Choď na obsah Choď na menu
 


Neklidné zlo

22. 3. 2024

bmid_neklidne-zlo-slk-280735.jpgNeklidné zlo Ann Granger

Nový případ Alana Markbyho a Meredith Mitchellové Když jsou ve stoveyském lese v srdci Cotswoldsu nalezeny lidské kosti, detektivu superintendantovi Markbymu přeběhne mráz po zádech. Před dvaadvaceti lety totiž krátce po svém nástupu k policii pátral po brutálním sériovém násilníkovi, který přepadal zdejší ženy. Po pátém znásilnění s tím útočník přestal a poté už o něm nikdo neslyšel. Teď se ovšem může objevit nová stopa. Vzápětí je v kostele zavražděna jedna z místních obyvatelek… Mohou spolu oba případy souviset? (Motto, 2016)

•••••••••

 

  Les neďaleko malej a odľahlej dedinky Lower Stovey síce je zaujímavou turistickou destináciou, no inak tu vlastne dávajú líšky dobrú noc. To málo obyvateľov, čo tu ostalo, sa s akýmkoľvek vybočením zo zabehnutých koľají stretne len ojedinele. Keď turista Guy Morgan nájde v lese ľudské ostatky, majú obyvatelia o záujem polície postarané.

  Zhodou okolností sa v tejto dedine objaví superintendant Alan Markby spolu so svojou priateľkou Meredith, pretože by radi pokročili vo svojom vzťahu ďalej tým, že by si našli nový domov. Ich cieľom je bývalá miestna fara, ktorá by sa mala stať miestom ich spoločného života. Lower Stovey však nie je miesto, ktoré by Meredith očarilo a kúpiť si tu dom ju nijako neláka. Alan sa tak obáva, či má vôbec Meredith záujem posunúť ich vzťah ďalej a či sa vôbec nejakého manželstva s ňou dočká. V čase, keď si prezerajú dom, si Alan všimne policajné autá a je zvedavý, čo sa vlastne deje. Takto sa dostáva k prípadu nájdených kostí a jeho úlohou sa stane identifikovať obeť.

  Alan už v Lower Stovey bol. Pred dobrou dvadsiatkou rokov tu pracoval na prípade tzv. „Bramborového fantoma“, ktorý prepadával miestne ženy. Boli to jeho kariérne začiatky a keďže v tejto dedine bojoval s neochotou ľudí spolupracovať, prípad sa nikdy neuzavrel. Bolo by teda možné, že smrť muža v tomto lese súvisí so starým Alanovým prípadom? Naďabil na svojho páchateľa, alebo sa veci majú celkom inak?

  Meredith, ktorej sa toto miesto zdá odrezané od sveta, akoby sa tu zastavil život, sa mu pokúša dať aspoň šancu. Jej stretnutia so starousadlíkmi, ktorých tu ostalo už len pár, však nepretekajú vrelosťou. Príjemné je len stretnutie s Ruth Astonovou, dcérou tunajšieho bývalého farára, s ktorým už Alan mal tú česť. Farár vtedy neveril, že by mohol niekto v dedine byť taký posadnutý zlom, že by sa z neho stal práve fantóm, ktorého Alan hľadal. Ruth Astonová, ktorá sa sem vrátila po rokoch a teraz tu býva s kamarátkou Hester Millarovou, považuje túto dediny za uviaznutú v čase, odmietajúcu osvetu i nádej na iný život.

  Meredith si stále nie je istá spoločným životom s Alanom. Zvykla si totiž na kočovný a nezáväzný život, na svoju nezávislosť. Hoci sa pokúša na Lower Stovey nazerať iným pohľadom a okrem toho, že cíti, ako ju tunajší s Alanom považujú za cudzincov, ktorí si chcú v dedine len kúpiť chatu, čosi jej tu nesedí. Návrat do dediny je pre ňu spojený s objavením mŕtveho tela Hester Millarovej v kostole. Tento zločin vracia Alana Markbyho späť do Lower Stovey. Svoje zlyhanie z minulosti berie osobne a netuší, či nájdenie ostatkov mŕtveho muža súvisí s novým stoveyským zločinom. Napriek tomu si nemôže pomôcť, cíti tu prítomnosť zla. Opäť však naráža na neochotu. Skutočne tu nikto nič nevie, alebo je ich mlčanie zámerné, aby zakryli vlastné prehrešky?

  Alan, ktorému chýba motív Hesterinej vraždy, sústreďuje svoje pátranie na jej rodinu a hoci si všetci myslia, že nikoho nemala, predsa len objaví jej prastrýka. Toto stretnutie pomôže Alanovi odhaliť minulosť, vďaka ktorej pochopí silu priateľstva medzi Hester a Ruth Astonovou. Zároveň tak nájde prepojenie Hester s mŕtvych telom nájdeným po dlhých rokoch v lese. A postupne pri vyšetrovaní závažného zločinu odkryje aj dobre ukrývané tajomstvá starousadlíkov (farmárska rodina Jonesová či rodina Twelvetreesových, krčmár Norman).

  Tento prípad plynie pokojne. Vyšetrovanie Hesterinej vraždy je prepojené práve s odhaľovaním spojenia minulosti obyvateľov Lower Stovey s udalosťami spred rokov. Autorka tu pri budovaní atmosféry využíva poukaz na vieru v Zeleného muža spojenú s temnou mágiou dávno zabudnutých časov a starých bohov, no ten sa v konečnom vyznení knihy javí ako nevyužitý, hoci sa k nemu autorka vracia. Prvé dve tretiny knihy držali moju pozornosť, no keď už bolo jasné, kto zločin(y) spáchal, môj záujem o priznanie vinníka prudko klesol. Celé vysvetlenie toho, čo sa udialo, ma sklamalo, pretože tu autorka upadla do istej klišéovitosti. Problémom tejto knihy sú aj samotné postavy. Okrem Ruth Astonovej tu čitateľ nemá ku komu zahorieť sympatiami, čo dokresľuje celý charakter miesta, v ktorom Alan svoje vyšetrovanie vedie. Ani Alanov podriadený Dave Pearce, ktorý sa pokúša svojho nadriadeného v tomto vyšetrovaní prevýšiť, nevyznieva veľmi sympaticky.

  Na autorke je poznať, že je riadne vypísaná a s klasickou detektívkou má skúsenosti. Napriek tomu aj tu konštatujem, že mi viac sedia jej detektívky z viktoriánskeho prostredia. Ak však máte štýl A. Granger radi  a zároveň radi tesne pred spaním v pokojnom móde rozpriadate nitky zločinu, táto séria nemá tendenciu sklamať.

-sa

smileysmileysmiley a 1/2