Choď na obsah Choď na menu
 


Poslední anglická královna

7. 12. 2017

798297_pak_sr.jpg

Poslední anglická královna

Steve Robinson

POUZE MUŽ S POMSTOU V SRDCI MŮŽE OCHRÁNIT POSLEDNÍ ANGLICKOU KRÁLOVNU...

Když americký genealog Jefferson Tayte dorazí do Londýna, zemře mu v náruči jeho starý přítel a kolega. Nedlouho poté se Tayte a profesorka historie Jean Summerová vydají po mrtvolami poseté cestě, která je zavede až do roku 1708 k Londýnské královské společnosti.

Co si mají myslet o příběhu pěti vědců, kolegů Isaaca Newtona a Christophera Wrena, kteří byli za tajuplných okolností oběšeni za velezradu?

Jak se blíží k odhalení pravdy, Tayte a Summerová zjišťují, že se ocitli ve smrtelném nebezpečí. V jejich blízkosti se pohybuje vrah, odhodlaný obnovit to, co považuje za jedinou pravou královskou linii – a rovněž machiavelistický „lovec dědiců“, který v nejnovější sérii vražd, únosů a skandálů vidí jedinečnou obchodní příležitost. (Mystery Press, 2017)

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒

  Ani pokračovanie príbehu Jeffersona Tayta nedovolí sympatickému genealógovi zaháľať. Tento raz sa však jeho pátranie po minulosti stáva osobné, pretože jeho spúšťačom je smrť najlepšieho a zároveň jediného priateľa. Marcus Brown mu umiera v náručí pred reštauráciou krátko potom, čo mu naznačuje, že pátra po veľmi zapeklitej a nebezpečnej veci, na konci ktorej môže ísť o sprisahanie a ohrozenie samotnej podstaty britského kráľovského dedičného systému. JT sa od umierajúceho priateľa nedozvie veľa, ale naliehanie z jeho posledných slov a smútok z jeho straty nútia Jeffersona pustiť sa do pátrania po stopách toho, čo Marcus zistil a čo nazval velezradou.

  Záchytných bodov nie je veľa, pretože aktovku s Marcusovými podkladmi ukradne vrah. A ten nenechá v tejto knihe tak povediac Jeffersona dýchať. Do hry tu však vstupuje ďalší nezanedbateľný element, a tým je historička Jean Summerová, s ktorou Marcus krátko pred smrťou Jeffersona zoznamuje. Jean je na historičku trochu nekonvenčná. Je rozvedená, nie príliš dobre vychádza so svojím synom a rada jazdí na motorke. Tá je v tomto príbehu jej poznávacím znamením. Ako sa ukáže, je pre Taytea veľmi výraznou pomocou. No na druhej strane sa dostáva priamo do vrahovho hľadáčika. Kto vlastne na Marcusa strieľal a prečo? A prečo ohrozuje aj Jean a teraz už aj JT?

  Vzhľadom na ohrozenie na verejnom priestore a vynárajúce sa skutočnosti, sa do hry zapája polícia. Výraznou postavou je najmä samotársky detektív Jack Fable, policajt zo starej školy. Jean a JT sa vzhľadom na nadobro stratené Marcusove podklady musia držať iba niekoľkých indícií a sledovať jeho stopy a myšlienkové pochody. Podarí sa im zistiť, že pátral po línii spojenej s anglickou kráľovnou Annou. Odkrývajú tak dávny spor medzi vstúpencami kráľa Jakuba a nasledovníkmi novej cirkevnej správy a následne aj správy britského impéria, predstavujúcu opozíciu k Jakubovi II., teda medzi jakobitmi, toryovcami a whigovcami. Pozadie, ktoré JT spolu s Jean odhaľuje, je spojené so skupinou odsúdencov z komplotu proti kráľovnej.

  Ani tento raz to však JT nemá ľahké. Okrem polície totiž do hry stupuje zvláštny lovec dedičov Michel Levant. Trpiaci na všetko francúzske, týkajúce sa Ľudovíta XIV. so zvláštnym správaním a skrývajúci istý typ deviácie. JT k nemu pocíti akýsi odpor už od počiatku a tento pocit sa už nevytratí. Prečo sa vždy objaví v tej najnevhodnejšej chvíli a ako je možné, že vie o každom kroku, ktorý s Jean podnikne? Je Levant nejako zapletený do všetkých nepríjemností, ktoré sa okolo nich dejú? Prečo polícii pribúda počet zavraždených, ktorí na prvý pohľad nemajú s vraždou Marcusa Browna nič spoločné?

  Keď sa ukáže, že odsúdenci z osemnásteho storočia majú čosi spoločné s vraždami v súčasnosti, JT a inšpektor Fable vedia, že hrajú o čas. Niekoľko členov Kráľovskej spoločnosti, ktorí majú čosi spoločné s úpornou snahou kráľovnej Anny dať impériu dediča, a ich potomkovia, ktorí strážili zdedené artefakty... To zjavne nemôže byť náhoda. Ibaže niektorí z nich sú už mŕtvi a ďalší pribúdajú. Podarí sa polícii a JT s Jean dostať k poslednému skôr ako vrahovi?

