Choď na obsah Choď na menu
 


Půlnoční rasa # 1 - Lara Adrian

 

polibek-pulnoci.jpg

Polibek půlnoci Lara Adrian

Polibek půlnoci je první díl upírské milostné ságy americké spisovatelky Lary Adrian. Autorka ve svém poutavém románu stvořila temný svět, v němž se mistrně mísí napětí se scénami plnými spalující vášně. Kniha, která byla přeložena do několika jazyků, si získala příznivce po celém světě. Tajemný přitažlivý cizinec pozoruje hlavní hrdinku, mladou fotografku Gabrielle, v přeplněném tanečním klubu. Dívka se později stane svědkyní brutální vraždy a děj nabírá nečekané obrátky. Gabrielle je uvržena do světa, o němž doposud neměla tušení – do světa plného stínů, kde žijí upíři, jejichž existenci si běžní lidé vůbec neuvědomují, a kde hrozí vypuknutí krvavé války. Lucan Thorne je upír, jehož posláním je už po staletí chránit nic netušící lidstvo před hrozbou zvrhlých upířích soukmenovců, kteří propadli zhoubné závislosti na krvi. Když potká půvabnou Gabrielle, jeho život se rázem změní. Ve chvíli, kdy si Gabrielle vyberou za terč jeho nepřátelé, pouští se sám do boje o její záchranu…  (Brána, 2010)

ؠؠØ

 V prvom príbehu svojej série nám autorka predstavuje skupinu šiestich mužov – upírov z Rodu bojovníkov. Vedie ich Lucan Thorne, najstarší a zároveň pokrvne spojený s prvou generáciou upírov. (Podľa toho, v ktorej generácii sa členovia upírieho klanu narodili, odvodzuje sa ich hierarchické postavenie.) Bojovníci Rodu musia brániť seba i nič netušiace ľudstvo pred Škodcami, čo sú upíri, ktorí prepadli chorobe tzv. Krvilačnosti. Je to stav, keď upír už nedokáže ovládať svoju túžbu po krvi a celkom jej prepadne. Medzi týmito dvoma skupinami prebieha skrytý boj, ktorý zasiahne do života i mladej fotografke Gabrielle Maxwellovej.

 V živote Gabrielle nastalo obdobie profesionálneho úspechu a po vydarenej výstave sa s priateľmi rozhodne oslavovať v novovyhlásenom diskobare. Čo nikto z nich netuší, je fakt, že tento bar je obľúbenou zastávkou Škodcov a ich prisluhovačov. Už v ten večer sa Gabrielle zdá, že ju ktosi sleduje, no svoje nepodložené tušenie pustí z hlavy. Pri odchode z baru sa stane svedkom roztržky medzi niekoľkými podivnými mužmi, ktorá vyústi v beštiálnu vraždu. Gabriellina snaha pomôcť obeti stroskotá a tak urobí jedinú vec, ktorá jej napadne. Incident nafotí mobilom. Na policajnej stanici jej samozrejme nik neuverí, dokonca ju považujú za bláznivú. Vyšetrovateľ sa jej snaží rýchlo zbaviť a sľúbi, že celú vec prešetrí. Tu sa naskytne príležitosť pre Lucana Thorna, ktorý zaklope na dvere Gabriellinho bytu a predstaví sa ako detektív. Jeho hlavným cieľom je zistiť, koľko toho Gabrielle vie, keďže vražda, ktorej sa stala svedkom, bola prácou Škodcov. Medzi oboma prebleskne iskra vášnivej príťažlivosti a ešte v tú noc Lucan Gabrielle v spánku navštívi. Zistí niečo, čo bude mať vážny dopad na budúcnosť ich oboch.

 Gabrielle Maxwellová vyrastala v náhradných rodinách, pretože jej matka, ktorej identitu nikto nepoznal, ju ako bábätko v pomätení rozumu odložila do kontajnera a následne sa v psychiatrickej liečebni obesila. Má zvláštny sklon k sebapoškodzovaniu a jeho príčinu netuší. Lucan odhalí, že je Vyvolenou – ženou, ktorá je predurčená pre život s upírom. Je voči upírskej manipulácii odolná. Navyše má dar „videnia“, vďaka čomu vie odhaliť tajné symboly upírov a miesta, kde sa zdržiavajú. Na jej fotkách spoznáva sídla Škodcov i Rodu a je mu jasné, že Gabrielle je so svoju schopnosťou, o ktorej nič nevie, nielen nebezpečná, ale je aj v nebezpečenstve. Keď vyjde najavo, že sa stala predmetom záujmu Škodcov a že ju sledujú, Lucan sa rozhodne ju ochrániť.

 Gabrielle sa do Lucana naozaj zamiluje. Keď odhalí, že pán Thorne nie je žiadnym policajtom, na vlastné oči sa presvedčí o jeho pravej identite. Šok sa mení na poznanie, ktoré akosi inštinktívne vždy tušila. Jej život v tej chvíli pohltí temnota upírieho sveta.

 Napriek neprehliadnuteľnej príťažlivosti si Lucan musí držať od Gabrielle odstup a dôvodov má hneď niekoľko. Prvý sa skrýva v jej detstve a v príbehu noci, keď ju matka nechala napospas osudu. Ten najväčší sa však ukrýva v ňom samom. Fakt, že sa pomaly sám stáva obeťou Krvilačnosti a z tej pasce niet úniku.

 Medzi Rodom a Škodcami sa schyľuje k vojne. Bojovníci prídu o jedného člena a vďaka zradcovi vo vlastných radoch takmer utŕžia porážku. Keď sa navyše v rukách Škodcov ocitne sama Gabrielle, Lucan prijme svoju slabosť ako niečo, s čím musí bojovať, aby o Gabrielle neprišiel. Odhalenie identity vodcu Škodcov prináša prekvapenie, aké by Lucan Thorne nikdy nečakal. Odteraz totiž stojí tvárou v tvár rivalovi – vlastnému bratovi.

 Ľúbostný vzťah medzi Gabrielle a Lucanom sa končí šťastne, no je isté, že postavy sa zjavia i v pokračovaniach. Štýl je čitateľný, plný akcie, erotiky, ale nechýbajú i dramatické pasáže. Napriek istým originálnym nápadom som však mala neustále pocit, že čítam variáciu na J.R.Wardovú a až do konca knihy som sa ho nezbavila. Trochu ma prekvapilo i vysvetlenie existencie upírov. Keď ich autorka prezentovala ako mimozemskú rasu, ktorá obsadila Zem inváziou „Prvej generácie“ a práve oni sú zodpovední za nevysvetlený zánik starovekých civilizácií, musela som sa usmievať. Neviem, či v upírskych príbehoch originalite už odzvonilo a iste sa oplatí aspoň zo zvedavosti pustiť i do pokračovaní tejto série od Lary Adrian, no k dokonalému zážitku mi chýbalo čosi, čo ani neviem pomenovať. Napriek tomu sa do druhej časti určite „zahryznem“.     

si-

 

   a 1/2