Choď na obsah Choď na menu
 


Vyvolený

25. 9. 2023

bmid_vyvoleny-grd-492489.jpg

 Vyvolený Benedict Jacka 

 Alex Verus je věštec, který vidí možné budoucnosti – jeho schopnosti ho už dostaly z mnoha svízelných situací. Jenže tentokrát to možná tak snadné nebude. Alex kdysi býval učedníkem temného mága a v jeho službách udělal spoustu věcí, na které není pyšný. Uprostřed zvěstí o návratu svého dávného mistra musí Alex čelit následkům svých přečinů v podobě mladého adepta, jemuž jde jen o pomstu. Alex sice změnil svůj život k lepšímu, obává se však toho, co si jeho přátelé – včetně učednice Luny – pomyslí o této temné minulosti. Jenže pokud mají riskovat život, potřebují vědět, za koho vlastně bojují… (Fantom Print, 2022)

 ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

 Skupina okolo veštca Alexa Verusa (Luna, Sonders) sa rozrástla o dvoch učeníkov Annu a Variama a s tým ožil aj Alexov dom. Zdieľané bývanie prináša minimálne večné slovné potýčky medzi Lunou a Variamom. Na čítanie tejto časti čitateľ nepotrebuje nevyhnutne znalosť predchádzajúcich kníh – hoci je pre lepšie pochopenie vzťahov a dôsledkov minulých udalostí lepšie predchádzajúce diely si predsa len prečítať – pretože autor aj tu do riadkov vplieta krátke osvetlenie toho, čo sa už v Alexovom živote udialo. Tento náhľad umožňuje tak povediac upratať vo vzťahoch, príp. poukázať na istý pokrok v schopnostiach učeníkov (napr. Lunino ovládanie kliatby, ktorá sa okolo nej vznáša). Nie všetko však pri absencii znalosti predchádzajúcich príbehov môže čitateľovi dávať zmysel.  

 Alex neovplyvňuje len sám svoje okolie, ale ľudia okolo neho ovplyvňujú recipročne aj jeho. Práve v tejto časti sa ukáže najviac Alexova snaha žiť v protiklade k svojej minulosti a brať ohľad na dôsledky svojich činov, pretože tie ovplyvňujú životy iných. Aj to je jeden z aspektov, ktorý dokazuje, že u autora sa postavy – aj samotný Verus – vyvíjajú.

 Alexovi sa nedarí nájsť pre Annu a Variama miesto u žiadneho mága – je za tým ich minulosť, ktorá tak trochu pripomína tú Alexovu. Ako bývalí učeníci temného mága nemajú všade otvorené dvere. Aj v tomto príbehu všetko, čo sa následne udeje a zasiahne do Alexovho života, spustí spočiatku zdanlivo neškodná udalosť. V tomto prípade sa na scéne objaví mladý špeh, ktorého prítomnosť zrazu zmení takmer pokojné nažívanie obyvateľov v byte nad Alexovým obchodom, a prinesie Alexovi do cesty nielen mladého adepta v podobe Willa na čele skupiny, ktorá si hovorí Nočné prízraky, ale oživí aj jeho minulosť v sídle temného mága Richarda Drakha.  

 Okrem toho Alexa osloví tzv. dohliadačka, ktorá sleduje stopy údajne navrátivšieho Alexovho bývalého majstra. Alex temného mága nevidel desať rokov, no v priebehu krátkej chvíle ho má opäť v živote. Minimálne v podobe spomienok, na ktoré sa snažil zabudnúť. Navyše Calderová chce zistiť, čo Drakh zamýšľal, a preto prinúti Alexa k spolupráci. Od prvej Willovej návštevy sa Alex a osadenstvo jeho bytu ocitajú v nebezpečenstve a na neustálom úteku. Skupinka okolo Willa využíva svoje schopnosti naplno a Willova potreba pomsty je neutíšiteľná.

