Choď na obsah Choď na menu
 


Séria Bratrstvo run - Michael Peinkofer

4. 10. 2015

 

Séria Bratrstvo run Michael Peinkofer

bratrstvo-run.jpg 

ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł

 

1. Bratrstvo run Michael Peinkofer

Poté co spolupracovník spisovatele Waltra Scotta narazí v klášterní knihovně na záhadnou část starého rukopisu napsaného runami a krátce nato je nalezen mrtev, začnou se dít velmi znepokojivé události. Úmyslně založený požár v knihovně, vražda Scottova mentora, jenž mu prozradil existenci tajné sekty navazující na tradice „zlých“ druidů, i několik pokusů připravit o život jeho samotného utvrdí sira Waltra v rozhodnutí pustit se do pátrání na vlastní pěst. Narazí však na neproniknutelnou hradbu mlčení. (Knižní klub, 2015)

ł ł ł ł ł

Na začiatku je bitka medzi prívržencami Roberta Brucea s Angličanmi v r.1314. Na bojisku ostáva nielen bezpočet mŕtvych, ale aj meč zdobený tajomnými runami...

1822 – Jonathan Milton vykonáva v osamelom nočnom opátstve rešerše pre svojho zamestnávateľa a učiteľa Waltera Scotta, keď naďabí na písomnosť, do ktorej je vložený zvitok, ktorý sa očividne čímsi odlišuje. Na svoju horlivú snahu prísť záhade na koreň nedostane príležitosť. Nezvaný maskovaný návštevník ho zavraždí.

Zarmútený Walter Scott sa cíti zodpovedný za žiakovu smrť, preto nemieni sedieť so založenými rukami a čakať na výsledok vyšetrovania. Za nevysvetlenými udalosťami vidia poverenci vyšetrovania aktivity škótskych nacionalistov. Počas pátrania na vlastnú päsť sira Scotta sprevádza vcelku nesmelý synovec Quentin, ktorý sa tiež takmer stal obeťou vražedných úkladov. Nechýbajú bádatelia, Scottovi priatelia a podivíni, ktorí prispievajú k hľadaniu stôp a odpovedí. Okolo nájdenej záhadnej mečovej runy, ktorá stála na začiatku tragických udalostí v živote sira Waltera Scotta, sa rozprestiera zaryté mlčanie zo strany zaangažovaných. To je však len jedna z dejových línií, ktoré M. Peinkofer vo svojom románe rozvíja.

Anglická šľachtičná Mary z Egtonu je na ceste do Škótska, kde sa má vydať. Cestou je svedkom anglického bezprávia, ale zároveň pociťuje istú spriaznenosť s miestnymi obyvateľmi i zemou. Akýsi starý Škót jej rozpráva o stratenom meči Roberta Brucea. Mary z Egtonu a sir Walter Scott sa zoznámia pri dramatickej udalosti – smrteľnej nehode koča. Pasca, ktorej sa Mary takmer stala obeťou, bola pôvodne určená Walterovi Scottovi. Ani to však neprinúti anglického inšpektora Dellarda, povereného zdarne vyriešiť miestne udalosti, aby sa hlbšie zaoberal Scottovými obavami, poukazujúcimi na tajný kult Bratstvo, vyznávajúci runový meč. Dellard totiž sleduje vlastné ambiciózne plány a nič na tom nemení ani fakt, že by činy údajných rebelov mohli ohroziť oficiálnu návštevu kráľa Juraja I. v Škótsku, počas ktorej si chce uctiť kráľovské insígnie. Avšak škótsky kráľovský meč sa kedysi dávno stratil...

M. Peinkofer stavia na udalostiach zo škótskych dejín oživené postavou Williama Wallacea. V retrospektíve vykresľuje osud Gwynneth z Ruthvenu, ktorá si o niekoľko storočí skôr vypočuje neblahú veštbu o blížiacom sa osude jej rodu. Je to jej brat Duncan, kto sa v záujme mocenských ambícií neštíti hocičoho, ani spolku s pekelnými silami. Gwynneth ochotná varovať Bravehearta pred zradou sa stáva väzenkyňou svojho brata ovládaného mocichtivým druidom, vodcom Bratstva rún.

