Choď na obsah Choď na menu
 


Stíny Vichrovského kláštera

13. 9. 2020

 

stiny-vichrovskeho-klastera.jpg

Stíny Vichrovského kláštera

Klára a Markéta Kubíčková

Branou kláštera na Vichrově prochází nový prosebník o místo v řádu. Bartoloměj, mladík s temnou minulostí, je přijat mezi novice a záhy se v klášteře začnou dít strašlivé věci. Hlavním vyšetřovatelem neblahých událostí jmenuje opat svého správce a Bartoloměj je ustanoven jeho pomocníkem. Během vyšetřování odkrývá hrůzostrašné tajemství, jež se ho dotýká víc, než by si přál. (Alpress, 2020)

////////////

  1398. Na bránu kláštora vo Vichrove zaklope muž uchádzajúci sa o noviciát. S tajomnou minulosťou dnu vstupuje Bartolomej Bern. O zbožný život mu však nejde. Pod novou identitou Zachariáša sa ukrýva mnoho tajomstiev i neobyčajných schopností. Vichrov i dedinu v jeho blízkosti Šumné obostierajú nevysvetliteľné udalosti. Hlavne zmiznutie niekoľkých ľudí. Sám Zachariáš krátko po príchode nachádza v kláštornej záhrade zakopanú mŕtvolu. Po následnom zmiznutí dvoch bratov je poverený pomáhať pri ich hľadaní bratovi Eustácovi. Zachariáš sa však venuje vlastnému pátraniu...
  Medzi Zachariášom a Eustácom panuje vzájomná nedôvera od samého začiatku. Nie všetci mnísi sú bezúhonní. Majú svoje tajomstvá, postupne sa vyplavujú ich konflikty a kryštalizujú vzťahy. Navyše sa v kláštore šíri nákazlivá nemoc. Je so záhadnými udalosťami spojená tajná chodba, ktorú Zachariáš objavil? Čo pred ním ešte bratia skrývajú? Mŕtve telá pochované v sade pribúdajú. V priebehu cca 60 strán sú už štyri. Bartolomeja zaujíma iba jedno z nich. Alžbeta Brátová.
  Bartolomej Bern býval nájomný vrah. Jediná obeť, ktorú nechal nažive, a s ktorou chcel viesť obyčajný život, keď opustil tajomný spolok Cech, leží teraz pochovaná v plytkom hrobe za hradbami kláštora. Bern veril, že sebe a svojej láske dokáže zaistiť život v bezpečí v Šumném, no minulosť ho, zdá sa, dostihla v nečakanej chvíli. Teraz má dôvod vypátrať vinníka vraždy a zjednať vlastnú spravodlivosť. Je odhodlaný dostať odpoveď na otázky za každú cenu. Už mu nemá na čom záležať. Je si istý, že Alžbeta nebola iba náhodnou obeťou. V Šumném mu ostal posledný priateľ Jonáš, ktorému kedysi zachránil život a ten mu pomáha zistiť informácie.
  Ani smrť ďalšieho brata, mastičkára, nebola nehoda. Keď zmiznú aj jeho poznámky, Zachariáš začína tušiť spojitosť prípadu s mágiou. Eustác tuší jeho úmysly, preto ho musí profesionálny zabijak Bartolomej umlčať. Vichrov ukrýva jeden obávaný artefakt. Vzácnu knihu Zápisky Cechu vymetačov, ktorá sa náhle stratí. Je možné, že mníchov posadol démon?
  Bartolomejove spomienky vedú kapitoly k dávnemu stretnutiu s učiteľom z Cechu, cez výcvik na chladnokrvného vraha a muža schopného potlačiť svedomie, až k získaniu znalostí najvyššieho tajomstva Cechu - schopnostiam vymetača démonov. Táto skutočnosť zaplieta do deja magické rituály, portály či privolávanie diabla. Vyšetrovanie vrážd v kláštore sa prelína s Bartolomejovým poslaním, ktorému kedysi dal zbohom. Lenže ak chce splniť slovo a pomstiť ženinu smrť, musí sa vrátiť k minulosti, ktorú dobrovoľne opustil. Návrat do Cechu ale nie je taký, ako si predstavoval. Cech už nie je tým, čím bol a odpadlíka neprijímajú s otvorenou náručou. Bartolomej ostáva na zápas so zlom sám, vedomý si všetkých foriem nebezpečenstva, ktoré naňho číha. V boji s posadnutými mníchmi musí proti zlu vsadiť i vlastnú dušu.
  Nenáročný príbeh má s detektívkou spoločné málo. Osud posledného vymetača Cechu balansuje na pomedzí historických a fantastických žánrov. Prvky dobrodružnej literatúry asi skôr ocenia mladšie ročníky. Autorky majú nepochybne fantáziu, no nie bez náboženských a fantasy klišé, ktoré vo mne umocňovali dojem, že hlavný hrdina má v sebe čosi zo Sapkowského Geralta či Assassina. Charaktery postáv sú dané ich rolami a v podstate sa nevyvíjajú. Nemajú na to ani čas. Autorky údajne začínali ako pisateľky poviedok a pravdepodobne by kratší formát zaujal viac, toto ma v istom bode nudilo. Predvídateľné a zbytočne popisné v súbojových pasážach. Ostanem pri skutočnosti, že meno Kubíčková spájam s knihami pre mládež.

si-