Choď na obsah Choď na menu
 


Setkání v soumraku

23. 3. 2021

bmid_setkani-v-soumraku-ld5-455299.jpg

Setkání v soumraku Renáta Navrátilová

Po rozchodus nevěrným přítelem se Rebecca rozhodne začít nový život na anglickém venkově. Od prvního dne má pocit, že v pronajatém domě není sama. Je možné, aby byl ve starobylých zdech uvězněný duch bývalého majitele? Dívka se pouští do nebezpečného pátrání po zapomenuté tragédii, ve které jde kromě citů i o holý život. (Alpress,2020)

• • •

 

 

Útla, nenáročná kniha od českej autorky R. Navrátilovej v krátkom rozsahu je skôr novelou ako románom. Rozprávanie príbehu Rebeccy Greyovej začína in medias res nasťahovaním do nového domu po rozchode s priateľom a zároveň šéfom Thomasom. Púšťa sa do novej epizódy nielen pod novou strechou, ale aj v novom zamestnaní. Pracuje v redakcii magazínu Dokonalá žena, no bez extrémneho nadšenia. Je to v kariére krok vzad. Celkovo ale zmenu víta.

Už od prvej noci ju v dome vyplašia čudné zvuky a kroky. Keď sa k tomu pridá uzavreté krídlo, od ktorého nemá kľúč, varovanie od susedov, aby neverila poverám, záhada je na svete. Súčasný majiteľ je nedostižný, a tak Rebecca na vlastnú päsť pátra po predchádzajúcich nájomníkoch, po histórii sídla. To je však len začiatok. Svojvoľne rozsvietené svetlá, miznúce veci, zhmotňujúce sa siluety postáv, živé sny... V Becky to vyvoláva starosti, strach a úzkosť.

Hľadanie informácií v archíve navedie Becky k príbehu jej nového domova. Sídlo Catchevich obostierajú fámy o existencii čierneho démona, ktorý sa zjavuje po polnoci. Negatívne pôsobenie domu pramení v dávnej tragédii, pri ktorej nešťastne zahynul najmladší zo synov rodu Catchevich. A tak sa z cez deň pracujúcej racionálnej ženy stáva po nociach lovkyňa duchov.

Z opisov dní sa stáva v podstate stereotyp. Autorka ponúka kolobeh práce alebo získavania informácií o dome a večerných pokusov o kontakt s duchom, potom čosi ako bdelé snenie. Rebecca vedie dialógy s priehľadnou mužskou entitou. Becky chvíľami nerozlišuje, či nemá len bujnú fantáziu alebo zvuky starého domu si dráždivo pohrávajú s jej nervami. Naozaj vída muža za klavírom a počuje hudbu? Napriek strachu jej prekáža, keď nevníma jeho prítomnosť. Možno existuje len v jej hlave...

Autorka presviedča, že je kreatívna v tvorbe metafor. Využíva miestami poetický, romantizujúci jazyk, čo súvisí s témou s účelom vytvárať istú atmosféru tajomna až mysteriózna. Samozrejme sa to celé začína aj konči pri hlavnej mužskej postave, ktorá má vyvolávať celú zmes nejasných dojmov a pocitov.

Rebecca postupne odhaľuje uzamknuté časti sídla i detaily identity jej „spolubývajúceho“. Množia sa otázky, na ktoré chce poznať odpoveď. Veci jej komplikuje aj osobný život. Pomaly si na podivnosti zvyká. Mysteriózny návštevník jej o sebe dlho odmieta čokoľvek prezradiť. „Duch“ Nick má svoje pravidlá a varuje Becky pred nebezpečenstvom. Nick je totiž mŕtvy. Becky chce prirodzene rozlúsknuť celú záhadu. Po čase sa Rebecca od Nicka už nechce odlúčiť.

Zvrat prináša nehoda. Incident prenesie Rebeccu do reality na začiatku 20. storočia doprostred diania v rodine Catchevichovcov. Becky prežíva obdobie pred tragédiou, spoznáva na vlastnej koži jej dôvody. A nielen to. Aj vznik neodolateľnej príťažlivosti. Obaja hrdinovia uviazli v čase, každý v inej dobe, a predsa spolu. Teraz je rok 1924, rok, keď Nick zomrel. Becky je odhodlaná ho zachrániť. Môže ale zmeniť dávne udalosti? A ak áno, akú cenu zaplatia?

Myšlienka prelínania časových pásem a prenosu vedomia či reinkarnácie iste nie je ničím nová. Toto spracovanie mi pripomína knihy od Michaely Elly Hajdukovej (iste sa nájdu aj iní). Pointa mala zrejme prekvapiť, no i tak mi prišla konvenčná, taká, ku ktorej bezprostredne smerovala celá zápletka s nehodou. V doslova useknutom závere autorka ponecháva mnoho otázok bez odpovedí, iné závery závisia od vnímavosti čitateľa. Zámer? Predzvesť pokračovania? Osobne dúfam, že nie. Ak áno, nedokážem si predstaviť, o čom by tak ešte mohlo byť. Mám radšej, keď sa osudy hrdinov uzavrú v jednej knihe.

Nie je pochýb, že kniha je primárne oddychovým čítaním a sú v nej motívy, ktoré nie sú nové ani originálne. Majú v sebe istú duchárskosť, rozprávkovosť, fantastiku, romantickosť. To všetko násobí rozprávanie z pohľadu hlavnej hrdinky. Celé tajomno stojí na jej vzťahu k Nickovi, na jej citoch. Nick ako postava nepriniesol tiež nič, čo by tu ešte nebolo, ale je to typ, ktorý má charizmu, a je obostretý skôr strohosťou a mlčanlivosťou, preto vytvára prototyp príťažlivosti. Odkrývanie jeho osudu postupne odhaľuje v podstate dokonalého muža. Popravde, kým nadobudol konkrétne kontúry citlivého, umelecky založeného džentlmena, pripadal mi zaujímavejší. Ale... o tom by sa dalo filozofovať donekonečna. Autorka si zvolila príbeh tak, ako ho napísala. Má silnejšie i menej výrazné stránky. Moju zvedavosť nasýtilo jedno prečítanie, ktoré ma k repríze nezvedie.

si-