Choď na obsah Choď na menu
 


Zátiší

5. 11. 2018

pennyova-gamache1.jpg

Zátiší Louise Pennyová

Vražda a útulný kanadský venkov, kde se lidé doma ani nezamykají, to nejde příliš dohromady. Tím spíš, že se obětí stala vážená stará dáma a k násilné smrti došlo v lese, navíc překvapivým způsobem.

Armand Gamache, vrchní inspektor quebecké Sureté, který je k případu přivolán, však moc dobře ví, že i ta nejidyličtější místa na zemi mívají svá nebezpečná tajemství. „Na vraždě je zvláštní, že bývá spáchaná často desítky let předtím, než k ní skutečně dojde,“ říká gurmán Gamache a čtenáře čeká vskutku vybraná literární hostina. V pravém i přeneseném slova smyslu. (Knižní klub, 2014, 2018)  

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ 

  Prirovnania inšpektora Armanda Gamachea k Poirotovi či Colombovi ma prinútili siahnuť po sérii od kanadskej spisovateľky a skúsiť si prečítať čosi, čomu s obľubou venujem televíznu chvíľku pri káve počas nedeľného popoludnia. Poirota môžem aj po niekoľkonásobnom opakovaní a P. Falka ako Colomba tiež. Poirotovské prípady som neskúšala čítať, ale na Gamachea som sa nechala zlákať (ak by sa sfilmovaný kanadský detektívny príbeh náhodou dostal k nám, určite by som si ho rada pozrela).

  Úvodná kniha série, ktorá má aktuálne 15 častí, samozrejme nemôže opomenúť zoznamovanie s postavami. Ich charaktery sa síce vykresľujú postupne počas príbehu, ale je jasné, že musíme rátať s ich nástupom na scénu, ktorý sa nijako rozvláčne nevysvetľuje a vzťahové súvislosti sa ozrejmujú postupne. Tak je to aj s Gamacheom. Mne osobne viac ako Poirota či Colomba pripomenul Maigreta – a to najmä vzťahmi k manželke a vyšetrovaciemu tímu, hlavne k Beauvoirovi.

  Dej knihy smeruje do pitoresknej dediny Three Pines, kde nájdu usmrtenú Jane Nealovú, bývalú miestnu učiteľku, ktorú mal každý rád. Nájdenie jej tela znamená pre inšpektora Gamachea rutinu. Až na drobnosť, že to narúša sviatky Vďakyvzdania a že do jeho tímu pribúda nová členka, dcéra československých imigrantov agentka Yvette Nicholová. Janeina smrť rozvíri povestnú pokojnú hladinu – znie to ako klišé, ale funguje to – a potvrdí, že napriek všetkým dobrým vzťahom, nevieme, čo sa skutočne skrýva za zavretými dverami susedov, o ktorých si myslíme, že o nich vieme všetko.

  V Three Pines sa čitateľ stretáva s viacerými obyvateľmi, no formuje sa tu menšia skupinka, ktorá má v príbehu väčší priestor a dáva tušiť, že v nasledujúcich dieloch aj ďalší zástoj – manželia Clara a Peter Morrowovci, starnúca nepríjemná a podivná poetka Ruth Zardová (ktorá svoju umeleckú kariéru tají), majiteľka antikvariátu Myrna Landersová s trochu výstredným vkusom (bývalá psychologička, ktorá sa vzdala svojej kariéry), majitelia miestneho bistra a penziónu Olivier a Gabri.

  Popri vyšetrovaní Janeinej smrti autorka do deja zakomponúva viacero sprievodných motívov. Napr. problematiku anglofónnej a frankofónnej Kanady, ktorá presahuje nielen do politiky, ale odráža sa aj v rodinných a ďalších medziľudských vzťahoch. Otázku sexuálnej orientácie Oliviera a Gabriho a jej akceptácie obyvateľmi Three Pines. Vzťah Clary a Petera Morrowovcov je na počiatku krízy – možno v nej už bol, len to nikto nevysloví nahlas. Otázky vzťahu rodičov a tínedžera, ktorého zmenené správanie rozvracia rodinu a všetko, čomu verili. Kam sú ochotní rodičia zájsť, aby zachránili dieťa?

