Choď na obsah Choď na menu
 


Dcera Sherlocka Holmese

29. 7. 2018

The Daughter of Sherlock Holmes Mystery Leonard Goldberg

1. The Daughter of Sherlock Holmes (The Daughter of Sherlock Holmes Mysteries #1, 2017) – Dcera Sherlocka Holmese (CPress, 2018)

2. A Study in Treason (The Daughter of Sherlock Holmes Mystery #2, 2018)

 

ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ

 

2e9e4e72ffe61958e2836d0140092857.jpg

Dcera Sherlocka Holmese Leonard Goldberg

Netradiční napínavý příběh o dceři Sherlocka Holmese a jejím partnerovi, doktoru Johnu Watsonovi mladším, od mezinárodně úspěšného amerického spisovatele Leonarda Goldberga.

Hlavní hrdinové se v něm pokouší vyřešit vraždu v nejvyšší společenské třídě britské společnosti. Píše se rok 1914. Joanna Blalocková je díky bystrému úsudku a širokému rozhledu velmi schopnou zdravotní sestrou, což je jen jedno z mála povolání, které v té době může žena vykonávat. Ale poté, co se spolu s desetiletým synem stane svědkem smrtelného pádu z okna zdánlivého sebevraha, navštíví ji starý dobrý doktor John Watson se svým šarmantním a pohledným synem, doktorem Johnem Watsonem mladším, a protože jsou oba uchváceni jejími forenzními schopnostmi, nabídnou jí účast v jejich vyšetřovacím týmu. Joanna a oba Watsoni začnou rozmotávat klubko sherlockovské záhady, jehož vlákno vede od ukrytého pokladu až do druhé anglo-afghánské války v letech 1878–1880. Musí si přitom připravit důmyslný plán, jak dopadnout vraha přímo při činu. Není to ale lehké, protože jim hází klacky pod nohy nejen zločinci, ale i Scotland Yard a britští aristokraté. A i kriminalistika v té době byla úplně jiná, než jak ji známe dnes… Aniž by to Joannino okolí tušilo, i ji obestírá velké tajemství. Ukáže se totiž, že je plodem vášnivého setkání nyní již zesnulého Sherlocka Holmese a Ireny Adlerové, jediné ženy, které se kdy podařilo slavného detektiva přelstít. A Joanna? …Ta dostala do vínku skvělé dedukční schopnosti obou svých rodičů. (CPress, 2018)

ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ ϕ

  Na úvod podotknem, že nie som fanúšikom Doylovej postavy natoľko, aby som poznala všetky jeho prípady a detaily z nich. Nepoznám ani originál, takže nemám načítaný Doylov štýl a jeho literárny kumšt. Mám však predstavu o vzťahoch medzi postavami Holmesových detektívnych príbehov a registrujem niekoľko spracovaní (najmä filmových, televíznych) tohto spisovateľovho literárneho počinu. Ako väčšine iných diel, ktoré možno považovať za notoricky známe, ani tomuto sa nevyhla pozornosť, ktorá vytvorila priestor na niekoľkoraké interpretácie a nadstavby, či pokusy prerozprávať príbehy slávneho detektíva tak povediac z inej perspektívy (napr. inej fiktívnej postavy), resp. dodať Holmesovi iný rozmer ukotvením v inom čase, aby sa zachoval odkaz slávneho detektíva.

  Osobne som ani netušila, koľko alternatívnych rozmerov tento priestor nadobudol. Len zbežným brúsením po internete som naďabila napr. na PC-hru, komiksy, či násťročnú Holmesovu dcéru Enolu z pera americkej spisovateľky Nancy Springer, ktorá vraj mieri na veľké plátna (séria má doteraz šesť častí, prvé dve vyšli v českom preklade), a to nehovorím o knihách, ktoré ponúkajú rébusy a hlavolamy nabádajúce čitateľa vžiť sa do roly slávneho detektíva a skúsiť si precvičiť mozgové závity.  

