Choď na obsah Choď na menu
 


Cedrový dům

30. 3. 2021

cedrovy-dum.jpg

Cedrový dům Pauline Petersová 

Londýn, 1908 Victoria je uprostřed svatebních příprav. Její snoubenec Jeremy však musí sňatek odložit a odjet do Indie, kde byl spáchán atentát na vicekrále. V Londýně se mezitím dějí zvláštní věci. U zavražděného indického námořníka je nalezen medailonek s podobiznou Victoriina zesnulého otce. Když se Jeremy začne pohřešovat, cestuje Victoria se svým komorníkem Hopkinsem do Indie. Někdo je ale pozoruje – a po Jeremym není ani stopy… Třetí díl strhující ságy na historickém pozadí pozdně viktoriánského Londýna a koloniální Indie s nádherným milostným příběhem navazuje na předchozí díly Rubínový pokoj a Tajemství růžového pokoje. (Ikar CZ, 2020) 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦  

 Victoria Bredonová a Jeremy Ryder majú pred svadbou. Vyhýbajú sa okázalému sobášu podľa predstáv vyššej spoločnosti, čo sa nepozdáva najmä Victoriinej časti rodiny. Prípravy postupujú. Jeremy však zaskočí Victoriu informáciou, že svadbu bude nutné posunúť. Ako novinár, ale zároveň tajný spolupracovník Scotland Yardu dostal za úlohu preveriť okolnosti pokusu o atentát na vicekráľa lorda Minta v Indii. Táto skutočnosť Victoriu nahnevá, nemá však veľmi veľa možností ovplyvniť nasledujúce udalosti. Jeremy totiž nakoniec do Šimly odpláva.

 Kým Jeremy preveruje, čo sa počas večierka v rezidencii v Šimle stalo, Victoria je v Londýne konfrontovaná s nájdením medailónika, v ktorom sa objavila fotografia jej zosnulého otca. Čo mal spoločné s jej otcom indický námorník Sumat, u ktorého medailónik našli? Súvisí to s niekdajším pobytom jej otca v Indii, keď tu prednášal o súdnej medicíne? Victoria sa rozhodne trochu zapátrať a tak naďabí na snúbenicu zabitého Sumata, ktorá žije v Londýne ako guvernantka. Nedarí sa jej však zistiť, akým spôsobom Sumat fotografiu jej otca nadobudol. Leela sa nakoniec po nedorozumeniach v anglickej rodine stáva súčasťou Victoriinej domácnosti. A keď sa Victoria dozvie, že Jeremy sa v Indii náhle stratil, neváha a vycestuje za ním, aby ho našla. Prítomnosť Leely sa v tomto okamihu stáva viac než dielom osudu. Pretože je Victorii a Mr. Hopkinsovi veľmi nápomocná.

 Victoria a Mr. Hopkins cestujú do Indie inkognito ako nemecká komtesa a dánsky gróf. Počas cesty loďou sa zoznámia s nekonvenčnou maháraní. Ako sa postupne ukáže, táto žena ich podozrieva a celkom im divadielko o neteri a strýkovi nezhltne. Nakoniec je to ona a jej synovec princ Kintu, kto v konečnom dôsledku Victorii pomôže z najhoršieho a postará sa aj o záverečnú pomstu.

 Pátranie v Šimle kopíruje Jeremyho stopy. S ohľadom na všetky okolnosti to nakoniec nie je až také ťažké. V tomto prípade pracuje autorkina prílišná priamočiarosť, zjednodušenie a tendencia rýchleho vyriešenia ťažkosti napríklad pomocou náhody. To, čo nakoniec najviac sťažuje Victorii pátranie, je jej opakujúca sa nevoľnosť, ktorá čitateľovi rýchlo napovie to, k čomu Victoria dospeje až v poslednej tretine knihy. Druhým zaťažujúcim prvkom je Victoriino neustále pochybovanie o tom, či je Jeremy ešte nažive (jej obavy majú umocňovať nepríjemné sny), keďže sa dlho o ňom nič nedozvedia a stopy po jeho zmiznutí rýchlo chladnú. Victoria a Mr. Hopkins musia bojovať aj s neochotou miestnych, s čím im pomáha najmä Leelina prítomnosť.

 V úvode knihy autorka sleduje aj líniu nemého chlapca Máhího, ktorý pozoruje Jeremyho Rydera. Tak akosi tuší, že Jeremy sa zaujíma o atentát, ktorý sa stal v rezidencii v Šimle. A keďže Máhí tuší, že by Ryderovi pomohlo to, čo videl, sleduje jeho kroky. Toto sledovanie nakoniec Jeremymu zachráni život. Victoria pátra aj po Máhím. Práve preto, že sa dozvie o jeho rodinnej väzbe na Sumata. Máhí sa však stratil presne v rovnakom čase ako Jeremy a Victoria neverí, že je to náhoda.

