Choď na obsah Choď na menu
 


Předurčený

14. 3. 2021

bmid_predurceny-xql-432888.jpg

  Předurčený Benedict Jacka 

 Alex Verus je nadaný věštec, který si v minulosti prošel peklem a dnes se od zbytku londýnských mágů raději drží co nejdál. Jenže když se jeho nejlepší kamarádka Luna zaplete do problémů, Alex ji nedokáže nechat na holičkách.

Po období relativního klidu tak najednou pro Alexe nastávají nebezpečné časy. Jeho služby vyžadují hned dvě strany, které po něm obě chtějí, aby jim pomohl odemknout záhadnou a mocnou relikvii. Ani jednu stranu přitom příliš nezajímá, jak důrazné prostředky budou muset použít, aby Alexe ke spolupráci donutily.

Alex má naštěstí sám po ruce pár spojenců, o které se může opřít. Bude totiž potřebovat každou pomocnou ruku, jestli má mít naději přežít. Ani v nejtěžších okamžicích však neztrácí svůj osobitý náhled na svět a schopnost žertovat. Benedict Jacka nabízí akční a humornou urban fantasy z Londýna, jak ho většina lidí nezná. A věřte, že do poklidného má toto město daleko. (Fantom Print, 2020)

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

 Siahnuť po tejto knihe ma prinútila zaujímavá anotácia. Bez toho, aby som vedela, čo ma čaká a čo si pod svetom mágie, ktorý sa tu odkrýva, predstaviť.

 Alex Verus, mág a veštec, sa drží od sveta ostatných mágov bokom. Má na to svoje dôvody, ktoré pramenia najmä v minulosti. Alex vedie malý obchodík v Londýne. Osobité artefakty mu občas prinesie kamarátka Luna. Keď mu zatelefonuje, že našla čosi podivné, Alex ani netuší, že sa vďaka jej nálezu rozpúta kolotoč, ktorý ho prinúti vrátiť sa medzi mágov a využiť vlastné schopnosti, aby ochránil nielen seba.

 Alexa kontaktuje starý „priateľ“. Rada mágov sa pokúša najať veštca, pretože sa objavil starodávny relikt z čias starých vojen – Relikvia predchodcov, ktorý má svoju ochranu a Rada potrebuje práve veštca, aby ju prelomil. Alex nie je nadšený, jednak preto, že s ostatnými mágmi nechce mať nič spoločné, a jednak preto, že sa ukáže, že nie je prvý oslovený veštec. Je ale poslednou možnosťou, ktorá Rade ostala. Alex pozná politické boje v Rade aj vzťahy, ktoré stoja v pozadí hierarchie života mágov. Ako všade, aj tu hrá úlohu boj vo vyrovnanosti síl medzi bielymi a temnými mágmi. Do tejto hry dobrovoľne vstupovať nechce. Že to nie je celkom čisté, napovedá aj to, že Alexa sa pokúša naverbovať niekoľko strán naraz, každá zo svojskou argumentáciou a pre Alexa s nie veľmi priaznivými dôsledkami. Sám Alex musí byť v tomto strete veľmi diplomatický.

 Alex však musí svoje sily sústrediť aj inde. Od chvíle, čo mu Luna prinesie kryštálovú kocku, ktosi sa ju pokúša uniesť. Stret s troma ďalšími mágmi Škvárom, Khazadom a Deleo nie je príjemný a Alex má čo robiť, aby Lunu zachránil. Sama Deleo prejavuje voči Alexovi zvláštne nepriateľstvo. Pocit, že ju odniekiaľ pozná, sa ukáže ako pravdivý. Deleo je postava, ktorá sa vynára z Alexovej minulosti a oživuje ju. Deleo – Rachel je jedna zo štvorice učeníkov, ktorí kedysi začínali svoju púť u majstra Richarda Drakha. Tieto spomienky sú pre Alexa veľmi bolestivé.

