Choď na obsah Choď na menu
 


Zamkni poslední dveře

29. 3. 2024

bmid_zamkni-posledni-dvere-tv1-445691.png

Zamkni poslední dveře

Riley Sager

Román vypráví příběh osamělé a opuštěné dívky bez rodiny, práce i peněz. Hlavní hrdinka se chytá neuvěřitelné šance zvrátit svůj osud a dát si svůj život do pořádku. Snaží se stisknout tlačítko pro restart života tak silně, jak to jen dovede. Situace se však vyvíjí zcela opačným směrem. Okolnostmi je přinucena udělat věci, které nejen nechtěla, ale ani ve snu by ji nenapadly. Příběh z prostředí newyorského Manhattanu, bohaté smetánky, rodinného prokletí, věhlasné budovy a temné minulosti vás pohltí a nepustí. (Vendeta, 2020)

x x x  

 

Kniha začína v momente, keď sa Jules Larsenová ocitne po tom, čo ju zrazí auto, v nemocnici. Mladá žena okrem bolesti cíti nekonečný strach. Ako sa sem vôbec dostala? Dôvody tohto incidentu sa rozplietajú prostredníctvom návratu v čase k udalostiam spred šiestich dní, kde sa to všetko začalo...

Jules sa ocitla v nie celkom závideniahodnej životnej situácii. Bez práce, s poslednými úsporami, ktoré investovala do svojho zovňajšku, sa pokúša získať prácu prostredníctvom účasti na pohovore s istou Leslie Evelynovou, agentkou ponúkajúcou dočasné nájomníctvo v jednej z najexkluzívnejších adries v New Yorku. Stráženie bytu na Bartolomejskej ulici je prácou snov, nielen preto, že sa za ňu ponúka dychberúca pláca, ale pre Jules má toto miesto osobitnú symboliku. Je to totiž miesto, ktoré sa stalo inšpiráciou pre knihu, ktorú čítala so sestrou stále dookola a ktorá sa pre obe stala symbolom lepšieho života.

Vonkajšia odlišnosť budovy, jej dômyselnosť a nezabudnuteľnosť, sa prenáša aj do podivných pravidiel bývania. O rezidentoch v tejto budove sa nehovorí, vylúčené sú aj vzťahy medzi nimi a dokonca aj návštevy. Všetky podivné pravidlá tejto práce snov vyvolávajú skepticizmus a nedôveru najmä u Julesinej kamarátky Chloe. Prepychový byt na dvanástom poschodí má však priveľa lákadiel (vrátane výhľadu), aby im mladá žena v Julesinej situácii odolala. Je to pre ňu záchrana, šanca na nový začiatok, tlačidlo na reštart.

Jules však patrí k tým, ktorí majú s dodržiavaním pravidiel tak trochu problém. Minimálne v tom, že sa nedokáže tváriť, že nevidí zvyšok obyvateľov domu. Ich odťažitosť je pre ňu podozrivá, a napriek tomu, že sa pokúša rešpektovať ju, nie veľmi sa jej darí tváriť sa neviditeľne. Postupne tak spoznáva tunajších obyvateľov a zisťuje, že každého z nich sprevádza nejaká podivnosť – starnúca herečka Marianne, šarmantný doktor Nick, dverník Charlie, starý pán Leonard s ošetrovateľkou, bývalá spisovateľka Greta Manvillová, ktorej prítomnosť je pre Jules najväčším prekvapením najmä preto, že je to autorka knihy, ktorá sa pre ňu stala spojením so zmiznutou sestrou Jane, spomienky na ktorú prestupujú Julesine myšlienky. Okrem týchto bohatých obyvateľov obytného domu Jules naďabí aj na ďalších dočasných nájomníkov – Dylan a najmä Ingrid.

