Choď na obsah Choď na menu
 


Ztraceni

7. 1. 2022

bmid_ztraceni-uiy-458888.jpg   Ztraceni  Anita Frank

  Některé domy nikdy nespí.

 Anglie, 1917

 Stella Marchamová se těžce vyrovnává se smrtí svého snoubence, takže vítá příležitost zůstat se svou těhotnou sestrou Madeleine na impozantním venkovském sídle jejího manžela v Greyswicku – ale jakmile dorazí, zjišťuje, že dům skrývá jistá tajemství a její sestru svírá strach a podezření.

Netrvá dlouho a podivné události začnou trápit i Stellu – slýchá v noci dětský pláč nebo cupitání na schodech. A jak se četnost událostí zvyšuje, začne se Stella zajímat o tragickou historii domu.

S pomocí zraněného válečného veterána a své „zvláštně nadané“ služebné se pustí do odhalování temných a strašlivých tajemství Greyswicku – naslouchajíc šepotu mrtvých z druhé strany…

V klasickém díle ze žánru Ženy v černém splétá Anita Frank kouzelný debut rodinné tragédie, ztráty a vykoupení. (Fobos, 2021)

ß ß ß ß ß ß ß ß ß ß ß

 Anotácia v knihe naznačuje základnú premisu. Stella Marchamová sa v dome svojich rodičov Haverton Hall spamätáva nielen zo straty snúbenca Geralda, ale aj z vojnových udalostí, ktorých bola svedkom ako dobrovoľníčka a ošetrovateľka vo vojenskom lazarete. Jej pocity sú veľmi intenzívne a ona sa s nimi vyrovnáva len ťažko. Jej stav vedie k tomu, že sa ju rodina snaží vyliečiť aj pomocou odborníka – doktor Mayhewe je však upätý predstaviteľ starej školy, ktorý akúkoľvek citovú nerovnováhu najmä u ženy pripisuje vypuknutiu hystérie a vidí len jedinú možnosť – ústavnú liečbu – do tohto rozhodnutia sa pokúša donútiť aj Stellinu rodinu. Stella sa všemožne snaží zakryť svoje skutočné pocity, aby sa takému osudu vyhla, nie veľmi sa jej to však darí.

 Istú alternatívu pre ňu predstavuje návrh švagra Hectora. Jej setra Madeleine je tehotná a aktuálne je na rodinnom sídle Brightwellovcov. Hector sa však o ňu obáva. Na Greyswicku sa Madeleine necíti dobre a Hector to pripisuje jej strachu z toho, že príde o dieťa. Keďže o jedno nenarodené dieťa už prišla, je teda jej stav viac než znepokojivý. Poprosí teda Stellu, aby jej na Greyswicku robila spoločnosť. Stella v odchode na Greyswick vidí príležitosť vyhnúť sa nátlaku rodiny, ale aj možnosť ukázať, že sa zo svojej melanchólie zotavuje. Navyše môže sestre splatiť starostlivosť, ktorú jej Madeleine venovala, keď prišla o Geralda. Na Greyswick odchádza so svojou služobnou Annie Burrowsovou. Annie je zvláštna. Dedinčania od nej bočia a považujú ju za čudáčku s nevysvetliteľným správaním. Osudy Marchamových a Burrowsových sú však prepojené – pri smrti Stellinej starej matky, ale aj pri požiari, po ktorom zomrela jej najmladšia sestra Lydia, bol Anniin otec. A už vtedy si Stella všimla isté náznaky, ktorým nevedela prisúdiť význam. S postupom času a najmä s ohľadom na okolnosti, ktorú ju obklopia neskôr, si ich znova uvedomuje. Navyše, je Annie zaviazaná, pretože jej v istom momente zachránila život.

 Príchod na Greyswick prinesie radostné stretnutie sestier, ale aj nepríjemný pocit z opulentného sídla, obyvatelia ktorého sa na Stellin príchod nedívajú s nadšením. Dom je ohromujúci a dýcha z neho čosi zvláštne znepokojivé a nie je to len kvôli tomu, že tak lady Brightwellová, ako aj domáca pani Hengeová sa k Stelle od začiatku správajú neprívetivo. Jediný, kto k nej prejaví aspoň aké-také sympatie, je spoločníčka lady Brightwellovej slečna Scottová.

