá sa, že sa medzi nimi zrodil jeden veľký cit. Akoby si boli súdení... Napriek tomu Menine city k Dannymu kalí jedna spomienka, ktorá vyvrcholí nečakaným stretnutím s Victorom Montalvom, na ktorého nevie zabudnúť. Tá spomienka nie je pekná a Menu trýzni. Hľadá odvahu zdôveriť sa s ňou Dannymu, ale nenájde ju. Naopak, s Dannym sa dlho odmieta stretnúť. Prichádza o vzácny čas a uvedomí si to neskoro. Keď sa totiž konečne odhodlá sama Dannyho vyhľadať, Danielson je odvolaný do akcie, z ktorej sa už nikdy nemusí vrátiť. Jediné, čo im ostane, sú listy, ktoré sa im podarí si napísať.

  Tie listy sú popretkávané nádejou, vierou a hlbokým citom. Ani jeden z nich nepochybuje o tom, že sa im podarí znova stretnúť a že ich životy patria k sebe. Lenže svet okolo je krutý. Dannyho vo vojnovom kotle drží pri živote len myšlienka na Menu. A Menin život mení poznanie, že je tehotná. Jej osud sa tým prudko mení. Sama čelí snahe okolia – najmä matky – zahladiť škvrnu na živote rodiny. Jej osudom má byť domov pre slobodné matky, čo je vlastne alternatíva manufaktúry, či dokonca pracovného tábora za širokými múrmi v rukách mníšok. V tomto priestore vládnu viktoriánske morálne pravidlá a takmer stredoveký náboženský dogmatizmus, ktorý sa na padlé ženy nedíva zhovievavo. Ako dlho by trvalo, kým by sa Mena odtiaľ dostala? Jej nádejou sa prekvapivo stáva Edward Buckley. Lenže ako môžu skončiť Menine plány na útek, keď sa jej chrbtom prekvapivo obráti aj sestra Mary? Nikto neverí, že by Danny mohol byť pre Menu ten pravý. V celom tom Meninom snažení sa na jej stranu v rozhodujúcej chvíli postaví iba otec. Čo sa však stalo, že to prinútilo tehotnú Menu znova sa vrátiť do matkiných rúk?

  Tayte naráža počas svojho pátrania na čierne miesta (nielen preto, že pátra po udalostiach z vojny), a hoci sa vždy snaží prípadné komplikácie minimalizovať či obísť slepé uličky, nie je mu vždy súdené dostať sa k všetkým odpovediam. Napriek tomu sa nevzdáva. Čitateľ priam počuje, ako pri jeho myšlienkových procesoch do seba zapadávajú spoje medzi jednotlivými vláknami tajničky, ktorú má pred sebou. Je sympatické, že ak sa do niečoho zahryzne, nie je ochotný odísť bez odpovedí. Jeho stretnutia s členmi Lesseterovej rodiny nie sú vždy plodné, hoci ich kompenzuje Jonathanov entuziazmus a ochota. Problém s tým, že Mena sa vytratila zo dňa na deň spolu so všetkými stopami, pretrváva. Napriek tomu JT tuší, že odpovede sú ukryté práve v strede rodiny, lebo jeho inštinkt mu napovedá, že čosi skrýva najmä Maryina časť rodiny. Prečo sa Mary-Grace nakoniec za Edwarda nevydala? Čo ju prinútilo opustiť Anglicko? Aké tajomstvo skrývala, že ju svedomie nútilo založiť dobročinnú organizáciu, akoby sa pokúšala odčiniť svoje hriechy? S čím sa zdôverila svojmu spovedníkovi? Čo sa skutočne stalo po oslobodzujúcom boji v Paríži, že sa po ňom rozišla so snúbencom, a kde sa vytratil Danny Danielson, plánujúci svadbu s Menou, s ktorým sa tu prekvapivo stretla? 

  JT vie, že čiastočnú odpoveď by mu mohol poskytnúť práve Edward Buckley, lenže skôr než sa k nemu dostane, je Eddie mŕtvy. Kto zabíja tých, ktorí boli spojení s Maryinou minulosťou? Prečo musia zomierať ďalší členovia jej rodiny? Kto okrem Jeffersona Tayta pátra po Mene? Je možné, že Mena ešte žije? Aj toto pátranie ho privádza do nebezpečenstva života. Pohľad do hlavne pištole však nie je tým, s čím by sa zmieril. Kdesi tu sa zopakuje východiskový obraz. Hotelová izba a Jefferson ohrozený zbraňou v rukách nájomného vraha. Odpovede na všetky otázky však rovnako ako JT ešte čitateľ nedostal. Príbeh tu nekončí. Tayte totiž musí ochrániť ďalšie životy. Keď do hry vstúpi jeho klientka, ostáva zaplniť už len posledné biele okienka.

  Atmosféra anglického vidieka počas vojny má osobitný nádych. Hoci sem besnenie celkom nedorazilo, následky pustošivého vyčíňania vo svete sú citeľné aj tu. Ten opar osudovosti zasahuje aj Lesseterovcov, lebo domov sa už nikdy nevrátia dvaja synovia. Nik v rodine o tom nehovorí. Mena vníma celú atmosféru z pozície svojej mladej nádeje, viery, ale aj akéhosi odhodlania oslobodiť sa, hoci by za sebou zanechala milujúceho a milovaného otca. Ten ju chápe a je jej tichým spiklencom. Oporou, ktorá sa manželke nikdy otvorene nepostaví. Napriek tomu Margaret Lesseterová svojím spôsobom víťazí a Mena ostáva uväznená v spomienke na Dannyho. Vo svete, ktorý si vysnívala a ktorý jej pomáhal prežiť. Nikdy v nej nezomrela malá rebelka, ktorá vždy zaťala zuby a dúfala, že raz bude môcť voľne dýchať. Čitateľ bude veriť, že hoci cez tie riadky prebleskuje nezvratnosť osobnej tragédie, predsa len na konci bude Menino a Dannyho hľadanie šťastné. To, že nie je, je kľúčovým vyznením celej knihy. Pretože kdesi v pozadí prebleskujú Dannyho osudové a príliš kruto reálne slová: „Dnešek je to jediné, co máme, a zítřek je pro snílky.“

  Odhaľovanie rodovej línie a Meniných stôp nie je ani v tejto knihe nudné. A keďže JT napriek všetkým svojim schopnostiam stále neodhalil svoj vlastný pôvod, jeho pátrania ani zďaleka nekončia. Ukazuje sa, že Steve Robinson vytvoril sympatického hrdinu, ktorý v sebe skrýva výrazný (ešte neobjavený) potenciál. Vervu, zanietenosť, sympatickú mieru sebairónie, slabosť pre Anglicko a aj osobnú motiváciu piplať sa v minulosti. Navyše, autorov štýl je prudko čitateľný a koniec prichádza vždy tak rýchlo... Osobne pri voľbe siahnuť po ďalšom Taytovom odhaľovaní dávnych tajomstiev iste nezaváham.

-sa

 

  

Kniha je súčasťou série s názvom The Jefferson Tayte Genealogical Mystery Series:

1. In The Blood (2014) - Stopy v krvi

2. To The Grave (2014) - Hluboký hrob

3. The Last Queen of England (2014) - Poslední anglická královna

4. The Lost Empress (2014) - Ztracená vládkyně

5. Kindred (2016) - Spříznění

6. Dying Game (2017) - Smrtící hry

7. Letters from The Dead (2018) - Dopisy od mrtvého 

 

 

 

 

 

 

  

 

7. Letters from The Dead (2018)