Choď na obsah Choď na menu
 


Na to vem jed

26. 12. 2018

na-to-vem-jed-9788072463282.280299474.1475002490.jpg

 

Na to vem jed Ann Granger

První díl z nové řady klasických anglických detektivek. Meredith Mitchellová, která pracuje jako konzulka v cizině, je pozvána na svatbu své neteře v městečku Westerfield. Zvláštní vztah obou nastávajících manželů i průběh svatby ji však překvapí. Meredith tuší, že se její pobyt neobejde bez jisté dramatičnosti. Ale rozhodně neočekává, že bude svědkem neopětované lásky, vydírání, a dokonce vraždy. (Motto, 2006)

• • • • • • • • •

  Prvý diel detektívnej série, v ktorej sa spája pohľad profesionálneho vyšetrovateľa komisára Alana Markbyho a konzulky Meredith Mitchellovej, začína prípadom, ktorý je pre hlavnú ženskú hrdinku osobný. V tejto časti sa treba zmieriť so zoznamovaciu osnovou, ktorá dá tak trochu nahliadnuť predovšetkým do Meredithinej minulosti. Je čitateľné, že autorka si pri tvorbe tejto postavy, najmä jej profesnej kresby, pomohla vlastnými skúsenosťami. Aj jej hlavná hrdinka je konzulka, posledné miesto zastáva v Juhoslávii, jej charakterové vlastnosti, ponímanie vlastného domova, práce, vzťahov, celý životný štýl vychádzajú práve z tejto profesie. Nakoniec, aj jej rozhodnutie pomôcť pri odhalení zločinu, s ktorým sa v tejto knihe stretáva, má čo dočinenia so skúsenosťami, ktoré má ako reprezentantka vlasti v cudzine. Nie žeby bola nútená vyšetrovať zločiny, ale jej práca si vyžaduje rozhodnosť, sledovanie záujmu klienta a aj isté zastieranie v prospech krajana.

  Príbeh sa rozbieha vo chvíli, keď Meredith nájde v pošte pozvánku na svadbu svojej krstnej dcéry od sesternice, ktorú síce dlho nevidela, ale je jedinou členkou rodiny, s ktorou udržiavala aspoň aké-také vzťahy. Eve Owensová je herečka v najlepších rokoch, ktorá by potrebovala kariérny aj finančný reštart, má svojské maniere a dcérina svadba je tak povediac jedným z pokusov udržať správne smerovanie vzťahu s dcérou. Alebo teda aspoň zdanie zlepšujúceho sa vzťahu, pretože minulosť spôsobila, že Eve ako matka zlyhala.

  Meredithin vzťah k sesternici a jej dcére Sare ovplyvňuje nielen dĺžka času, ktorý uplynul od ich posledného stretnutia, ale aj minulosť, ktorá do ich životov príliš zasiahla. Postupne vypláva na povrch, že prvý Evin manžel trpel jej prelietavosťou a nestálosťou. Rozčarovanie často filtroval práve u Meredith, čo stálo na počiatku náklonnosti, ktorá sa však vďaka Mikeovej násilnej smrti nenaplnila.

  Meredith prichádza na miesto, ktoré si Eve zvolila ako svoj domov po uzavretí tretieho manželstva. Bob Freeman je však mŕtvy a stará fara v dedine Bampton nie je miesto, ktoré by si Meredith ako herečkino útočisko predstavovala. Už príchod nie je veľmi príjemný. Meredith nachádza na bráne zavesený balíček s nepríťažlivým obsahom adresovaný neveste. A nie je to posledný odkaz. O nechutnostiach vie aj Albie Elliott, režisér a producent, ktorý sa za každú cenu snaží zachrániť svoj posledný projekt. Seriál, ktorého krivka sledovanosti nezadržateľne klesá. Elliott vidí len jedinú možnosť – dostať do seriálu bývalú hviezdu filmového plátna, dať mu nový impulz a oživiť jej prítomnosťou dej.

  Meredith veľmi rýchlo zistí, že jediné, na čom v tejto podivnej situácii záleží, je vydržať do svadby a zdarne ju realizovať. Všetko ostatné sa bude musieť potlačiť do úzadia. Meredith pochopí, že pre jej sesternicu je všetko otázkou dokonalého obrazu, do ktorého musí všetko zapadnúť tak, aby to pomohlo jej imidžu, na ktorom si napriek všetkému potrpí. Eve je plná pátosu a veľkých gest. V jej okolí sa objavuje spoločnosť, v ktorej sa postupne prejavia všetky charaktery. Každý z tejto neveľkej spoločnosti má svoje tajomstvá a sleduje svoje záujmy. Na prvom mieste sama nevesta, ktorá sa v slabej chvíľke Meredith zverí s tým, že ju ktosi vydiera. Netrvá dlho, kým zistí, že vydieranie môže súvisieť s jej turbulentnou minulosťou. Dôležité je však, aby v mene predstavy lepšej budúcnosti doplávala šťastne do manželstva. Otázka znie, či je manželstvo skutočne riešením na jej problémy. Najmä s Jonom Lazenbym, finančným poradcom, ktorý túži stúpať po spoločenskom rebríčku a sleduje len svoje sebecké ciele. Uveriť mu akékoľvek city k Sare je naozaj ťažké.  