 Prvú tretinu knihy sa vo svojej podstate nič závažné nedeje okrem náznakov, ktoré vyplývajú z Madeleininej nervozity a akejsi tiesne, ktorá sa okolo nej vznáša. Čakala som na to, že sa konečne objaví čosi, čo naplní žáner označený na prebale ako „horor“. Okrem toho, že sa v Stellinej izbe záhadne zjaví figúrka vojačika, nápadne pripomínajúca hračky z obrazu Luciena Brightwella na chodbe pred detskou izbou, a že sa Madeleine zverí, že v noci počuje detský plač, nič hororové sa v knihe nedeje. Áno, aj Stella začuje ten plač a navyše sama ucíti niečiu prítomnosť v blízkosti detskej izby, ale aj vo svojej izbe. Zvláštne sa správa aj Annie, no odmieta jej povedať, čo sa skutočne deje. Je zjavné, že Stelle ešte celkom nedôveruje. Znepokojenie, ktoré ovládne obe mladé ženy, sa stretáva v dome s nepochopením a odsúdením. Ale Stella cíti, že sa tu čosi deje a že to nie je len tak. Čo sa stalo malému Lucienovi Brightwellovi, že nenašiel pokoj a ako sa zdá, blúdi po dome? Preto všetci jej otázky odbíjajú jedinou odpoveďou, že zomrel pri nešťastnej náhode? Čo skrýva podivne sa správajúca neprívetivá domáca pani Hengeová a čo prebleskuje za smútkom slečny Scottovej? Čo je podstatou puta, ktoré ju spája s lady Brightwellovou?

 Keďže Stella ani Madeleine si svoje zážitky s duchom dieťaťa nedajú vyhovoriť, do situácie zasahuje Hector, ktorý na Greyswick privádza istého Tristana Sheersa. Vojnový veterán sa venuje paranormánym javom a jeho cieľom je odhaľovať podvodníkov tváriacich sa, že sú v spojení s druhým svetom. Je presvedčený racionalista a k slovám Hectorovej manželky a Stelly sa stavia viac než skepticky, aj s istou iróniou a trochou opovrhnutia. Hoci nasledujúce udalosti zasiahnu aj Hectora (pri pokuse opraviť svetlo aj on ucíti prítomnosť ducha), ukáže sa, že jedinou Sheersovou úlohou je dosiahnuť, aby sa preukázalo, že všetko, čo sa v dome deje, je len výplodom predstavivosti dvoch zmätených žien. Jediné riešenie sa napokon vidí v návrhu vykonať úkon exorcizmu. Ten nedopadne dobre. Tristan napriek tomu stále trvá na tom, že sa tu stretol so silným príkladom sugescie, resp. telekinézy. Už v tejto časti knihy je jasné, že nejde o žiadny horor, ale skôr o duchársky ladený príbeh s detektívnou zápletkou.  

 Stella vie, že jednu časť otázok jej môže pomôcť rozlúštiť len Annie a jej schopnosti. Pretože je to práve ona, kto Luciena vidí, hoci sa to zdráha priznať. Ona zdedila otcov dar vnímať a hovoriť s duchmi. (Annie svoj dar tají. Sama bojuje s odsúdením okolia, vyhýba sa obvineniam, že je čarodejnica.) A duchovia sa pokúšajú odovzdať nejaký odkaz. Čo chce povedať Lucien? Prečo si vybral práve tieto mladé ženy? Aký bol jeho skutočný osud, čo sa mu naozaj stalo, bola jeho smrť výsledkom nešťastnej náhody a čo skrýva prázdna kolíska? Po fiasku s exorcizmom Hector vezme Madeleine preč z Greyswicku, a tak Stella ostáva na záhadu sama. Cíti, že ju musí vyriešiť a dlží to aj sestre, inak by sa na toto miesto už nemohla vrátiť. Ale ako sa zariadiť v nepriateľskom prostredí, v ktorom sa ocitla? Po neľahkých konfrontáciách sa do lúštenia záhady púšťa aj Tristan – isté súznenie im pomôže nájsť konfrontácia skúseností z vojny. Stelliným vnútorným svetom prebleskujú spomienky na Geralda, na ich lásku, ale aj na posledné stretnutie, keď Stella snúbenca stráca.