 Ako nemecká komtesa sa spolu so svojím dánskym strýkom pokúšajú začleniť aj do miestnej britskej smotánky. Rozhovormi získavajú ďalšie informácie a začínajú mať podozrenie, že atentát nebol namierený proti lordovi Mintovi, ale cieľom mal byť niekto iný. Je to stopa, ktorú sledoval aj Jeremy. Svedkovia atentátu však záhadne zomierajú a dôkazy sa strácajú. Navyše Victoria je niekoľkokrát vystavená zvláštnym nehodám, ktoré zrejme nemuseli byť náhodné. Kto má záujem zastaviť ich pátranie po zmiznutom anglickom novinárovi, ktorý sa tiež zaujímal o atentát?

 Victoria a Mr. Hopkins sa zúčastňujú niekoľkých spoločenských udalostí, keď sa v Šimle objaví Victoriina prateta lady Glenmoragová a sesternica Constance, je jasné, že ich inkognito je v ohrození. Záujem lady Glenmoragovej však nakoniec smeruje inam, než je Victoriino odhalenie. Jej snahou je vytvoriť dobré východisko pre prijateľný Constancin vydaj. V tomto bode už maháraní a princ Kintu vedia, že Victoria nie je nemeckou komtesou a Hopkins nie je žiaden dánsky gróf. Otázka však je, na čej strane vlastne stoja.

 Autorka vedie pátranie mimo Šimlu a postupne stupňuje Victoriino a Hopkinsovo ohrozenie. Hlavnými protagonistami tohto ohrozenia sú nakoniec lord Abbington a jeho brat, ktorí nutne potrebujú, aby nevyšlo najavo tajomstvo, ktoré skrývajú a neohrozilo tak ich politické i spoločenské postavenie. Ich nenávisť voči tým, čo by mohli odhaliť pravdu, je taká veľká, že vedie nielen k ozbrojenému útoku na Victoriu a Hopkinsa, ktorí nakoniec zistia, že Jeremyho síce nebezpečne zranili, ale zotavuje sa v horách, ale sú ochotní vyvolať aj vojenskú represiu voči širšej skupine Indov. Aby k takému scenáru nakoniec nedošlo, musí vyvinúť úsilie nie len sám Jeremy. Politické nitky, za ktoré lord Abbington poťahuje, sú však silné, a zdá sa, že z celej veci vyviazne beztrestne. V tejto chvíli na scénu vstupuje prekvapivý zvrat v podobe nečakaného pomstiteľa.

 Na uzavretie príbehu je potrebné dopovedať ešte jednu linku – ako sa dostal medailón s fotografiou Victoriinho otca do vlastníctva Máhího brata Sumata. Ako sa ukáže, medailón patril pôvodne Máhímu, ktorý ho daroval bratovi ako ochranu na cestu do Anglicka. On sám ho dostal od istej doktorky Kaurovej. Práve ju konfrontuje Victoria, aby sa dozvedela o epizóde v živote svojho otca, ktorá prinesie prekvapujúce odhalenie. To otvára otázku budúcnosti nemého, ale zato životaschopného chlapca Máhího. Áno, Victoria má brata.

 Kniha má krátke kapitoly, takže príbeh ubieha rýchlo. Autorka pracuje počas deja s veľkým množstvom náhod, ktoré jej nakoniec presne zapadajú na miesto, kam potrebuje. Nie je to nič nezvyčajné, ale na môj vkus je to príliš okaté. Pri čítaní tohto dobrodružstva Victorie Bredonovej som si asi najviac uvedomovala priamočiarosť, čierno-biele videnie, afektovanosť postáv a jednoduchosť celej dejovej linky aj koncepcie príbehu. Samotný indický kolorit nakoniec pre mňa nebol až taký exotický, ako zrejme autorka zamýšľala. Možno je to tým, že len pracuje so známymi kulisami a neprináša nič prekvapivé či nové. Množstvo farieb, chutí, vôní a zvukov nakoniec v mojom ponímaní ostali len slovami na papieri. Mr. Hopkins stále ostáva sympatickou postavou. Victoria naopak u mňa stráca body za prílišnú afektovanosť a azda aj za to, že napriek toľko slovne proklamovanej láske k Jeremymu ani tu nemá celkom problém podľahnúť očareniu iným mužom (princ Kintu). Nakoniec ešte dodám, že prívlastok strhujúca sága je tu značne nadsadený.

 Euromedia pripravuje do vydania v tomto roku ešte záverečnú štvrtú časť tejto série, ktorá v origináli vyšla v roku 2019 pod názvom Das verborgene Cottage. Uvidíme, kam príbeh novomanželov Ryderovcov dovedie a ja pevne verím, že štvrtý diel osudy Victorie a Jeremyho uzavrie.

-sa

smileysmileysmiley a pol