  Meredith spoznáva okolie starej fary. Zoznámi sa s mladým hrnčiarom Phillipom Lorrimerom, ktorý je s obyvateľmi fary nakoniec spojený oveľa viac, než sa na prvý pohľad zdá. Mladý muž, chovajúci kocúrov, sa dostáva do sporu so susedom – starým Bertom. Spory kvôli mačkám vedú k vyhrážke o otrávení zvierat, ktoré ničia záhradu starého pána. So starou farou je spojená aj minulosť komisára Alana Markbyho. Ten by mal priviesť pred oltár nevestu, napriek tomu, že ho s herečkou nespája žiaden vzťah. Prijíma túto úlohu, hoci v tej chvíli nikto ani len netuší, že jeho úloha bude nakoniec predsa len iná.

  Keď sa stratí jeden z Lorrimerových kocúrov a Meredith ho nájde na starom cintoríne, predzvesť sa zakrátko zmení na skutočnosť. Meredith nájde Lorrimerovo telo v jeho chalupe a je jasné, že ho niekto otrávil. Mohol to byť starý Bert? Meredith sa ako hlavný svedok častejšie stretáva s Alanom Markbym. Jej rodinné spojenie s Eve a Sarou ju núti hľadať odpovede. Aj preto, že Sara sa s mladým Lorrimerom stretávala. Ukáže sa však, že Lorrimerovo prepojenie je oveľa výraznejšie, než sa na prvý pohľad zdá. Bol skutočne len nevinnou obeťou? Čo mal spoločné so Sariným vydieraním? Kto mohol mať záujem na jeho smrti? Zomrel preto, že bol prisťahovalec a nikdy medzi miestnych nezapadol, alebo ide o čosi iné? Je táto dedina skutočne nudná a vyľudnená, alebo aj tu pod povrchom buble nevraživosť?  

  Meredithina snaha dostať sa k odpovediam a jej zanietenosť však tiež nie je taká nezištná a vedie k prekvapivým zisteniam, ktoré siahajú hlbšie, ako by kedy dokázala predpokladať. Odhaľuje tajomstvá, ktoré mali ostať neodhalené a toto odhalenie zasahuje viacerých, ako len tých, ktorí mali prsty v Lorrimerovej smrti. Týkajú sa nakoniec aj samotnej Meredith a jej dobre skrývaného tajomstva. Pravda je bolestnejšia, ako sa nazdávala.

  Alan Markby sa prejavuje ako bystrý vyšetrovateľ. Napriek tomu nehrá v tomto príbehu prvé husle. Jeho zásah a stretnutia s Meredith sú však zásadné, nielen pre vyšetrovanie. Ukazujú aj to, že Meredith je svojhlavá žena, ktorá rozhodne nie je jednoduchým orieškom. Jej snaha o vlastné vyšetrovanie sa mu nepáči a sťažuje mu prácu. Jej neúprimnosť či zamlčanie okolností komplikuje hľadanie pravdy. K tej sa nakoniec dopátra aj Markby. Ukazuje sa, že v odhade ľudského charakteru je predsa len o čosi skúsenejší.

  Vzťah ku komisárovi, ktorý k Meredith cíti sympatie, je ešte len na začiatku. A je to v tejto knihe cítiť. Nedá sa povedať, že by autorka naznačovala, že pôjde o čosi, čo bude mať rýchly spád. Ukazuje sa, že toto zbližovanie sa bude tiahnuť celou sériou a že to nebude také priamočiare. Nakoniec aj sám Markby je poznačený vlastnou minulosťou a nevydareným manželstvom. Záver je tak očakávane otvorený. K tomu prispieva aj Meredithin pocit vyplývajúci z absencie rodiny a zjavne smerujúci k potrebe zmeny.

  Prvá polovica knihy ma celkom chytila. V porovnaní s dielmi, ktoré som už zo série čítala, sa mi táto časť čítala dobre. Musím, ale priznať, že s blížiacim sa odhalením pravdy sa ten chytľavý pocit vytrácal. A ono by to malo byť asi trochu inak. Konečný waw-efekt sa nekonal. Možno preto, že o tajomstve vedelo priveľa ľudí. Priznanie vraha nemalo v sebe ten správny náboj. Koniec sám, vrátane rozhovoru Markbyho s Meredith, na mňa pôsobil už celkom vlažne, takže navodenie tej správnej atmosféry pokrivkáva. Celkové zatratenie si však séria nezaslúži, treba jej dať šancu, hoci sa v nej asi nestretnete s tým nutkavým, neodbytným pocitom vedúcim k potrebe hltať časť za časťou. Ako oddychové nenáročné a pomerne rýchle čítanie k šálke kávy poslúži.  

-sa

  a 1/2