Choď na obsah Choď na menu
 


Vražda v ulici Black Swan

20. 3. 2021

 

big_vrazda-v-ulici-black-swan-72b-362502.jpg

Vražda v ulici Black Swan 

Andrea Penrose 

Londýn, 1. pol. 19. století za vlády Jiřího IV. Hrdiny tohoto detektivního příběhu jsou nekonvenční hrabě Wrexford a odvážná karikaturistka Charlotta Sloanová. Hrabě je sice velice inteligentní vědec, ale z nudy se chová značně nezodpovědně. Zaplete se do slovní přestřelky se zbožným reverendem Holworthym, který ho veřejně obviní ze zhýralosti. Jejich vrcholnou slovní bitvu si vezme na mušku umělec, skrývající se pod pseudonymem A. J. Quill. Když je ale duchovní nalezen zavražděn, podezření padne na hraběte. Hrabě Wrexford zjistí pravou totožnost umělce a společně vytvoří oboustranně výhodnou alianci. Hrabě Wrexford a mysteriózní paní Sloanová se vrhnou do uzavřeného světa londýnských intelektuálů, aby chytili do pasti nebezpečného protivníka... (Brána, 2017)

~

Rámcom románu A. Penrose, ktorý do fikcie začleňuje reálne vedecké fakty a históriu Londýna, je obdobie zmietané intrigami, obrovskými zmenami, radikálnymi myšlienkami a reformami, ktoré sa považuje za počiatok moderného sveta. Tu postavy ako gróf Wrexford a Charlotta Sloanová doslova zapadajú.

Vdova Charlotta Sloanová sa živí kreslením karikatúr. Uverejňuje ich v novinách pod pseudonymom A.J.Quill. Satirizuje škandály bohatých, čím jedných uspokojuje klebetami, iných irituje. Charlotta získava informácie o tajomstvách mesta pre svoje kresby s pomocou dvoch chlapcov, bratov Ravena a Hawka. Sú to deti ulice, kúzelní nezbedníci, ktorých sa pokúša „skultúrniť“ a ostávajú aktívnou súčasťou deja až do konca, čo príbehu prospieva. Vďaka nim je Charlotta prvá pri tele zavraždeného reverenda v kostole na ulici Black Swan. Jej zmyslu pre detail neujdú dôležité stopy.

Vedecky založený gróf Wrexford má na verejnosti nechvalnú povesť diabolského grófa. Je chemik, čestný člen Kráľovského inštitútu, ktorý hľadá vo všetkom logické vysvetlenie, rešpektuje vedecké zákonitosti, exaktnosť a je ťažké s ním vychádzať. Gróf a reverend sa verejne osočovali, preto je Wrexford pre všetkých zákonite podozrivý z vraždy. Nepáči sa mu, že Quill profituje na jeho problémoch, preto sa pokúša tajomného kresliča odhaliť.

Wrex si nemieni nechať na krk navliecť slučku. Na päty mu dýcha vyšetrovateľ z Bow Street Griffin. Rozhodne si nie sú vzájomne sympatickí. Gróf vlastným pátraním okrem získavania dôkazov o nevine zaháňa aristokratickú nudu. Sekunduje mu mazaný komorník Tyler a priateľ lord Sheffield. Snaha ho privedie pred dvere pani Sloanovej, a tak uzavrú dohodu o spolupráci. Lenže Charlotta má tajomstvá z minulosti, ktoré prípad oživuje.

Obaja hlavní hrdinovia nemajú záujem prispôsobovať sa strnulým predstavám o svojom postavení v spoločnosti. Sú rovnako neoblomní, ak chcú niečo dosiahnuť a zvádzajú spolu neustály boj. Charlotta postupne spoznáva nuansy Wrexovej povahy, ktorý napriek povesti ctí džentlmenstvo. On vidí v Charlotte silnú ženu, rozhodne nie povrchnú. Nepotrebuje na všetko racionálnu odpoveď. Umelecké sklony a pozorovací talent v nej pestujú zmysel pre detail, čo je osožné pre iný uhol pohľadu v pátraní. Pomoc získavajú aj od neortodoxného lekára. Spolupracujú s cieľom vylákať skutočného vraha z úkrytu.

Je len otázkou času, kedy polícia Wrexforda zatkne, hlavne keď ďalšie zločiny poukazujú neprestajne naňho a on sám nie je k rozlúsknutiu vražedných udalostí o nič bližšie. Našťastie Charlotta pozná spôsob, ako ovplyvniť verejnú mienku... a pichnúť do osieho hniezda. Čo má so všetkým spoločné strata vzácnych kníh a tajný klub Klasikov, ktorého členom bol aj jej manžel? Reči o alchýmii ich vedú k záhade okorenenej okultizmom.

Autorka pri vytváraní dobrodružných scén nepoužíva extrémne prostriedky napätia. Motív zločinu okoreňujú chemické hokusy-pokusy či téma falšovania umeleckých obrazov, no v konečnom dôsledku je výsledkom obyčajnej chamtivosti. Stopy sa skladajú do celkového obrazu prípadu pomaly, čo zodpovedá tempu deja. Má bližšie k detektívnej klasike ako k akčnej krimi. Vyšetrovanie postupuje pozvoľna, je postavené na detailoch i doplňujúcich „odbočkách“. Je to aj vďaka komplikovaným osobnostiam hlavných hrdinov. Penrose modeluje ich povahy pomocou situácií i spomienok na minulosť, ako je to napr. u Charlotty. Hlavne ona odkrýva v príbehu stopy minulosti, po ktorých sa potrebuje vrátiť, aby túto znepokojujúcu časť svojho života uzavrela. Spojenie muž - žena pri pátraní funguje aj v podtexte doby. Ich emócie sú komplikované, ale spolupráca im prekvapivo funguje a ten istý druh priateľstva im pristane. Poteší to hlavne tých, čo majú v obľube medzi riadkami náznaky možného vzťahu medzi hlavnými hrdinami. Autorka sa netají, že séria Wrexford & Sloane je žánrom regency historical mystery alebo aj romantic mystery.  

Záhada sa uzavrie, no vzhľadom na nerealizované vydanie prekladu pokračovania prvej časti tuzemský čitateľ ustrnie kdesi na začiatku cesty. Z môjho pohľadu je to škoda.

si- 

 

 

~

The Wrexford & Sloane Series:

1. Murder on Black Swan Lane - Vražda v ulici Black Swan (Brána, 2017) 

2. Murder at Half Moon Gate

3. Murder at Kensington Palace

4. Murder at Queen's Landing

5. Murder at the Royal Botanic Garden

6. Murder at the Serpentine Bridge

7. Murder at the Merton Library

8. Murder at King's Crossing

 

_______________________________________________________

► andreapenrose.com