  Do toho množstva nadstavieb možno zaradiť aj knihu L. Goldberga. Autor do príbehu zakomponúva odkazy na Holmesove prípady počnúc úvodnou scénou príchodu dámy s čiernym závojom, ktorá váha vstúpiť do Holmesovho bytu, odkazom na postavy ako Moriartyho služobníkov, a končiac celou plejádou potomkov postáv obklopujúcich slávneho detektíva z Baker Street. Jediný žijúci vrstovník Dr. Watson zabezpečuje priame spojenie s už zosnulým Sherlockom a ako sám vraví, je síce už starý, ale hlava mu slúži dobre.  

  Kniha je detektívka, takže nikoho neprekvapí, že spúšťačom je tragická udalosť, ktorá mala za následok smrť istého Charlesa Harrelstona. A je to práve jeho sestra, ktorá vysloví pred Dr. Watsonom pochybnosti, že by jej brat, hoci mal hráčske dlhy a rodinu tak priviedol do neľahkej finančnej situácie, vyskočil z okna. Rozprávačom príbehu je Watsonov syn, ktorý otca pravidelne kontroluje na Baker Street 221b. Keď sa jeho otec dozvie, že svedkom Harrelstonovej smrti bola Joanna Blalocková a jej desaťročný syn, netrvá dlho, aby samovraždu prekvalifikoval na vraždu.

  Návšteva mladej vdovy odhalí nielen jej bystrý um, ale aj jej spojenie so Sherlockom Holmesom –a dôvodom nie je len jej výrazná zaujatosť detektívnymi príbehmi inšpirovanými jeho prípadmi, ktoré spísal Dr. Watson, ale aj čítanie E. A. Poea a ďalšie záujmy tejto bývalej zdravotnej sestry (áno, Holmesovo stretnutie s istou Irene Adlerovou má svoje dôsledky). Vďaka jej pochybnostiam sa z Watsonovcov a tejto ženy stáva trojica, ktorá sa podujme vniesť do nezrovnalostí okolo vraždy svetlo. Podľa pravidiel klasickej detektívky je páchateľ známy už na začiatku. Nitky sa zbiehajú ku Christopherovi Moranovi. Otázka znie, kde hľadať jeho motívy a ako mu zabrániť spáchať ďalšie zločiny. Moran je zdatný súper, je skrz-naskrz skazený, chladnokrvný, bez škrupulí, je to manipulátor a ako sa zdá, všetko má dobre premyslené. Navyše, je to lekár, takže sa vyzná v tom, ako spôsobiť smrť tak, aby to vyzeralo ako prirodzený dôsledok nejakej zdravotnej ťažkosti.

  Dôraz na lekárske prostredie je v tomto prípade dôležitý, jednak preto, že postavy v centre príbehu sa v oblasti spojenej s medicínou pohybujú (ich znalosti tvoria dôležitú súčasť hľadania nielen dôkazov, ale aj vysvetlenia príčin a následkov smrti), a jednak preto, že sám autor je lekár a v príbehu využíva svoje skúsenosti (ako som sa dočítala, je autorom niekoľkých trilerov z lekárskeho prostredia).

