Choď na obsah Choď na menu
 


Půlnoční rasa # 3 - Lara Adrian

30. 5. 2016

pulnocni-rasa-3-procitnuti-pulnoci_thumb.gif

Procitnutí půlnoci Lara Adrian

 S dýkou v ruce a nenávistí v srdci se krásná vdova Elise plíží po nočních ulicích Bostonu, aby pomstila smrt svého jediného syna. Využívá přitom své neobvyklé schopnosti, která jí byla dána do vínku, zároveň ji však ničí Samotářský Tegan, chladnokrevný upír z Rodu, má podobné poslání zabít co nejvíce nepřátelských Škůdců. Cesty obou hrdinů se zkříží a vzniká mezi nimi zvláštní svazek, který je nakonec schopen přerůst v něco hlubšího. Půlnoční procitnutí je třetím pokračováním velice úspěšné upírské milostné ságy Půlnoční rasa od americké spisovatelky Lary Adrian. Opět se ocitáme v temném a nebezpečném světě upírů, jehož existence zůstává běžnému smrtelníkovi utajena. (Brána, 2012)

ؠؠØ

Po smrti syna Camdena sa Elise Chaseová vyrovnáva s osobnou stratou zapojením do boja proti Škodcom. Dala sľub, že sa pomstí a mieni tento úmysel doviesť do konca aj za cenu vlastného života. Ten sa jej radikálne zmenil. Po opustení Elity sa uchýlila do malého bytu v nevábnej štvrti, kde čelí nielen samote, ale aj psychickému tlaku svojich schopností, ktoré jej dovoľujú počuť tie najtemnejšie myšlienky iných. Vďaka náporu množstva hlasov, ktoré ju neustále bombardujú, Elise prepadá ťažkým migrénam. Vyčerpaná a odrezaná od zdroja nasýtenia krvou, je len otázkou času, kedy Elise Chaseová skolabuje, alebo zomrie rukou Škodcu. Sama má však pred sebou odôvodnenie, prečo si vybrala túto pomalú smrť.

Svedkom jednej z problémových bitiek so Škodcami sa stane Tegan, člen prvej generácie Rodu, osamelý a tvrdý bojovník. Aj jemu Škodci vzali milovanú družku, a preto netúži po ničom inom ako po pomste. Jeho cieľom je vodca Škodcov a muž usilujúci o moc nad upírskou rasou – Marek. Bol to práve Tegan, ktorý po Camdenovej smrti poskytol Elise to známe plece na vyplakanie. Toto je ich prvé stretnutie po dlhom čase. Tegan má jasný názor na Elisinu zmenu životného štýlu. Na druhej strane je to práve Tegan, kto má schopnosť poskytnúť Vyvolenej Elise po mučivých mesiacoch chvíľu pokoja. Tegan ju dokáže „odpojiť“ od vonkajších hlasov. Vďaka Elisinmu cieľu a Teganovmu presvedčeniu si títo dvaja hrdinovia iba ťažko hľadajú spoločnú reč. Elise sa nemieni vzdať snahy stať sa bojovníčkou, aj za cenu tvrdého výcviku. Tegan v nej stále vidí členku rodovej aristokracie, ktorá by sa mala vrátiť k životu v blahobyte a pod ochranou. Všetko iné a hlavne spojenie s ním považuje za chybu. Ale Elise až príliš citeľne okúsila život za múrmi Pevnosti a vrátiť sa do zlatej klietky nemieni.

Škodcovia Elise vystopujú, a tak sa opäť ocitá v Pevnosti, kde ju tak trochu dostihne jej minulosť. Hlavne nedoriešený vzťah so švagrom Sterlingom Chaseom, ktorý bol do nej zamilovaný. Tegan a Sterling tasia svoje mužské egá s presvedčením, že každý z nich vie, čo je pre Elise najlepšie. Tegan v podstate Elise vyprovokuje, aby si našla niekoho na nadviazanie pokrvného puta. Elisina voľba je jasná... Tegan. Aj keď sa tento samotár všemožne bráni Elisinmu čaru, cíti k nej neovládateľnú príťažlivosť. Elisinu ponuku prijme, ale sám odmieta, aby puto bolo obojstranné. Dohoda na formálnom základe však stojí na vratkých nohách.

Vďaka Elise bojovníci Rodu odhalia, že Marek dômyselne plánuje zničenie „mierumilovných“ upírov, ktorí s ľuďmi chcú žiť v symbióze. Pátra po prastarom tajomstve zašifrovanom v denníku, ktorý mu Elise doslova vyfúkla pred nosom. Denník je plný nečitateľných symbolov a hádaniek, ktoré zavedú Bojovníkov k Petrovovi Odolfovi. Problém je v tom, že Odolf prepadol krvilačnosti a je zavretý v ústave, kde jeho stav kontrolujú lekári a berlínska odnož Temnosti. Pátranie sa presúva do Nemecka, kde na scénu vstupuje Andreas Reichen (Popel půlnoci), upír, ktorý je Teganovi dlžný láskavosť za záchranu tunajších upírov. Zo záhady sa vynára meno prastarého upíra Dragosa, disponujúceho nepredstaviteľnou silou, takou, pri ktorej aj schopnosti bojovníkov Rodu blednú. Tento upír mal byť dávno mŕtvy...

Že Škodcovia na čele s Marekom spôsobia Teganovi a Elise problémy a horúce chvíle, kedy im ide o krk, nemusím zvlášť spomínať. Postava Elise je v tomto boji nápomocná viac než dosť a rovnako každým činom aj sympatická. Jej vzťah s Teganom sa rozvíja cez jeho odmietanie ťažko a autorka v ňom udržiava poriadnu dávku napätia. Aj po vytvorení ich pokrvného zväzku si v Teganových citoch nemôže byť istá. Stojí ju nejakú chvíľu, kým ho presvedčí, že nie je iba sklenenou bábikou v noblesných šatách, ktorú sa v nej snaží vidieť a popiera fakt, že jeden druhého vrátili do života. Že táto navonok krehká žena má v sebe dosť odhodlania, aby mu dokonca zachránila kožu...

Tajomstvo okolo Dragosa zavedie členov Rodu dokonca do Prahy. A aj keď Tegan dokoná svoju zaslúženú pomstu na Marekovi, bojovníci získavajú oveľa silnejšieho a nebezpečnejšieho nepriateľa. Nateraz však nikto netuší, kam zmizol...

Tento tretí príbeh zo série mal všetko z mojich očakávaní. Vypointovaný dej s tajomstvom, nadmieru sympatickú dvojicu hlavných hrdinov, to správne vibrovanie v ich vzťahu, akurátne vyváženú akčnú stránku, záhadu z minulosti, ktorú treba rozlúsknuť. Štýl Lary Adrian je v tejto časti prudko čitateľný, vyvážený a nezanesený zbytočnosťami, a ak je to znak zlepšovania, potom by sa dala od série očakávať len stúpajúca tendencia. Osudy Elise a Tegana predstavujú pre mňa zatiaľ v sérii to najlepšie.     

si-

 a 1/2