 Pri odhaľovaní Drakhových úmyslov musí Alex čeliť svojim ťaživým spomienkam, strachu, bezmocnosti a nikdy nezahojenej bolesti. Návrat do jeho sídla nie je príjemný, aj preto, že Alex opäť čelí Deleo alias Rachel a Škvárovi. Ozrejmiť to, čo sa stalo, Alexovi pomôže návrat do „Jinde“, kde ho sprevádza Shireen. Spomienky sa sústreďujú na Drakhovu snahu získať Willovu sestru Catherine. Čitateľ vie, že získavanie odpovedí prostredníctvom snov v „Jinde“ má svoje osobité pravidlá a že sa tu Alex musí spoliehať skôr na intuíciu a inštinkt. Zistenia sú pre Alexa bolestivé, ale Alex potrebuje odpovede. Vďaka Shireen vidí Alex udalosti z iného uhla pohľadu a vedie k poznaniu, že Drakhova ponuka urobiť z jedného zo svojich učeníkov (Rachel, Shireen, Tobruk) svojho Vyvoleného vnesie do ich vzťahov rozpor a príklon k temným stránkam ich osobností, čo má ďalekosiahle dôsledky, ktoré stáli Shireen život. Okolnosti jej smrti zároveň Alexovi odhalia pôvod nenávisti, ktorú voči nemu Deleo cíti. A toto odhalenie prinesie aj Shireeninu prosbu, aby sa Alex pokúsil Rachel zachrániť.  

 Will neustále Alexa prenasleduje. Obviňuje ho totiž zo sestrinej smrti. Vďaka tomu si Alex uvedomuje, do akého ohrozenia svojich blízkych dostal. Útoky mu ukazujú, že ochrana, na ktorú sa spoliehal, celkom nefunguje. Jeho snaha prežiť si vyžaduje niekoľkonásobne väčšie úsilie. To ho núti byť v neustálom pohybe. Alex je prakticky na úteku počas celého tohto príbehu. Jeho prioritou je však ochrániť tých, na ktorých mu záleží. Zdá sa však, že všetky jeho snahy vyriešiť spor s Willom zmierom alebo aspoň tým, aby sa vyhol boju, sú márne. Nevyjde mu ani pokus využiť na vyriešenie situácie agentku Calderovú. Rada mágov totiž nepovažuje hrozbu Nočných prízrakov za závažnú. A tak je Alex opäť na svoje problémy sám. Je jasné, že bitke nezabráni. Pokúsi sa aspoň vyhnúť tomu, aby sa Anne, Luna, Sonder a Variam museli vysporadúvať s myšlienkou, že boli nútení niekoho zabiť. A tak celú tiaž boja prenesie na seba. A hoci Alex vie vo svoj prospech využiť viaceré výhody, je si vedomý aj toho, že v tomto boji sa nebude možné vyhnúť obetiam.  

 Nie u všetkých sa Alexova snaha prežiť a zároveň ochrániť ostatných pred bojom tento raz stretne z rôznych dôvodov s pochopením. Práve to preverí súdržnosť vzťahov v malej skupine, ktorá ho obklopuje, v budúcnosti. Autor nestráca dych ani tento raz, hoci sa výraznejšie sústredil na Alexovu minulosť v Richardovom sídle. A zdá sa, že práve tým si autor pripravuje pôdu na ďalšie príhody zasahujúce do Alexovho života. Aj táto kniha prináša niekoľko efektných momentov – napr. prenasledovanie na železnici a vykoľajenie vlaku. Bonusom je aj ďalšie vysvetlenie fungovania Alexovho univerza a prítomnosť sympatických postáv, ktoré Alexa obklopujú – v tomto príbehu je to najmä Arachné, ktorá pre veštca predstavuje za každých okolností bezpečný prístav a nie je to prvýkrát, čo ho zachraňuje.

 Aj tento Alexov príbeh sa mi páčil a som zvedavá, kam autor zavedie jeho vzťahy s učeníkmi, ktorí sa stali súčasťou jeho sveta. Zaujíma ma aj to, ako sa postaví k Shireeninej žiadosti zachrániť jej priateľku Rachel. Na ďalšiu knihu sa teším a dúfam, že vydavateľstvo Fantom Print bude vo vydávaní série o veštcovi Alexovi Verusovi pokračovať.

-sa

smileysmileysmileysmileysmiley