Choď na obsah Choď na menu
 


Pod těmito kameny

13. 5. 2020

img_347720_main.jpg

Pod těmito kameny Ann Granger 

Dvanáctiletá Tammy Franklinová se příliš brzy setkala se smrtí. Před dvěma lety přišla kvůli vleklé nemoci o matku a nyní je na náspu u železniční trati poblíž Franklinovy farmy nalezeno tělo ženy, s níž se její otec oženil, aby Tammy nahradil matku. Tentokrát však šlo o vraždu. Inspektor, který má případ na starosti, považuje Hugha Franklina za hlavního podezřelého. Ačkoli se Markby nechce vměšovat do vyšetřování, začíná si uvědomovat, že pravda je mnohem složitější, než předpokládal… (Motto, 2013)

• • • • • • • • • • 

 

 

 

 Táto kniha je dvanástym pokračovaním zo série Mitchellová a Markby. Anglický vidiek, dvojica hlavných protagonistov, z ktorých minimálne jeden nevie, kam by mal ich vzťah smerovať a zločin, ktorý na seba na – na prvý pohľad pokojnom vidiek – nenechá dlho čakať. Alan Markby je povýšený, takže keď v lese neďaleko železničného násypu nájdu pohodené telo manželky farmára Hugha Franklina, nemieni sa do vyšetrovania veľmi miešať. Skôr sa spočiatku pasuje do polohy nestranného pozorovateľa. Lenže ukáže sa, že práca za stolom nie je celkom to, čo si predstavuje a že terén má predsa len čosi do seba.

 Meredith Mitchellová nie je celkom vo svojej koži. Sčasti to má na svedomí jej zbabraná reakcia na žiadosť o ruku od Alana. Sama v smerovaní ich vzťahu nemá jasno, cíti, že uviazli na akomsi zvláštnom bode, ktorý sa nedá nazvať ani mileneckým, ani priateľským. Kam to celé povedie, nevie. Z tejto dvojice má jasnejšie Alan. Ale nechce na Meredith tlačiť. Nakoniec, sám má za sebou jedno zbabrané manželstvo. Skutočnosť, že ešte dokáže po tom všetkom vkladať do vzťahu k nerozhodnej Meredith toľko pochopenia, je viac než prekvapivé. Pre mňa sa ani v tejto knihe ich vzťah vlastne nikam neposúva. Je celý taký nemastný-neslaný. Presne taký, aký bol na začiatku. Nemalý podiel viny na tom nesie sama Meredith, ale nebudem súdiť autorkin vzťahový zámer. Zrejme mala dojem, že takto vedený vzťah je v sérii zaujímavý, pre mňa je príliš studený, beztvarý, medzi oboma chýba akákoľvek chémia, nič sa medzi nimi nedeje, je to ako studený puding (ešte aj s tým želé pocitom, ak si viete predstaviť, ako to myslím).

 Okolo smrti atraktívnej Sonie Franklinovej sa roztáča vyšetrovanie. Na pozemkoch neďaleko farmy jej manžela ju objavil cigán Danny Smith, ktorý tu každoročne táborí so svojou rodinou. A hoci sa hlavným podozrivým stáva práve Soniin manžel, objavuje sa celý rad tých, čo majú čo skrývať. Najmä jeho dcéra Tammy, ktorú každý považuje za zvláštnu. Keď sa po celej tragédii podujme pomôcť jej práve jej učiteľka Jane Bradyová, nebude to mať ľahké. Nakoniec odkryje vzťahy v rodine i to, prečo je Tammy taká uzavretá. Napriek sympatiám k jej otcovi Hughovi sa stále nezbavuje podozrenia, pretože jeho vzťah k Sonii nebol ideálny. Rýchle manželstvo bolo plné hádok vyplývajúcich zo Soniinej nespokojnosti. Do veci sa navyše mieša jeho brat, historik, Simon Franklin, aby sa pokúsil vyvrátiť podozrenie, ktoré padlo na Hugha. Ale je jeho ochranný postoj úprimný?

 Akou ženou vlastne bola Sonia a prečo sa vydala za obyčajného farmára, ak si mohla medzi mužmi vyberať? Jane, ktorá k Hughovi pociťuje stále väčšie sympatie, žiada o pomoc svoju priateľku Meredith Mitchellovú, ktorá tak akosi tuší, že sa už pletie pod nohy polícii a aj Alanovi, ktorý sa začal o prípad zaujímať. Nakoniec odhalia, že Sonia patrila k ženám, ktorým nestačila priazeň jediného muža a že tých, čo jej v okolí podľahli, bolo viac. Koľkí by však boli schopní vraždy?

 Políciu hnevá najmä zástoj Simona Franklina. Prídu na to, že Tammy Franklinová čosi tají, ale bez pomoci a dovolenia jej zákonného zástupcu ju nevedia prinútiť hovoriť. Navyše sa na scéne objavuje bývalá Simonova priateľka Bethan a z akéhosi dôvodu si vezme za terč práve jeho brata Hugha. Každý rozhovor, ktorý polícia vedie, prináša drobnosti, vedúce bližšie k odkrytiu vzťahov v Soniinom okolí. Jane Bradyová, ktorá pomáha priamo na Hughovej farme, sa pokúša prinútiť Franklina uvedomiť si, že jeho dcéra musela príliš rýchlo dospieť a že je zaťažená starosťami, ktoré by na svojich detských pleciach niesť nemala. Ani Meredith nezaháľa. Vŕta jej v hlave aj Bethanina nevraživosť voči Hughovi Franklinovi, ktorá vyplývala aj z čohosi iného ako len z toho, že Sonia bola jej priateľka. Zdá sa, že tých, čo čosi vo vzťahu k Sonii skrývajú, je viac.

 V tomto príbehu neobíde bez ujmy samotná Meredith, ktorá sa stane terčom Bethaninej nevraživosti. V priamom ohrození sa ocitne malá Tammy a hoci vraha odhalia, Alan Markby to so svojimi spolupracovníkmi pri dokazovaní viny nebude mať jednoduché. Ukáže sa, že anglický vidiek aj v tomto prípade skrýva svoje drobné tajomstvá a že vzťahy sú mnohokrát veľmi zapeklité – od tých detských až po tie dospelácke. Samotný motív Soniinej vraždy je trochu zvláštny a spôsobia ho – ako vo väčšine prípadov – vášne, skryté a vypäté emócie. Príbeh však a vidiek ako taký z pera autorky pôsobí živo, nie je tu nič, nad čím by bolo treba príliš premýšľať. Je to také zrozumiteľné, nenáročné čítanie na voľný deň bez potokov krvi a prílišnej akcie. Niečo, pri čom si jednoducho oddýchnete.

-sa