  Aby ich JT vypátral, musí sledovať niekoľko rodových línií, na čo by jeho sily nestačili. Našťastie je tu pomoc v podobe iných genealógov, ktorí sa zúčastnili kongresu v Londýne a ktorí sa z úcty k Marcusovi púšťajú do pátrania. Vraždy ani taký záujem polície a odbornej verejnosti neujde pozornosti médií. To má za následok, že do prípadu sa zapoja vyššie záujmy sledujúce bezpečnosť krajiny a kráľovskej rodiny. Ktosi tak vyradí z hry aj detektíva Fablea. A JT s Jean musia sledovať aj iný cieľ – vypátrať Jeaninho strateného syna, ktorý sa v rukách vraha stáva zároveň prostriedkom vydierania. Vrah je neúnavný a ohrozuje oboch na každom kroku. Jeho niekoľkonásobný neúspech sa preňho stáva hnacím motorom a dokončenie misie, na konci ktorej má byť hlava JT a Jean Summerovej, vecou prestíže i akéhosi zvráteného uspokojenia z dosiahnutia cieľa. Stret s ním je pre JT aj pre Jean bolestivý. No je prínosom, aby sa JT dostal aspoň k časti odpovedí na svoje otázky. Najmä k tej, čo skrývali artefakty, kvôli ktorým vrah za sebou nechával obete, čo už nemohli prehovoriť. Znova je jasné, že tu sa príbeh nekončí.

  Oslobodenie prichádza prekvapivo od toho najnečakanejšieho hráča. Hoci následne JT aj Jean dostávajú ostrahu, stále nie sú v bezpečí. Navyše Jeanin syn je stále nezvestný. JT sa neuspokojí s čiastočnými odpoveďami, a tak pokračuje v sledovaní nite, ktorú predznamenal kód, čo by ho mal priviesť k utajenému potomkovi kráľovnej Anny. Ibaže, ako sa nestratiť v indíciách, ktoré zanechali členovia spolku riadiaci sa heslom Nullius in Verba (tu preložené ako „Nenechte se ošálit slovy.“)? Aké odhalenie ho na konci čaká? Môže byť odvážna teória, ku ktorej prispeli Jeanini nekonvenční študenti, pravdou? Prinesie toto odhalenie niečo dobré? Aké následky bude mať? Ako sa JT rozhodne? Bude tento raz dôsledný?

  V tomto príbehu JT veľa stráca a posilňuje sa uňho pocit osamelosti, práve preto, že prichádza o jediného človeka, pri ktorom mohol mať vedomie akejsi spriaznenosti a možno náhradný pocit rodiny. Na druhej sprane získava priateľstvo so ženou, pri ktorej to na prvý pohľad tak nevyzeralo. A záver naznačuje, že by sa toto priateľstvo – vzhľadom na JT neúspešné pokusy nadviazať akýkoľvek vzťah – mohlo konečne posunúť aj ďalej. Nakoniec pri jeho pátraní by historička nemusela byť na škodu. Záver knihy prináša posun aj v jeho osobnom záujme – hľadaní vlastnej rodiny. Zdá sa totiž, že Marcus čosi vedel alebo zistil a zanechal JT čosi, čo by ho mohlo posunúť bližšie k odkrytiu vlastnej minulosti.

  Kniha od začiatku nasadzuje vysoké tempo. JT a Jean sú takmer neustále na úteku a v priamom ohrození života. Tento raz sa nestriedajú dve dejové línie (súčasná a minulá), ako to bolo v predchádzajúcich dvoch častiach. Okrem toho autor do príbehu vniesol prvok, ktorý zjavne ešte mieni využiť. Zásah Michela Levanta do tohto pátrania Jeffersona Tayta zrejme nebude posledný. Motívy jeho konania zatiaľ nie sú jasné, ale pravdepodobne budú mať do ďalšieho Taytovho pátrania po vlastnej minulosti čo povedať. Mne tak neostáva nič iné, len siahnuť po ďalšom Robinsonovom príbehu a spolu s JT sa v jeho snahe posunúť o ďalší krok.

  Mimochodom, na záver musím pochváliť preklad, vďaka ktorému sa Robinsonova genealogická séria stáva viac ako príjemným čitateľským zážitkom.  

-sa

 

 

Kniha je súčasťou série s názvom The Jefferson Tayte Genealogical Mystery Series:

1. In The Blood (2014) - Stopy v krvi

2. To The Grave (2014) - Hluboký hrob

3. The Last Queen of England (2014) - Poslední anglická královna

4. The Lost Empress (2014) - Ztracená vládkyně

5. Kindred (2016) - Spříznění

6. Dying Game (2017) - Smrtící hry

7. Letters from The Dead (2018) - Dopisy od mrtvého