Choď na obsah Choď na menu
 


Půlnoční rasa # 6 - Lara Adrian

15. 5. 2017

 

565264.jpgPopel půlnoci Lara Adrian

Popel půlnoci je šestým pokračováním milostné ságy Půlnoční rasa. Na pozadí dramatických událostí, odehrávajících se v tajemném světě upírů se rozehrává příběh plný vášně, zrady a nečekaných zvratů. 
Osamělý a zoufalý Andreas Reichen je pevně rozhodnutý krvavě pomstít vyvraždění všech svých blízkých, které má na svědomí mocný a nemilosrdný upír Wilhelm Roth. Nezastaví se před ničím a neváhá přitom využít ani svou bývalou milenku Claire jako nic netušící figurku v této smrtící hře. 
(Brána,2014)

ø ø ø 

Dej pokračovania ságy Midnight Breed Series sa v tejto časti presúva do Nemecka, kde sídlia Temnosti podobné tej v Bostone. Ničivá katastrofa zmetie z povrchu zeme jednu v Hamburgu. V jej troskách zmizne spolupracovník Rodu Andreas Reichen. Po niekoľkých dňoch sa svetom nemeckých upírov šíri devastujúci oheň, ničivá sila, pripomínajúca pomstu. V centre smrtonosnej eskapády sa ocitne aj Claire Rothová. Dôvodom je pokrvné spojenie tejto Vyvolenej s Wilhelmom Rothom. A pomstiteľom nie je nikto iný ako Andreas Reichen, upír, ktorého všetci dlhé mesiace považovali za mŕtveho.

Kedysi Claire a Andreasa spájali vzájomné city, teraz voči nej namieril svoju nenávisť a je preňho iba prostriedkom na dosiahnutie cieľa. Tým je zničenie Wilhelma Rotha, ktorý má na svedomí vyvraždenie Reichenovej klanovej rodiny. Za nezmieriteľným nepriateľstvom týchto dvoch sokov nie je iba dlhoročná rivalita kvôli Claire, ale aj neférové praktiky z minulosti.

Claire si kedysi myslela, že bude s Andreasom naveky, no keď ju jedného dňa opustil bez slovka vysvetlenia, našla rameno na vyplakanie u Rotha. Ich vzťah je racionálny a popravde Claire nemá mnoho dôvodov byť pri Wilhelmovi šťastná, no puto medzi nimi jej diktuje neporušiť oddanosť. Teraz sa Andreas nečakane vracia do jej života, no už to nie je muž, ktorého poznala pred tridsiatimi rokmi. Claire je svedkom zmien nielen v jeho povahe, hlavne však na vlastné oči vidí, aké nenapraviteľné škody Reichen dokáže napáchať. Jeho život ovládajú pyrokinetické schopnosti. Jedným slovom jeho telo sa v dôsledku hnevu mení na nebezpečnú ohnivú guľu, nad ktorou stráca kontrolu. Reichen cíti, ako oheň postupne preberá nadvládu nad všetkým jeho konaním, ženie ho k istej smrti a dúfa, že sa tak nestane skôr, ako dokoná svoju pomstu. Claire čoskoro pochopí, že nielen Andreas ju využíva na prilákanie Rotha. Aj Roth neváha obetovať svoju družku, aby sa dostal čo najbližšie k Reichenovi.      

Claire a Andreas sa vďaka okolnostiam ocitnú spolu na úteku, a keď sa Andreasovi podarí presvedčiť Claire o nedžentlmenskej stránke intrigána Wilhelma Rotha, Claire sa rozhodne Andreasovi pomôcť. Nemalú úlohu pri jej rozhodnutí zohrajú znovu prebudené city a spomienky na obdobie zaľúbenosti. Obaja sa bránia vrátiť k zraňujúcim spomienkam, majú si čo vysvetľovať. Claire len s ťažkosťami otvára oči a vníma pravú podstatu Rothovej osobnosti, hoci o ňom nikdy nemala ilúzie. Vďaka jedinečným schopnostiam Vyvolenej dokáže Claire vstupovať do snov a odhalí tak Rothove spojenie s Dragosom.

Claire a Reichen sa v záujme vlastnej bezpečnosti pod záštitou bojovníkov Rodu presúvajú do Ameriky. Claire však tuší, že ani tu nie sú v bezpečí nadlho, pretože jej puto s Rothom napovedá, že aj Wilhelm je v zámorí. Plní tu totiž poslanie pre Dragosa. Súčasťou poslania je pasca, do ktorej mieni nalákať čo najviac bojovníkov Rodu. A tak sa Claire nevedomky namiesto pomocníčky stáva návnadou pre chytro zosnovaný plán vyhladenia.

