Choď na obsah Choď na menu
 


Zázračný medailon

5. 6. 2024

bmid_zazracny-medailon-bmx-424963.jpg

Zázračný medailon Zuzana Koubková

Řádový rytíř Zdislav strávil víc než rok a půl na křížovém tažení proti Maurům, nyní je ale zpět v Praze, kde ho pan Petr z Rožmberka požádá, aby našel ztraceného malíře Gianlucu Pericoliho. Pericoli totiž maloval pro pána z Rožmberka – a nejen pro něj – kostelní obrazy. Kostely však neskrývají jen krásná umělecká díla, ale též tajemství, která nemají být vyzrazena. Najde Zdislav zmizelého umělce a jeho múzu, poněkud kontroverzní krásku Blaženku? Zjistí, komu a proti čemu sloužil zázračný medailon? Řádovému rytíři tentokrát pomáhá nejen jeho panoš Martin, krčmář Lipolt a křížovník Ojíř, ale také krásná a urozená Notburga z Rabštejna... (MOBA, 2020)

Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω

  Zdislavov návrat z Hispánie z bojov proti nevercom neznamená, že by sa mohol uchýliť do ticha kláštora. Petr z Rožmberka ho totiž poveruje novou úlohou: nájsť maliara nedokončeného náboženského obrazu Gianlucu Pericoliho, ktorý záhadne zmizol. Pri svojom pátraní sa Zdislav vracia na staré miesta a navštevuje aj starých známych – Lipolta, Ojířa, Pluha a mihne sa tu aj Herman. Ale objavujú sa tu aj ďalší – ako napr. Bavor z Nečtin – opát zastupujúci biskupa či Všebor (cirkevný hodnostár) z Břevnova.

  Zdislav svoje kroky vedie k odhaleniu vzťahov medzi Pericolim a tými, podľa ktorých svoje obrazy svätcov maľoval – napr. univerzitný majster Gramineus, Notburga, ale aj krásna Blaženka, pátranie po ktorej sa stane pre Zdislava hlavným vodítkom. Zdá sa totiž, že práve k nej sa zbiehajú všetky nitky súvisiace s maliarovým zmiznutím. Do pátrania sa zapojí aj Notburga, ktorá sa pokúša ukočírovať svoj vlastný vzťah k Pluhovi, svojmu manželovi. Vďaka jeho žiarlivosti s tým však má ťažkosti. Pustí sa sama po vlastných stopách a tie ju zavedú nielen do kláštora k sestrám benediktínkam, v ktorom kedysi pobývala, ale aj späť k svojmu učiteľovi Gramineovi. Práve tým chce Notburga dokázať, že má aj iné prednosti a vie zastať aj inú úlohu ako len plodiť a rodiť deti. Notburgine aj Zdislavove kroky pomaly vedú k odhaleniu tajomstiev, ktoré ukrývajú vysoko postavení cirkevní, no aj svetskí predstavitelia hlavného mesta.

  Gianluca nie je jediný, kto zmizol, a viacerí – ktorí sú spojení, ako Zdislav zistí, s existenciou pražského exkluzívneho podniku pre mužov – sú po smrti. Otázka znie, či podobný osud postihol aj maliara a krásnu Blaženku. Lenže prečo sa potom nenašli ich telá? Aká je pravda o povedačke o upíroch, ktorí ohrozujú mŕtvych a ochrániť ich mal maliarov medailón? Môže byť na opileckom bľabotaní čosi pravdy? Zdislav sa stretne aj s Annou. A keďže (podobne ako Notburga) nedbá na varovanie, aby vo vyšetrovaní nepokračoval, dôjde aj na ohrozenie. V tomto prípade sa do ohrozenia dostanú Zdislavovi blízki (áno, Zdislav zistí, že jeho vzťah s Annou neostal bez následkov) a ich ochrana sa pre johanitu stane prioritou. Práve tento motív dovoľuje spojiť jeho panoša Martina s Anninou dcérou Markétou. Sám Zdislav podstatu tejto ochrany prenáša na iných, pretože sa venuje skladaniu skladačky z čriepkov, ktoré sa mu podarilo v spojitosti s maliarovým zmiznutím a objavením ďalších obetí zistiť.

  Konečným vyznením tohto vyšetrovania sa stáva sklamanie, ktoré cítiť na viacerých miestach – panoš Martin vo svetle všetkého, čo zistil (aj o svojom majstrovi Zdislavovi) prichádza o ilúzie, no vie, že cesta, ktorou sa v živote uberie, nie je jeho slobodným rozhodnutím – niekedy je totiž osud krutý (najmä k tým najchudobnejším). Sklamaný je aj Zdislav – hoci sa svoje zásluhy získa post predstaveného rádového domu, je to trpké víťazstvo. Uvedomuje si totiž, že je to len cena za mlčanie v hre mocných. V tomto príbehu je spravodlivosť vrtkavá a prispôsobujú si ju tí, čo na to majú postavenie – jeden zlodej okradne druhého... a život sa vráti do zabehnutého poriadku.

  Toto Zdislavovo vyšetrovanie sa vlečie. Navyše sa dej rozdeľuje medzi viaceré postavy a Zdislav ako vyšetrovateľ ustupuje do úzadia. Nosnými témami sa tu stáva čosi inšie – vzťahové linky, najmä vzťah Notburga – Uli Pluh, ktorý vyvoláva žiarlivostné scény (kvôli bývalej náklonnosti svojej manželky k johanitovi) a vyznieva to samoúčelne. Autorka sa tu točí dookola, akoby nevedela, na čom príbeh vystavať. A to, čo mohlo príbeh obohatiť, ponechala ležať ladom – oveľa viac sa určite dalo vyťažiť z motívu upírskeho ohrozenia. Takto celý motív so zázračným ochranným medailónom zanikol medzi riadkami. Namiesto toho sa dôraz presunul na neustále pripomínanie ľudských slabostí najmä na strane zasvätených mužov (ženy, alkohol), autorka sa neustále vracia aj k pripomínaniu templárskeho kacírstva.

  V knihe sa mihne Ojíř, čo ma potešilo, svoju úlohu hrá aj Martin, Zdislavov panoš (nahrádzajúci Güntera), ktorého johanita vystríha pred chybami, ktoré urobil sám. Niektoré veci sú príliš priamočiare a čitateľ smerovanie viacerých liniek ľahko odčíta – napr. vzťah Martin – Markéta (mimochodom Martinovo platonické vzhliadanie k Notburge a k Anninej dcére mi pripomínalo trochu zrecyklovaný vzťah Hermana k sestre Eufémii zo Záhady zlatodolu), iné sa zdajú nelogické – napr. ak Zdislav tak strašne miluje svoju statkárku Annu a za svoju lásku sa kajal, zaráža jeho povoľnosť k inej žene. Vo svetle Zdislavho konania jeho problém zabudnúť na Annu nevyznieva presvedčivo. Problémom je aj motív vraha, ktorý do celého vysvetlenia zapadá len veľmi kostrbato.

  Autorkin štýl ostáva stále čitateľný, čo je veľké plus. Ja osobne som knihu prečítala bez zádrhov veľmi rýchlo a čítal sa ľahko. Tento rozmer knihu trochu zachraňuje. Škoda toho vyznenia, ktoré na predchádzajúce diely nedosiahlo.

-sa

smileysmileysmiley