Napriek všetkým zákazom sa medzi Jules a Ingrid rodí priateľstvo. Nachádzajú si vlastný spôsob, ako obísť pravidlá. A ako sa ukáže, sú na jednej lodi. Obe v podobnej situácii, odkázané na peniaze, ktoré za túto prácu majú dostať. Napriek počiatočnému nadšeniu sa Jules nevie zbaviť podivného pocitu z tohto miesta. Prenasleduje ju pocit, že ju niekto pozoruje a postupne sa dozvedá o veciach, ktoré sa na tomto mieste stali. Najmä o zmiznutí Julesinej predchodkyne. Keď za podivných okolnosti zmizne aj Ingrid, Jules neverí tomu, že by sa dobrovoľne vytratila, ak nič nenasvedčovalo tomu, že by z domu plánovala odísť. Napriek pravidlám sa Jules pustí do pátrania po zmiznutej kamarátke a naďabí na znepokojujúce okolnosti. Odhalí aj chmúrnu históriu budovy a od tej chvíle sa okolo nej začínajú diať podivné veci (napr. požiar). Je naozaj toto miesto prekliate? Jules sa zdá, že sa zrazu ocitla v podivnom alternatívnom vesmíre.  

Mladá žena pochopí, že v bytovom dome na Batrolomejskej sa dejú podivné veci. Ingrid a Erica nie sú jediné nájomníčky, ktoré krátko po nasťahovaní do prepychového bytu zmizli. Zdá sa, že Leslie uplatňuje na výber dočasných nájomníkov rovnaký vzorec, využíva ich zúfalú situáciu ako zbraň proti nim. Prečo spisovateľka Greta Manvillová odmieta priznať, že poznala všetky zmiznuté mladé ženy? Prečo jej povedali, že majiteľka bytu je po smrti, hoci Jules zistí opak? Aký je jej skutočný motív nechať si byt strážiť práve ľuďmi ako je Jules? Julesinmu pátraniu nepomáha ani to, že sa zaplieta s doktorom Nickom. Akú úlohu vo všetkom hrá on sám? Prečo Jules naráža na staroveký symbol života vyrastajúci zo smrti? Sú obyvatelia Bartolomejskej súčasťou starej sekty? Sú dočasní nájomníci ich obeťami alebo je pravda ukrytá niekde celkom inde? Jules vynaloží enormnú silu, aby sa z tejto situácie oslobodila. Otázkou však ostáva, či jej všetko vynaložené úsilie bude na slobodu stačiť.

Autorov štýl je čitateľný. Riadky ubiehajú rýchlo a minimálne prvá polovica takmer 400-stranovej knihy sa míňa tak, že sa nad tým čitateľ ani nestihne zamyslieť. Napätie sa v knihe udržiava aj prestrihmi medzi Jules pripútanej po nehode na nemocničné lôžko, a jej spomienkami na posledných šesť dní života, ktoré sa postupne odpočítavajú. A nakoniec aj smerovaním k odhaleniu o pravde nielen o jej pobyte na Bartolomejskej, ale aj o nemocnici, v ktorej sa ocitla. Práve v tomto bode sa obe línie tesne pred záverom príbehu spoja. Je to samozrejme fikcia, ktorá otvára autorovi priestor na vlastné rozuzlenie. To svoje tu R. S. podáva ako alternatívu organizovanej zločineckej skupiny. A je fajn, že sa príliš nezamotal v okultizme.

Jules je sympatická hrdinka. Kniha udržiava uspokojivé napätie do tej miery, že čitateľ nestratí o dianie záujem. Hoci je prvá polovica knihy skôr o náznakoch, že tu niečo nie je v poriadku a o Julesinom pátraní po Ingrid. Na záver obytný dom vydá spolu so svojimi obyvateľmi všetky svoje tajomstvá skryté pod honosnou škrupinou luxusu. Rozhodným plusom je výhľad z Julesinho bytu a chrlič George – popis je taký výnimočný, že láka čitateľa pozrieť sa z tých okien na Central Park spolu s Jules. Škoda, že to nie je možné. Kniha sa číta dobre, má spád a ponúka dostatok napätia, ponurej atmosféry, očakávania a čitateľ ju dokáže zlúpnuť za dva dni. Autor ma určite nalákal na ďalšiu svoju knihu.

-sa

smileysmileysmileysmiley