V bostonskej Temnosti je Reichen vítaný ako právoplatný člen Rodu a Claire prijímajú ostatné Vyvolené ako jednu z nich. Spoznáva ostatných bojovníkov, ich zápal pre boj s Prisluhovačmi a hrozbou zosobnenou Dragosom a všetkými, ktorí mu pomáhajú. Bojovníci získavajú vďaka priateľom z Nemecka dôležité informácie, sami však majú problémy s novým členom - Lovcom. Nemusí byť totiž až taký lojálny, ako sa zdá na prvý pohľad...

Vzťah medzi Claire a Andreasom nie je ani po vysvetlení minulých nedorozumení a opätovnému rozdúchaniu vášne ideálny. Claire žiada Andreasa, aby sa túžby po pomste vzdal, čo je preňho nesplniteľné. Zároveň bojuje s čoraz menej zvládnuteľnými  pyrokinetickými vzplanutiami a neuhasiteľným smädom. A s chybou, keď neodolal pokušeniu a spravil z Claire svoju Vyvolenú. Spolu porušili nepísaný zákon. Wilhelm Roth nemieni ani nemôže prehliadať družkinu neveru a obom zaľúbencom prisahá adekvátnu pomstu. Čím viac bolesti v nej bude, tým lepšie.

Clairin pokus zachrániť Andreasa pred Rothovou odplatou končí neúspechom, návrat k bývalému druhovi nie je možný. Nakoniec, Roth Claire v skutočnosti nikdy nechcel, bola len zbraňou proti Reichenovi. Roth má s Vyvolenou iné plány a tie sa nápadne podobajú tým Dragosovým. V tejto časti v istej fáze pátrania po Dragosovi veci do rúk berú Vyvolené. Ukazujú svoju akčnú stránku. Sú blízko k odhaleniu Dragosovho tajného laboratória a v boji sa rovnocenne postavia nepriateľom po boku svojich upírskych druhov. Vstupom do Dragosovej základne za sebou zatvárajú dvere pasce... Eufória, že pátranie konečne prináša svoje ovocie, sa veľmi ľahko môže zmeniť na katastrofu...

A tak sa rozpúta ohnivé peklo. Paradoxne najohrozenejším sa stáva Andreas. Stráca sa vo vlastných nevídaných schopnostiach. Claire však odmieta znova oňho prísť a nechať ho v moci temnoty a smrti.

Po ozaj pálivých a výbušných scénach aj tentoraz Dragos uniká z hľadáčika bojovníkom Rodu a s ním aj jeho najväčší poklad a tromf, Prvorodený, na ktorom stoja jeho plány na ovládnutie sveta. Roky týraná a krvilačná beštia je na slobode...

Dobre čitateľný autorkin štýl posúval strany rýchlo ku koncu, hoci moja predstava o príbehu Andreasa Reichena bola pôvodne iná. Pyrokinetizmus bol v obraze Andreasa, ktorý je inak vykreslený doslova ako prototyp sily a mužnosti, rozhodne tým zaujímavejším prvkom. Odhliadnuc od pyroschopností jeho temnejšia stránka po Clairinom boku akosi zosladla. Nie žeby mu zamilovanosť nepristala, ale myslím si, že vykreslenie jeho charakteru zvládla autorka lepšie v náznakoch v predošlých častiach, kým sa z neho nestala hlavná postava. Predtým dráždil moju zvedavosť, tu na mňa až tak nezapôsobil. A pre spravodlivosť, ani Claire nepatrí k najvýraznejším hrdinkám.

Lara Adrian venuje aspoň malý priestor každej zo svojich už známych postáv. Rozdrobené scény sa v konečnom dôsledku spájajú a osvetľujú smerovanie budúcich udalostí, kde nepochybne zohrajú úlohu staršie aj nové motívy. Vojna uprostred upírskej rasy nadobúda širšie rozmery, dejová línia si zjavne nevystačí len s jedným zloduchom. Záverečné kapitoly, v ktorých Claire zachraňuje Andreasa z „druhej strany“ a potom naopak, poslúžili účelu, z môjho pohľadu tak trochu nadbytočne naťahujú kroky k nevyhnutnému happyendu. Po zatvorení knihy sa nedostavilo absolútne nadšenie, ale to neznamená, že ma čítanie šiesteho pokračovania série neprekonateľne sklamalo. V mojej knižnici sa zaradilo ku knihám s hodnotením:

 a 1/2

si-