  Autor sa pokúša vykresliť londýnsky kolorit, spojiť miesta, postavy a narážky s Holmesovými starými prípadmi. Snaží sa prostredníctvom Joanny Blalockovej zdôrazniť jasnú vysvetliteľnosť okolností, čo súvisí s obdobím, v ktorom Doylove príbehy vznikali (veľký rozvoj vedy, viera v ratio) – autor sa tým zároveň snaží zachovať prísne racionálne uvažovanie hlavnej vyšetrovateľky, áno, má to byť odkaz na Holmesa (okrem potvrdenia jej zdedených schopností, a teda nevyvrátiteľného dôkazu o jej pôvode). Práve Joanna je tou, kto ťahá príbeh dopredu, často predčí svojich mužských kolegov a ich reakcie občas nahrávajú jej mentorskému prístupu (tak sa zrejme má zachovať „pomalosť“ Holmesovho partnera). Jej vysvetlenia sú priame, príbeh tak smeruje k predvídateľnosti, autor si vďaka tomu nenecháva priestor na veľa tajomstiev či prekvapení a v zásade nenecháva čitateľa tápať. Otravne môže pôsobiť aj Joannino večné nabádanie oboch partnerov, aby čosi odhadli alebo vysvetlili (rovnako neustále opakuje, že ich lekárske skúsenosti sú pre identifikáciu stôp neoceniteľné), pričom je zjavné, že ona čaká len na to, aby opravila ich pochybenie či upozornila na fakt, ktorý si oni nevšimli. Obdiv Watsona Jr. k tejto žene tiež pôsobí teatrálne. Jedinými ozvláštneniami ostáva zakomponovanie tajnej šifry a pokladu, ktorý je v pozadí všetkých udalostí.

  Odhaľovanie stôp spájajúcich zločiny s Christopherom Moranom by sa malo niesť v duchu kto z koho, pričom povestné polená hádžu vyšetrovateľom pod nohy nielen členovia vyššej spoločnosti, ale nechýba aj nemohúcnosť Scotland Yardu na čele s potomkom inšpektora Lestrada. Autor využíva aj vojenskú minulosť Dr. Watsona, najmä jeho spomienky na vojnu v Afganistane. Prepojenie predstavuje práve Christopher Moran a jeho traja spolubojovníci, ktorých spojilo zajatie, ale aj tajomstvo, ktoré sa nakoniec stalo motívom zločinov, ktoré trojica Watson – Watson – Blalocková vyšetrujú. V príbehu nechýbajú ani nastávajúce úmrtia spojené s tým, že slučka okolo hlavného podozrivého sa zaťahuje. Ostáva zachrániť posledného člena štvorice a prostredníctvom dobre premysleného plánu nastražiť pascu tak, aby bol Moran prichytený pri čine.  

  Ako bonus autor ponúka očakávanú vzťahovú linku spájajúcu mladú vdovu a Johna Watsona Jr. Tá je však podaná veľmi plocho a priamočiaro, takmer naivne. Hrá svoju dôležitosť len preto, aby sa medzi trojicou vytvorila väzba, ktorá ponúka priestor na ďalšie pokračovanie a nové prípady, do ktorých by všetci traja – na čele s Joannou – mohli vstúpiť svojimi intelektovými danosťami a skúsenosťami.

  Príbeh má svoju dynamiku. Asi ho nemožno radiť k detektívnym skvostom. Je to také ľahké, nenáročné čítanie. Na internete som naďabila na viacero ohlasov, ktoré kritizovali autorove nezrovnalosti s ohľadom na Holmesove príbehy – časové, vecné, ale aj odborné (mám na mysli napr. fyzikálne vysvetlenie pádu telesa z výšky) či jeho pokus napodobniť Doylov štýl rozprávania, ktorý sa nevydaril. Ja som si fakty v tomto príbehu neoverovala, aj vzhľadom na to, že nemám Holmesove prípady načítané tak detailne. Knihu som prečítala rýchlo – stačil na to jeden deň. A to vypovedá a nenáročnom čítaní, pri ktorom celkom dobre ubieha čas. Ak nečakáte príliš sofistikovanú detektívku, nebudete sklamaní.

  Prekvapili ma chyby v texte. Nie je ich veľa, ale čitateľ si ich všimne. Poteší pekná obálka i pevná viazaná väzba, už menej váha knihy. Do kabelky to iste nie je . Autor v tomto roku – nie celkom prekvapivo – ponúka pokračovanie v podobe ďalšieho prípadu Holmesovej dcéry. Ak sa vydavateľstvo rozhodne druhú časť preložiť, zrejme po nej siahnem. Ako oddychové čítanie poslúži.

-sa

  a 1/2