  Práve tu sa dokazuje, že autorka má cit pre drobnokresbu postáv. Louise Pennyová je veľmi čitateľná a chytľavá. Stránky ubiehajú rýchlo. Postavy a prostredie sú živé a uveriteľné. Autorka vedie čitateľa prípadom tak, že ho napriek absencii akčnosti nenudí. Gamacheovi podsúva indície, ktoré čitateľ lúšti spolu s ním. Navyše je tu briskný humor, miestami až pichľavý a svojský, ktorý vypovedá o vzťahu medzi postavami.

  Smrť dobrotivej Jane naruší takmer idylickú atmosféru dedinky, ktorej stereotyp narúša len každoročná lovecká sezóna, a dá do chodu aj vzťahy medzi obyvateľmi. Je Jane obeťou nešťastia, zatúlanej strely, alebo ide o úmyselnú vraždu, ktorá mala vyzerať ako nehoda? Kto by chcel zabiť ženu, ktorú mal každý rád? Má to čosi spoločné s obrazom, ktorý namaľovala a do ktorého podľa vlastných slov schovala odkaz? Komu bol určený? Kto mal záujem na tom, aby sa ten odkaz neodhalil na výstave obrazov, na ktorú Janeino dielo prijali? Čo sa skrýva v jej dome, do ktorého nikoho nepúšťala? Mohla ju zabiť jej neter Yolanda? Plytká osoba s maskou, pod ktorou ukrýva neprekonateľnú zášť, no neskrýva svoju nenávisť a túžbu po dedičstve? Alebo to bol jej manžel či syn, ktorí svoju agresivitu voči okoliu ani netaja? Ako súvisí Janeina smrť so smrťou Timmer Hadleyovej a jej synom Benom? Naozaj Timmer podľahla ťažkej chorobe tak, ako to všetci očakávali?

  Do vyšetrovania zasahuje niekoľko okolností. Najmä zo strany agentky Nicholovej, ktorá sa vykresľuje ako nepríjemná, nesebakritická a netímová hráčka, čo si nevidí ďalej od nosa. Je arogantná a zo všetkých chýb obviňuje svoje okolie. Otázka je, aké protivenstvá z jej strany na Gamachea ešte čakajú. Gamacheovi pomáha sledovanie vzťahov v Three Pines, kde nachádza pomoc. Minimálne v postave Clary Morrowovej, ktorá mala s Jane Nealovou veľmi blízky vzťah a Jane jej chýba. Nápomocní sú mu (a nielen jemu) aj Olivier a Gabri, ktorí sa starajú predovšetkým o fyzické potreby – tím, ktorí si v Three Pines zriadil svoje stanovisko, sa u nich stravuje a býva. V tej neveľkej skupine Gamache odhaľuje podstatu vzťahov.

  Gamache nie je akčný vyšetrovateľ v tom zmysle, že by ozlomkrky naháňal zločincov. Jeho metódy sú iné. Má niekoľko bezpochybných devíz – je empatický, vie počúvať – najmä to, čo človek nepovie a vie sa dívať. Hľadá najmä to, čo chcú ľudia zakryť – gesto, pohľad, podvedomý pohyb. Vždy nachádza čosi, čo ich prezradí. A je takmer nemožne trpezlivý, čo vychádza z jeho presvedčenia, že každé klamstvo sa prezradí. Nie je agresívny, ale vie byť dostatočne dôrazný. Dôslednosť, zodpovednosť, precíznosť, dodržiavanie pravidiel a tímová hra, sú veci, ktoré vyžaduje. Je prísny, hoci môže na prvý pohľad vyzerať neškodne. Uvedomuje si, že každé konanie má svoj motív, a napriek všetkým ideálom vie aj to, že nedokáže zachrániť každého. Má v sebe autoritu, kúsok mentora a snaží sa byť svojim podriadeným nápomocný (občas príliš verí dobru v ľuďoch, hoci sa stretol aj s tým najhorším), nie je však slepý voči ich prehreškom a vtedy nastupuje nekompromisnosť. Skrýva v sebe tichú silu, ktorá je skôr mentálna ako fyzická. A má aj svoje slabosti – miluje kávu, sladké pečivo a bojí sa výšok.

