Choď na obsah Choď na menu
 


Půlnoční rasa # 5 - Lara Adrian

6. 10. 2016

561744.jpgZávoj půlnoci Lara Adrian

Nikolaj, zapálený bojovník Řádu, je pověřen misí, která ho zavede až do Montrealu. Zde se jeho cesty protnou se svůdnou a ledově chladnou Renatou, která umí zacházet stejně dobře s nožem jako s pistolí a žádný muž, ať už upír či člověk, se jí nevyrovná. Její nejsilnější zbraní je však zvláštní schopnost, výjimečná a smrtící zároveň. Peripetie osudu ji přinutí požádat světlovlasého upíra o pomoc a ten ji vláká do říše tmy a nekonečné vášně… (Brána, 2013)

Ø Ø Ø

 

 

Keď je člen Rádu Nikolaj poverený nájsť a kontaktovať Prastarého upíra Sergeja Jakuta, aby mu ponúkol ochranu pred istou hrozbou vražedného atentátu, nemôže byť ani v najmenšom pripravený na stretnutie s Vyvolenou Renatou, členkou osobnej Jakutovej ochranky. Renata disponuje mimozmyslovou schopnosťou, vďaka ktorej dokáže psychicky ochromiť protivníka a túto jej silu okúsi Nikolaj na vlastnej koži. Stretnutie s Jakutom sa rozhodne nenesie v priateľskom duchu a v jeho dome na Nika čaká pár nepríjemných prekvapení. Jakut nectí nič okrem vlastných pravidiel, je to netvor terorizujúci okolie. Vo svojej moci má nielen Renatu, ktorú využíva ako darkyňu krvi, ale aj dieťa Miru, obdarenú jasnovideckým darom. Niko vďaka Mire zahliadne svoju budúcnosť s chladnokrvnou bojovníčkou Renatou. Vášeň medzi nimi nie je podľa Nika možná, ale už prvý bozk medzi nimi vznieti iskru.

Vykresliť ženskú postavu, ktorá by sa v tomto prípade vyrovnala upírskemu bojovníkovi a pritom nestratila ženskosť, si vyžaduje autorskú šikovnosť. U Renaty ku mne sympatie tejto jej stránky prichádzali veľmi pozvoľna. Obraz jej tréningu, ktorý ju mal najskôr predstaviť ako rovnocennú (ak nie lepšiu) s ktorýmkoľvek prítomným svalnáčom, mi pripadal ako vystrihnutý zo seriálu určeného rýdzo mužskému divákovi. So Sergejom ju spája viac ako zamestnanecký vzťah, čo sa Nikovi nemusí páčiť, ale Renata má svoje dôvody. Nikovi je jasné, že siahať na cudziu Vyvolenú je proti všetkým pravidlám. Renatiným cieľom je v prvom rade chrániť Miru. Odmieta ju napriek vedomosti o Jakutových zločinoch a jeho násilným sklonom opustiť. Znamená to rovnako vzdorovať Sergejovmu synovi Alexejovi. Lexov rozporuplný vzťah s brutálnym otcom predurčilo detstvo, keď bol svedkom, ako mu zabil matku. Sergej považuje Alexeja za slabocha a príťaž, nedoceňuje ho, no Lex má ambície stať sa kráľom, prevziať otcovu nadvládu a zbaviť sa zvrhlého netvora. Ticho a zdanlivo pokorne vyčkáva na svoju príležitosť... Sergeja Jakuta ako príslušníka Generácie jedna chránia nepísané rodové zákony, a tak musí Lex prísť s rafinovaným riešením.

Je len otázkou času, kým sa z Nika stane hlavný podozrivý z vraždy Sergeja Jakuta. V rukách Dozorného úradu mu hrozí istá smrť. Poznanie, že Dragosove chápadlá siahajú aj sem, mu odhalí stretnutie s Alexejovým sprisahancom Edgarom Fabienom, no možno je už neskoro. Vo Fabienových rukách sa ocitne aj Mira. Renata pochopí hĺbku Alexejovej zrady, no zachrániť Miru sa jej môže podariť iba s Nikovou pomocou. Niko je vystavený rehabilitácii a pokusom zmeniť ho na Škodcu. Záchrana z Detenčného ústavu prichádza naozaj v poslednej chvíli. Renata s Nikom sa ocitajú na úteku. Rád bratských bojovníkov je ďaleko, a tak si musia poradiť sami. Súznenie medzi nimi mi nepripadalo ako plynulé, ale ako skok. V situácii, v ktorej sa ocitnú, vášeň medzi nimi vzplanie rýchlo a smeruje k pokrvnému putu. Renata ako Jakutova darkyňa krvi pozná odvrátenú tvár Nikolajovej rasy, k tomuto bojovníkovi si vytvorí dôveru, avšak len do chvíle, kým zistí, že plány Rádu sa tak celkom nezlučujú s jej predstavou záchrany malej Miry. Od tej chvíle sa Renata zmení na urazenú nedotklivku a je jasné, že jej správanie smeruje k tomu, že urobí niečo hlúpe, aj keď z jej pohľadu nevyhnutné. Smeruje k Renatinej sólo akcii v hniezde sprisahancov.

Sny Alexeja Jakuta o postupe medzi elitu najvplyvnejších sprisahancov sa veľmi rýchlo rozplývajú. Dragos – najhľadanejší upír a nepriateľ Rádu odkrýva svoje tromfy veľkolepej prípravy na revolučnú zmenu vo fungovaní prirodzeného chodu krehkej rovnováhy medzi svetom ľudí a upírov. Medzi týmito udalosťami v Európe Andreas Reichen z nemeckej Temnosti naďabí na meno Wilhelma Rotha, netvora z vlastnej minulosti, ktorý obráti jeho život opäť naruby a zasiahne doňho neodpustiteľným spôsobom. 

Súboj o lepšiu stránku upírskeho života končí s minimálnym prispením ostatných Nikolajových spolubojovníkov pozitívne. Rád získa nečakaného spojenca v boji proti Dragosovi - záhadného Lovca. Dieťa Mira a jej veštecké schopnosti sú prvkom, ktorý príbeh oživuje a vnáša do série nový impulz. Predznamenáva autorkine plány do budúcich udalostí a opäť mieša karty v rozohranej hre o to, na ktorú stranu sa naklonia misky váh.    

Autorka zakomponovala do tejto časti zatiaľ asi najviac „drsnosti“, ak sa bavíme o počte scén, v ktorých sa používajú zbrane. Neobyčajné schopnosti, ktorými disponujú niektoré postavy, patria ozaj do fantasy. Hlavne Nikolajove „čarovanie“ v akčnom finále. Príbeh spojenia Nikolaja a Renaty sa pre mňa nestal až takým nezabudnuteľným, má však aj pekné chvíľky a v kolektíve Rodu zastáva svoje miesto a opodstatnenie.     

si- 

 

 a 1/2