 Alex pod istým tlakom vstupuje do výskumného tímu, ktorí sa pokúša otvoriť Relikviu predchodcov. Zisťuje, že ide o splietača osudu a je mu jasné, že jeho získanie je prioritou viacerých mágov. Urobia pre to všetko, bez ohľadu na následky. Do hry vstupuje viacero postáv – Griff, Talisid, Levistus a ich posluhovači (napr. nebezpečný vzdušný živel Trinástka), k najnebezpečnejším patrí aj temný mág Morden (a jeho posluhovač Onyx). Každý z nich nakoniec hrá vlastnú hru, uprostred ktorej sa Alex dostane do nejednej životu nebezpečnej situácie. Najvýraznejšie svoju moc voči Alexovi prejaví práve Morden.

 Alex uprostred týchto snáh odmieta vystupovať ako bábka. Jeho plánom je prežiť a udržať nažive tých, na ktorých mu záleží. Najmä Lunu (pretože sa ukáže, že práve ona je tá, kto môže vďaka kryštálu relikviu otvoriť). Využíva na to svoje schopnosti, najmä veštecké. To znamená, že sa dokáže pozrieť do budúcnosti, ktorá ponúka viacero možností. To mu pomáha rozhodnúť sa, ale na druhej strane aj obmedzuje jeho konanie. Jeho snaha smeruje k získaniu relikvie. Alex má svoj plán, či vyjde, je však na vážkach. Uvedomuje si totiž, že za chrbtom má tých, čo usilujú o jeho život, a kdesi v strede skupiny, s ktorou sa mu podarí vstúpiť do relikvie (ktorá predstavuje vlastne hrobku generála Abithriaxa), má zrejme zradcu. Svoje sústredenie venuje najmä tomu, aby prešiel viacnásobným ochranným systémom. Kým sa dostane do stredu hrobky, musí vybojovať nejeden boj. Ten najväčší zvedie sám so splietačom osudu.

 Okrem Luny má Alex na svojej ceste aj iných magických pomocníkov (narp. Hvězdná bríza, Arachné). Samotná postava Luny a jej vzťah k Alexovi je špecifický. Luna je poznačená kliatbu, ktorá ovplyvňuje každého, ku komu sa priblíži, preto Luna vedie samotársky život. Napriek tomu sa počas tohto príbehu čosi s jej kliatbou deje a zdá sa, že pod Alexovým vedením by dokázala ovplyvňovať jej smerovanie. Čitateľ sa dozvie aj čosi z Alexovej boľavej minulosti a aspoň sčasti nahliadne do toho, čo ovplyvnilo jeho spôsob života i samotárstva (život u majstra Richarda Drakha, strata kamarátov Shireen, Tobruka, kdesi tu je aj pôvod Rachelinho nepriateľstva).

 Autor si vytvoril svojský svet, má osobité pravidlá. Využívanie mágie je tu zaujímavé, pokúša sa o inakosť. Osobitá je Alexova schopnosť nahliadať do budúcnosti, nevšedné je využívanie sna na odovzdávanie aj získavanie informácií, ale aj na vyrovnanie sa s čriepkami minulosti. Prvá časť voviedla čitateľa do určite chytľavého sveta, v ktorom naznačuje napätie vzťahov v Rade mágov, vytvorenie aliancie temných mágov, ktorí majú osobitý vzťah k moci a k jej presadzovaniu voči iným.

 Alex je sympatická postava. Kniha je písaná svižne, takže čitateľ sa nemá čas nudiť. Neholdujem čarodejníckym príbehom a zdá sa, že ani tento príbeh ich neposunie na prvé priečky môjho čitateľského výberu, ale toto je príjemné osvieženie. V prípade, že budú ďalšie časti série o Alexovi Verusovi po ruke, rada si ich prečítam.

 

-sa

 

____________________________

► http://benedictjacka.co.uk

 

 

Alex Verus Series:

Alex Verus #1: Fated (2012) – Předurčený (Fantom Print, 2020)

Alex Verus #2: Cursed (2012) – Prokletý (Fantom Print, 2020)

Alex Verus #3: Taken (2012) – Zmizelí (Fantom Print, 2021)

Alex Verus #4: Chosen (2013) – Vyvolený (Fantom Print, 2022)

Alex Verus #5: Hidden (2014) – Skrytý (Fantom Print, 2023)

Alex Verus #6: Veiled (2015)

Alex Verus #7: Burned (2016)

Alex Verus #8: Bound (2017)

Alex Verus #9: Marked (2018)

Alex Verus #10: Fallen (2019)

Alex Verus #11: Forged (2020) 

Alex Verus #12: Risen (2021)