  Otvárajú sa aj otázniky v Gamacheovom najmä profesijnom a profesionálnom živote. Prečo ustrnul na jednom poste a napriek úspešnosti svojich vyšetrovaní ho stále nepovýšili? Čo bolo podstatou Arnotovho prípadu, ktorý ešte stále zasahuje do jeho života? Aký je skutočný vzťah medzi ním a šéfkomisárom Brébeufom, naozaj je jeho priateľom?

  Three Pines je malý priestor so svojským koloritom, ktorý na prvý pohľad vyzerá pokojne, ale pod povrchom tu driemu tajomstvá a vášne. Tie pramenia aj v minulosti postáv a už v tomto príbehu vystupujú na povrch. Čitateľ v na prvý pohľad ideálnom manželstve dvoch umelcov odhaľuje akúsi vnútornú nespokojnosť, ktorá nepramení len zo spoločenskej a fyzickej nesúrodosti tejto dvojice. Práve toto miesto na Gamachea čímsi zapôsobilo a on vie, že tu nie je poslednýkrát. Knihu som osobne zavrela s uspokojením a čítanie prvého prípadu v Three Pines ma navnadilo vrátiť sa sem spolu s ním. Pokojný kanadský vidiek zjavne ponúka potenciál na ďalšiu oddychovú detektívku (predpokladám, že vzhľadom na to, že toto je úvodná časť série, aj so stúpajúcou kvalitou).

-sa

 

________________________________

http://www.louisepenny.com

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒

Chief Inspector Armand Gamache Series

1. Still Life (2005)Zátiší (Knižní klub, 2014, 2018)

2. Dead Cold (2006) – Vražedný chlad (Knižní klub, 2014, 2018)

3. The Cruellest Month (2007) – Nejkrutější měsíc (Knižní klub, 2015)

4. The Murder Stone (2008) – Oživlý kámen (Knižní klub, 2016)

5. The Brutal Telling (2009) – Hladový duch (Knižní klub, 2017)

6. Bury Your Dead (2010) – Pohřběte své mrtvé (Knižní klub, 2017)

7. A Trick of the Light (2011) – Světelný klam (Knižní klub, 2018)

8. The Beautiful Mystery (2012) – Krásné tajemství (Kalibr, 2018)

9. How the Light Gets In (2013) – Tak vchádza svetlo (Premedia, 2014), Kudy vchází světlo (Kalibr, 2019)

10. The Long Way Home (2014) – Dlhá cesta domov (Premedia, 2014), Dlouhá cesta domů (Kalibr, 2019)

11. The Nature of the Beast (2016) – Břicho nestvůry (Kalibr, 2020)

12. A Great Reckoning (2016) – Vysoký účet (Kalibr, 2020)

13. Glass Houses (2018) – Skleněné domy (Kalibr, 2021)

14. Kingdom of the Blind (2018) – Království slepých (Kalibr, 2022)

15. A Better Man (2019) – Lepší člověk (Kalibr, 2023)

16. All the Devils Are Here (2020) – Ďáblové jsou tu (Kalibr, 2023)

17. The Madness of Crowds (2021) – 

18. A World of Curiosities (2022) – 

19. The Grey Wolf (2024) – 

⇒ ⇒ ⇒ ⇒

The Hangman (novel, 2010)