 Stella si uvedomuje, že v dome sa za múrom mlčania a nepriateľstva, výrazne zo strany pani Hengeovej, veľa nedozvie, a tak sa obráti na spomienky služobníctva. Prebúdzanie minulosti však nie je jednoduché a nestretáva sa ani s pochopením. Tu sa jej výrazne nápomocou stáva práve Annie. Čo odhalia klebety a čo o osudnej noci prezradí pestúnka malého Luciena Edith Jenkinsová, prepustená kvôli zanedbaniu povinností? Obyvateľky Greyswicku nevítajú Stellino kutranie v minulosti s porozumením. Jej zistenia nevnímajú s vďakou, naopak tvrdenie, že Lucienova smrť bola vlastne vraždou, sa stretáva s nevôľou a Stella opäť naráža na obvinenia z blúznenia a narušenia súkromia lady Brightwellovej. Ani Tristan, ktorý sa nakoniec pokúša získať hmatateľný dôkaz o prítomnosti ducha v dome, nie je pre ňu zárukou úspechu, hoci sa jej už snaží byť nápomocný. Keď sa vydá po stope, vďaka ktorej sú blízko odhalenia pravdy, Stella ostáva v dome opäť sama a čelí presile, ktorú prišiel podporiť aj jej najväčší protivník – doktor Mayhewe s jasným zámerom odviesť ju z Greyswicku. Posledné slovo však ešte stále nepovedali samotní duchovia domu a ako sa ukáže múry Greyswicku ukrývajú viac, než len pravdu o smrti malého Luciena Brightwella. Ako veľmi pravda dokáže ovplyvniť prítomnosť aj budúcnosť, Stella predvídať nevie, ale vie, že nikto z obyvateľov Greyswicku pred ňou už nemôže zatvárať oči. Nakoniec sama Stella v pátraní po Lucienovom tajomstve nachádza vlastnú katarziu i vyslobodenie z dusivého smútku, lebo si uvedomí, že jej úlohou je žiť ďalej.

 Kniha ma vďaka anotácii veľmi zaujala. Tešila som sa na iný žáner a s napätím som očakávala prvky hororu, ktoré mali príbeh v Greyswicku okoreniť. Už v tretine knihy mi bolo jasné, že sa žiadneho hororu nedočkám, ale nakoniec mi to vôbec neprekážalo. Musím sa priznať, že na to, že ide o autorkinu prvotinu, mala som z čítania zážitok. Napriek tomu, že sa takmer polovicu knihy nič závažné nedeje a že je kniha plná Stellinho vyrovnávania sa so smrťou snúbenca, vôbec mi to nevadilo. Keď sa rozbehne pátranie okolo záhady Lucienovej smrti, autorka každú ďalšiu informáciu dávkuje premyslene a udržiava napätie tak, že sa kniha číta sama. V celom príbehu vystavala atmosféru, ktorá mi sadla. Záhada okolo Annie Burrowsovej je zjavná čitateľovi v krátkom čase, páčilo sa mi však, že ju autorka v príbehu nepreexponovala. Trochu natiahnutý sa azda môže zdať záver. Za veľmi vydarené považujem postavy, a to najmä tie na Greyswicku, čo umocňuje samotnú atmosféru sídla, ale aj dojem z príbehu. Autorkin štýl sa mi páčil, udržiava čitateľovu pozornosť, takže stránky sa otáčajú jedna za druhou a hrúbka knihy sa rýchlo stráca.

 Je zjavné, že si autorka pri trojici Stella Marchamová, Annie Burrowsová a Tristan Sheers nechala otvorené vrátka, hoci príbeh sám o sebe je uzavretý. Ak sa k nim niekedy rozhodne vrátiť, ja si určite ich ďalšiu záhadu rada prečítam. Ak hľadáte ľahký duchársky príbeh, pri ktorom si dobre oddýchnete, toto je podľa mňa výborná voľba.  

-sa

smileysmileysmileysmileysmiley