Choď na obsah Choď na menu
 


Ničemnost

19. 7. 2024

 

bmid_nicemnost-a4q-495489.jpgNičemnost Ann Grangerová 

Když je pan Thomas Tapley, úctyhodný, ale poněkud sešlý džentlmen, nalezen ubitý k smrti ve svém obývacím pokoji, jeho soused, inspektor Scotland Yardu Benjamin Ross, okamžitě přispěchá na místo činu. Tapley se nedávno vrátil ze zahraničí, ale jinak se toho o tomto muži ví jenom málo. Jakmile se o Thomasově smrti dozví královský soudní rada Jonathan Tapley, přihlásí se jako svědek a na povrch začíná vyplouvat pravda o tragické minulosti muže, jenž byl jeho bratrancem. Benova manželka Lizzie je přesvědčená, že Tapley byl v den své smrti sledován, a po krátkém pátrání zjistí, že několik dní před smrtí přijal záhadnou návštěvu v překrásném kočáře. Seznam podezřelých začíná narůstat a Ben musí odhalit, kdo by mohl mít z Tapleyho nešťastného skonu největší prospěch. (MOBA, 2022)

       

 Benjamin Ross a jeho manželka Lizzie tento raz riešia otázku nečakanej násilnej smrti podnájomníka v dome pani Jamesovej. Mŕtvy je podnájomník Thomas Tapley, na prvý pohľad neškodný mužíček, ktorého Lizzie občas stretávala na jeho potulkách mestom. Muž vysedávajúci v knižniciach, kde čítal noviny a ktorý kupoval knihy z druhej ruky. Nie príliš majetný, trochu zašlý džentlmen. Pre všetkých je záhadou, kto mohol mať motív zavraždiť tohto neškodného starca.

 Keďže správa o Tapleyho smrti sa najskôr dostane prostredníctvom slúžky pani Jamesovej práve do Rossovho domu, inšpektor je poverený tento zločin vyšetriť. Vyšetrovanie začína práve rozmotávaním každodenných činností nenápadného starého muža a ukazuje sa, že o ňom nikto takmer nič nevedel, dokonca ani to, prečo sa ubytoval práve u pani Jamesovej, sporiadanej kvakerskej vdovy, u ktorej si získal takú dôveru, že mu pridelila vlastné kľúče od domu. Ross tak musí pátrať v mužovej minulosti. Tu naráža na ťažkosti a na nezodpovedané otázky: čo sa skrýva za Tapleyho dôveryhodnosťou, prečo je ťažké nájsť jeho súkromné doklady, odkiaľ mal stály príjem? Keďže obeť často menila svoje bydlisko a nikde sa nezdržiaval dlho, Ben je presvedčený, že pán Tapley niečo skrýval. Aké je teda jeho tajomstvo?

 Problémy nastanú aj vo chvíli, keď sa na scéne objaví bratranec obete – právnik Jonathan Tapley, zámožný muž, a dokonca aj Thomasova dcéra Flora, o ktorú sa jeho bratranec stará. Tento muž dáva Rossovi pocítiť, že má navrch, bystrú myseľ, svojské maniere a navyše má pred Benom náskok. Vyšetrovanie sa vzhľadom na jeho postavenie má viesť diskrétne. Ross si však získa jeho rešpekt natoľko, aby sa dozvedel o Tapleyho rodinných tajomstvách. Navyše je nutné zabrániť škandálu, pretože Flora by sa mala vydať za šľachtica a akýkoľvek náznak čohosi nepatričného, by jej vyhliadky v spoločnosti zmaril.

 Aj v tomto prípade majú Lizzie a Ben na udalosti okolo vraždy rozdielny názor. Lizzie sa tak nie po prvýkrát pokúša zistiť, čo sa stalo, po svojom. Objaví sa dokonca aj súkromný vyšetrovateľ Horatio Jenkins a jeho tajný klient, ktorý sa rovnako pokúšal nájsť strateného Thomasa Tapleyho. To vedie k otázke, prečo sa Thomas Tapley, ktorý pred rokmi musel opustiť Anglicko, skrýval aj pred vlastnou rodinou. Ďalšou záhadnou postavou, ktorá vstúpi do vyšetrovania, sa stáva vdova po Thomasovi Tapleym, ktorá má priveľký záujem o skutočný majetkový stav svojho zosnulého manžela. Rossovi tu čosi nevonia a jeho pátranie vedie k odhaleniu pokusu o podvod zo strany chladnej vypočítavej ženy. Je však táto žena vrahyňou? A kto všetko ešte mohol zo smrti Thomasa Tapleyho profitovať? Keď sa na scéne objaví ďalšia obeť, jednotlivé nitky sa začnú k sebe zbiehať. A svojím dielom do skladačky prispeje nečakane aj Tapleyho dcéra Flora.

 Benovi sekunduje už známy seržant Morris, ale aj strážnik Biddle, ktorý sa ukáže ako dobrý pomocník. Nechýba ani komisár Dunn, ktorý vidí medzi dvoma bodmi len úsečku a o Lizzinom fušovaní do policajnej práce si myslí svoje. Našťastie Lizzie má dostatok diplomacie, aby uhrala svoje kroky, napriek tomu sa zdá, že Dunn si vie dať dve a dve dokopy a nad zámermi tejto ženy sledovať vlastné stopy a paralelne s Benom hľadať, čo sa deje, zatiaľ priviera oči. Svoje rozhorčenie však nezabudne verbalizovať. V tomto smere možno vnímať autorkin zámer vniesť do príbehu aj poznámky k zväčšujúcemu sa zástoju žien v súdobej spoločnosti. Poukazuje sa tak na to, že veci sa menia, a to aj vo vzťahu k tzv. mužským a ženským úlohám v spoločnosti. Tento žensko-mužský spor tento raz vedie k ohrozeniu Rossovej pozície na polícii, a Ben s Lizzie budú mať čo robiť, aby otupili ostrie hnevu komisára Dunna.

 Svojským prvkom ostáva aj Lizzina slúžka Bessie s osobitým náhľadom na všetko, čo sa okolo nej deje, s podrezaným jazykom, so záľubami v klebetách, no v každom prípade nenechávajúca svoju paniu bez pomoci. Lizzie má aj tu svojské cestičky, ako sa dopátrať k informáciám a jej pohľad vnáša do pátrania inú optiku. Neváha pritom v tomto prípade využiť aj návrat k tete Parryovej. Samostatným motívom je tu zase sociálna otázka, naznačená v osude chlapca z ulice, ktorého osud sa Lizzie pokúsi zmeniť, pri čom využíva pomoc pána Slatera (drožkár známy už z prvého príbehu o Elizabeth Martinovej).

 Napriek viacerým motívom táto detektívka nie je nijako premrštene zamotaná a číta sa ako po masle. Je to také pokojné rozmotávanie záhady okolo osudu jedného staršieho pána (hoci šmrcnutého súčasným trendom vo vzťahovej oblasti – nie je to však nič rušivé, ani nijako príliš exponované). Čitateľ sa dočká aj primeraného napätia. Sympatické je, že autorka zo svojich hrdinov nerobí superbytosti a vie im pripísať všetky fyzické aj psychické nedostatky. Tento štýl A. Grangerovej, ktorá vie do svojich príbehov nenásilne prepašovať aj informácie o sociálnej, politickej a celkovej dobovej situácii v Londýne (príp. v Anglicku), mi náramne sedí a túto sériu som si so všetkými jej postavami (aj vedľajšími) obľúbila. Teším sa na ďalší prípad tejto sympatickej manželskej dvojice.

-sa

smileysmileysmileysmiley a 1/2