Medzitým pod tlakom nebezpečenstva Walter Scott s rodinou odíde do Edinburgu. To však neznamená, že upustí od snáh zistiť pravdu o rune a „sprisahaní“. Scott považuje indície naznačujúce tajné učenia a dokonca spojenie s temnými silami v prípade za neprijateľné povedačky a dohady, ktoré ho majú zastrašiť a odradiť od ďalšieho skúmania celej záležitosti. Hľadanie odpovedí dlho naráža na hradbu mlčania. Pri 570 stranách až príliš dlho. Náznaky bez podložených argumentov, spomaľujúce pasáže, skôr filozofujúce úvahy, detaily a informácie, ktoré nie sú až také podstatné pre priebeh príbehu, dokresľujú atmosféru a... naberajú strany k už spomínanému úctyhodnému číslu. Všetko toto naznačuje už úvodná časť knihy s pomalým rozbehom. Nepomáhajú ani dialógy medzi Walterom a Quentinom, v podstate sa opakujú a dávkujú informácie naozaj rozvláčne. Táto zbytočná natiahnutosť sa na škodu dynamiky deja celý čas vôbec nezlepšuje.

V istom momente Gwynnethin príbeh ovplyvní život lady Mary. Manželstvo s mužom, ktorý násilne vysídľuje svojich poddaných, je na hony vzdialený od Maryiných romantických predstáv. Mary zisťuje, že život v Ruthvene ju nebude napĺňať šťastím. Pre snúbenca je len stupienkom k získaniu uznania a bezcitná svokra sa pokúša zlomiť jej ducha. Aj Mary varujú pred hroziacim nebezpečenstvom. Z jej budúceho manžela, Malcolma z Ruthvenu, sa vykľúva hrubián. Mary zisťuje, že ju čaká osud podobný Gwynnethinmu – byť zajatkyňou ruthvenského hradu. Nájde Gwynnethine zápisky, čo ju nakoniec vyprovokuje vziať svoj osud do vlastných rúk.

Pred záverom sa cesty lady Mary, Waltera Scotta a Quentina opäť skrížia pri dramatických zvratoch. Sú vtiahnutí do hľadania strateného runového meča, boja pohanských rituálov proti šíriacemu sa kresťanstvu, do sprisahania proti anglickému kráľovi. Celý koncept okolo záverečnej snahy Bratstva rún zmeniť chod dejín mi prišiel prvoplánový. Nechýba v ňom tajno-spoločenské klišé s rituálom uprostred kamenného kruhu s obetným oltárom. Čerešničkou na torte je – zásah bleskom (podrobnosti nebudem opisovať, ale zanechalo to vo mne také... zmiešané dojmy). Pobavila ma aj predstava mníchov ovládajúcich východné bojové umenia v úlohe bojovníkov proti Bratstvu.

Fanúšikovia detektívnych zápletiek nájdu pod týmto obalom iba priemerný príbeh, v ktorom je hybnou silou túžba po moci. Mňa osobne viac zaujali udalosti z minulosti Ruthvenovcov, no nedá sa ani tu hovoriť o koncepcii, nad ktorou by človek ostal stáť s úžasom. Na konci románu sa hromadia vysvetlenia, možno niektoré aj zbytočné. Peinkofer je síce zručný rozprávač, ale akoby sa touto zručnosťou chvíľami nadmieru opájal. Variácií na tajné spoločenstvá je v knihách mnoho, toto občas bolo ako sledovanie béčkového filmu.

si-

  

 

ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł

2. Odkaz run Michael Peinkofer

Edinburgh, 1826
Sir Walter Scott beze stopy zmizí a je prohlášen za mrtvého. Jeho synovec Quentin se s manželkou Mary vrací z Ameriky, aby se postaral o strýcovo dědictví.
Skotsko stále ještě usiluje o samostatnost. Zanedlouho se začínají hromadit důkazy o tom, že existenci země ohrožuje spiknutí, kterému zřejmě padl za oběť i slavný spisovatel. A v ohrožení jsou nyní také Quentin s Mary.
Záhadná žena tvrdí, že je potomkem Karla Eduarda Stuarta. S Bratrstvem run vstupuje na scénu dávný nepřítel.
Quentin a Mary se zaplétají do nebezpečných intrik, které se začaly spřádat před šesti desetiletími na bitevním poli u Cullodenu…
 (Knižní klub, 2015)

ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł ł